Εντός και Εκτός: Ανοίγουν δίαυλοι με τη Λιβύη

Κοινοποίηση

Εντυπη έκδοση.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη Βηρυτό θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του τού Λιβάνου, Μισέλ Μενασά. Οι δύο υπουργοί ουσιαστικά καλούνται να εξειδικεύσουν τη συμφωνία παροχής τεχνογνωσίας στην οποία ήδη έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Λίβανος. Μάλιστα, όταν η συμφωνία αυτή υπογράφηκε πριν από μερικούς μήνες, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου ήταν ο νυν πρόεδρος της χώρας, Ζοζέφ Αούν. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο του Λιβάνου, με τον οποίο και θα συζητήσουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Αλλωστε ο Λίβανος βρίσκεται στο κέντρο της διακεκαυμένης ζώνης της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ταρέκ Μίτρι, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννη, στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βρίσκεται η πατριαρχική έδρα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Νέα Αριστερά συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αποφασίσει πώς θα κινηθεί σε σχέση με το θέμα των συνεργασιών και συνεπώς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε μια σειρά από θέματα μεταξύ των πρώην συντρόφων είναι γεγονός, όπως και το ότι στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση υπάρχουν δύο τάσεις όσον αφορά τη συμπόρευση με το πρώην κόμμα τους. Το γεγονός πως οι «11» καταθέτουν σήμερα πρόταση νόμου για την πλήρη απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας δεν θα περάσει απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου. Από τη Νέα Αριστερά καλούν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν θέση σε σχέση με την κλιματική κρίση και αναφέρουν: «Την ώρα που οι ΗΠΑ του Τραμπ πιέζουν για περισσότερα ορυκτά καύσιμα και στην Ευρώπη ακροδεξιοί ηγέτες επιχειρούν να συσπειρώσουν δυνάμεις ενάντια στις πολιτικές για το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση διαλέγει στρατόπεδο. Προσκαλεί τη Chevron –σύμβολο του παλιού, ρυπογόνου μοντέλου– για εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου (φωτογραφία), που είναι αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, είχε επαφές με ανώτατα στελέχη της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων (Libyan Investment Authority – LIA) και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής Αλί Μαχμούτ Χασάν Μοχάμεντ, που βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας και ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων. Κύριος τομέας ενδιαφέροντος για τη LIA είναι η ενέργεια (περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), ενώ η Ελλάδα έχει προσφερθεί να βοηθήσει στον τομέα της ανοικοδόμησης της χώρας. Εχουν προηγηθεί, πάντως, και άλλα. Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή, στην Αθήνα έγινε και ένας γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο (γενικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών) που φανερώνει, αν μη τι άλλο, ότι οι επαφές Ελλάδας – Λιβύης είναι στον δρόμο να μετατραπούν σε τακτικές. Φαίνεται ότι ανάμεσα στην Αθήνα και στην Τρίπολη δημιουργούνται νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και αποκαθίστανται παλαιοί και θεσμικοί. Πρόκειται, βεβαίως, για επαφές στις οποίες δεν εξετάστηκαν τα πιο περίπλοκα προβλήματα των ελληνολιβυκών σχέσεων. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το απόλυτο τέλμα στο οποίο είχαν περιέλθει σε κάποια φάση οι σχέσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος είναι ένα πρόσωπο το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες φωτογραφίζεται με σειρά διπλωματών. Ολοι τους ανήκουν σε τουρκογενείς χώρες που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν να έχουν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναγνωρίζουν ότι υφίσταται ως διακριτή οντότητα. Ο λόγος για το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και, εσχάτως, το Ουζμπεκιστάν, που ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία, σε μια κίνηση που απογοητεύει την Αγκυρα, η οποία μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είχε προσπαθήσει πολλές φορές να σπρώξει πολλές από αυτές τις χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Η Λευκωσία, πάντως, έχει εκμεταλλευθεί πλήρως και το άνοιγμα που έχει κάνει η Ε.Ε. στην Κεντρική Ασία, με την οποία ανοίγει «δουλειές» δισεκατομμυρίων. Ολα έχουν τη σημασία τους στη διπλωματία και οι λεπτομέρειες τη μεγαλύτερη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι τράπεζες διαχρονικά ήταν ο αναπτυξιακός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας και διεθνών ανατροπών, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δυνατό και ικανό όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις τυχόν δυσκολίες, αλλά και να σταθεί με σιγουριά δίπλα στους συναλλασσόμενους, είτε αυτοί είναι απλοί καταθέτες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μια μικρή επιχείρηση». Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα