ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος έδωσε και αυτός συνέντευξη στο φίλα προσκείμενο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Breitbart News και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ, ο οποίος είχε μιλήσει για το ίδιο μέσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ιερώνυμος εκτίμησε πως η εκλογή του κ. Τραμπ «ωφελεί τον κόσμο», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται κάποιες φορές να δείχνει λίγη αυτοσυγκράτηση». Οπως υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, «ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει επίγνωση των αναγκών του μέσου ανθρώπου, και σε αυτόν τον ρόλο ανταποκρίνεται καλά. Θέλω όμως επίσης να του υπενθυμίσω ότι η Εκκλησία είναι μια δύναμη που πάντα μπορεί να προσφέρει στήριξη και ενίσχυση στον λαό». Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές στον κόσμο, «αλλά όχι βιαστικές», και εκτίμησε πως σε αυτή τη κατεύθυνση ο κ. Τραμπ μπορεί να συμβάλει θετικά.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η 4η φρεγάτα FDI που έχει συμπεριληφθεί στον ΜΠΑΕ (Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών) και η χθεσινή παρουσίασή της στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, κυρίως όμως τριβές ανάμεσα στη κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. «Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη νέα δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα, με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Οπως επίσης περιέχεται και στον ΜΠΑΕ, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και παρουσιάστηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας, με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους», δήλωσε χθες μετά το ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας στην αντιπολίτευση. Τους πιο σκληρούς τόνους είχε χρησιμοποιήσει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος είχε τονίσει ότι η πιθανότητα αγοράς μιας επιπλέον φρεγάτας FDI δεν είχε διατυπωθεί από τον κ. Δένδα «με σαφήνεια», στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής. Ο κ. Κατρίνης επανήλθε και μετά τις δηλώσεις του κ. Δένδια, εκφράζοντας «έκπληξη» διότι, όπως σημείωσε, «μέμφεται την αντιπολίτευση, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις πρακτικές του κ. Μητσοτάκη»…
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Τις ημέρες αυτές, άνοιξαν ορισμένα πρεσβευτικά πόστα (περίπου 20 ανά την υφήλιο) με πλέον νευραλγικά δύο που αφορούν την ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανοίγει θέση του πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του μόνιμου αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε τους επόμενους μήνες να αποχωρήσουν η πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Νασίκα (φωτογραφία) και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Βαγγέλης Σέκερης. Η κ. Νασίκα πρόκειται να αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία και βρισκόταν ήδη με παράταση στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει γενικά η άποψη πως δεν πρέπει να παραμένουν πρέσβεις στο εξωτερικό με παράταση, εκτός αν δεν υπάρχουν άλλοι που ενδιαφέρονται. Προφανώς για την Ουάσιγκτον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η κ. Νασίκα βρέθηκε στην Ουάσιγκτον σε μια κρίσιμη εποχή, η υπηρεσία της κρίνεται ευδόκιμη και η μετακίνησή της δεν οφείλεται σε κάποια δυσαρέσκεια, αλλά σε αντικειμενικούς λόγους. Ανοίγουν, επίσης, θέσεις στην Τρίπολη (ο πρέσβης Νίκος Γαριλίδης επίσης αποχωρεί από την ενεργό υπηρεσία), στα Τίρανα, όπου έως σήμερα είναι πρέσβης η Κωνσταντίνα Καμίτση, στη Λευκωσία, στο Μπακού, στην Μπανγκόκ, στο Βατικανό, στη Βαλέτα κ.λπ. Μαθαίνω ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τις παραπάνω θέσεις, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται, βέβαια, στα κρίσιμης σημασίας αμερικανικά πόστα.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Βουλή των Ελλήνων, όπου οκταμελής αντιπροσωπεία του Κογκρέσου βρέθηκε για επαφές με τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη και κοινοβουλευτικούς. Την αντιπροσωπεία που παρέστη στη Βουλή αποτελούσαν οι Βερν Μπιουκάναν, Ντίνα Τάιτους, Λόιντ Ντόγκετ, Τεντ Λιου, Νιλ Νταν, Ιλχάν Ομάρ, Αννα Πολίνα Λούνα και Αντι Ογκλς. «Είστε οι εκπρόσωποι της Βουλής μιας μεγάλης φίλης χώρας, μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει πολύ στενούς φιλικούς δεσμούς, τους οποίους θέλουμε να τους κάνουμε ακόμη στενότερους, και η σημερινή γνωριμία μαζί σας είναι η απαρχή και μιας προσωπικής φιλίας μεταξύ της ελληνικής Βουλής και του αμερικανικού Κογκρέσου», επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης. Και ενημέρωσε τους Αμερικανούς αντιπροσώπους ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Ολσον, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον πρόεδρο του αμερικανικού Κογκρέσου να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η ΑΤΑΚΑ
«Συμφωνώ με την ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού από την πλευρά της χώρας μας που αναφέρεται στην ελληνική κυριαρχία και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Αυτά ανέφερε, χθες, ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.