Φόρτωση Text-to-Speech…
ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει και αυτός για τις πολλές πτυχές της ενδιαφέρουσας σχέσης της Αθήνας με το Κάιρο, με τον πρέσβη της Αιγύπτου Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ανησυχία του για το καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ο σεβασμός που οφείλεται στο παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι, ενώ υπενθύμισε και την επιστολή του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις 10 Ιουνίου. Ο πρέσβης της Αιγύπτου διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη ότι η Μονή Αγίας Αικατερίνης θα συνεχίσει να λειτουργεί με το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των μοναχών, ούτε ο θρησκευτικός και λατρευτικός χαρακτήρας του μοναστηριού.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καταφθάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό. Οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό είναι πολύ περιορισμένες. Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρούν ότι το πλαίσιο εξεύρεσης λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει εκμετρήσει το ζην και πιέζουν ολοένα και περισσότερο για στροφή των συνομιλιών σε άλλη κατεύθυνση. Αυτή η κατεύθυνση, όπως έχει διατρανώσει η Αγκυρα, είναι εκείνη της δημιουργίας δύο διακριτών κρατών στο νησί, με βάση, όπως έχει επικρατήσει να τονίζεται από την τουρκική πλευρά, «τις πραγματικότητες» επί του εδάφους της Κύπρου. Προφανώς, όταν οι δύο βασικές πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου, οι προσδοκίες από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται, κυρίως, στην ανάγκη να προχωρήσουν έστω τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Στη Νέα Υόρκη θα δοθεί, πάντως, μια ακόμα ευκαιρία στον κ. Γεραπετρίτη και στον ομόλογό του Χακάν Φιντάν (φωτογραφία) να εξετάσουν πότε μπορεί να βρεθεί ο ιδεατός χρόνος για την επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί βεβαίως με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ). Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πριν έρθει το φθινόπωρο, ωστόσο όλα έχουν τη σημασία τους. Ούτως ή άλλως οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συνομιλούν τακτικά, τόσο για τη δρομολόγηση –έστω χωρίς κάποια συνταρακτική εξέλιξη– των ελληνοτουρκικών επαφών όσο και για θέματα τα οποία προκύπτουν στην πορεία. Ενα από αυτά είναι και η συζήτηση για την πιθανότητα συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Τουρκία και στη Συρία. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για ένα ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα εις βάρος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι από την πλευρά της Αγκυρας έχει μεταδοθεί και προς την Αθήνα πως στην παρούσα φάση μια τέτοια συζήτηση με τη Συρία βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της Τουρκίας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο επείγουσες καταστάσεις τόσο στις σχέσεις της με τη Δαμασκό όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο το ΚΚΕ και συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος έφερε το θέμα του πρόσφατου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν δύο λεωφορεία. «Η οδηγός είχε εργαστεί τις προηγούμενες ημέρες δύο 16ωρα και δύο 8ωρα. Στην Ελλάδα, τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα έχουν ξεπεράσει τους ρυθμούς χιονοστιβάδας, με πάνω από 100 σοβαρά ατυχήματα μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες και ένα νεκρό κάθε δύο ημέρες. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 4.847 εργατικά “ατυχήματα”, δηλαδή περίπου 13 τη μέρα! Από αυτά, τα 51 ήταν θανατηφόρα, σχεδόν ένας εργάτης κάθε βδομάδα έχανε τη ζωή του», ανέφερε ο κ. Νικολάου, ο οποίος ζητάει από την Κομισιόν να τοποθετηθεί κατ’ αρχάς για την πρόβλεψη εργασίας 13 ωρών και, εν συνεχεία, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν καθιστά υποχρεωτικές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Η ΑΤΑΚΑ
«Δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη, δεν έχω καμία σχέση με βοσκοτόπια και παράνομες επιδοτήσεις. Ξέρουν οι πολίτες ότι έχω μια πορεία αυτοδημιούργητη. Η συνείδησή μου είναι ήσυχη και η σχέση μου με τους πολίτες αδιατάρακτη». Αυτά ανέφερε (τ/σ Οpen), μεταξύ άλλων, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ουσιαστικά υπερασπιζόμενος τη στάση του από τη στιγμή που παραιτήθηκε από υφυπουργός Εξωτερικών λόγω της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Χατζηβασιλείου από την πρώτη στιγμή είπε ότι παραιτήθηκε λόγω ευθιξίας αλλά και εγγύτητας με τον πρωθυπουργό. Και είναι αλήθεια ότι σχεδόν από τη στιγμή της παραίτησής του δεν έχει σταματήσει να υπερασπίζεται την κυβερνητική γραμμή όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μάλιστα πιο φανατικά από πριν.