ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος συμμετείχε χθες σε εκδήλωση της περιφέρειας AΗEPA Ελλάδος και έβγαλε μια αρκετά εκτενή ομιλία για το Κυπριακό με επίκεντρο το σχέδιο Ανάν και τη διάσκεψη του Κραν-Μοντανά. Για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα οδηγούσε «σε μια μορφή συνομοσπονδιακού κράτους, εντελώς ασύμβατου με τις στοιχειώδεις απαιτήσεις της δομής και λειτουργίας της Ε.Ε. και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου». Για το Κραν-Μοντανά, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ουσιαστικά η Αγκυρα «τορπίλισε» τη διαδικασία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η τουρκική πλευρά δεν δέχθηκε καν να συζητήσει την περίφημη «ρήτρα τερματισμού» (sunset clause), που προέβλεπε σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την Κύπρο…
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ομάδα Αλήθειας μεταφέρεται πια στα δικαστήρια. Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. «Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να αποκαλυφθούν οι συνδέσεις χρηματοδότησης ενός μηχανισμού προπαγάνδας και δολοφονίας χαρακτήρων μέσα από διαχείριση και ιδιωτικού αλλά κυρίως δημοσίου χρήματος. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται ένας μηχανισμός προπαγάνδας κατά παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης και λειτουργίας των κομμάτων στη χώρα μας», δήλωσε. Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ρ/σ Real). «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που παίρνει στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται αυτό και από τις δημοσκοπήσεις. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στον δημόσιο διάλογο παρεμβάσεις που κάνει για πολύ σημαντικά θέματα… η αντιπολίτευση επιμένει να παριστάνει τους δικαστές και τους ανακριτές, και γι’ αυτό και κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά». Μήνυση και αγωγή κατά του Σωκράτη Φάμελλου κατέθεσε η Ομάδα Αλήθειας.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025, και με την ευκαιρία υπενθύμισε μια πολύ βασική αρχή που πρέπει να ακολουθεί όποια χώρα επιχειρεί να επενδύσει στους εξοπλισμούς. «Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να είναι μόχλευση αναπτυξιακής δραστηριότητας, δημιουργίας πλούτου, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξαγωγών. Η Ελλάδα πάσχει διαχρονικά από έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Μια χώρα που πάσχει εκεί, πάσχει βαθιά. Αυτό πρέπει να διορθωθεί», ανέφερε, ενδεικτικά, ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διά της θεσμοθέτησης του ελληνικού 25% σε κάθε πρόγραμμα, θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νοοτροπίας εξαγωγικής. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι πριν από το 2004 η Ελλάδα είχε δαπανήσει 270 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) αποκλειστικά για εξοπλισμούς και, παρά το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, απέτυχε να είναι εξαγωγική χώρα. Με την ευκαιρία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε., ως ιστορικό εγχείρημα και πείραμα συνύπαρξης λαών με κοινό αξιακό πλαίσιο, πρέπει να είναι σκεπτική έναντι της συμμετοχής της Τουρκίας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε αντιτουρκικό συνασπισμό. Δεν το θέλουμε. Απλώνουμε πάντα χείρα φιλίας και συνεργασίας στη Τουρκία και άλλες χώρες, αλλά υπό προϋποθέσεις. Είναι οι προϋποθέσεις που συμφώνησε η Ευρώπη για να υπάρξει ως Ε.Ε., να υπάρξει ως ιστορικό εγχείρημα. Και όχι στο πλαίσιο μιας ευκαιριακής ανάγκης αντιμετώπισης της οποιασδήποτε απειλής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι μπορεί να συναντιόμαστε με τους Τούρκους, αλλά δεν ξεχνάμε ούτε το casus belli ούτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο ΤΟΠΟΣ
Τα μίνιμουμ εθνικά εχέγγυα για οποιαδήποτε συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα είχε θέσει λίγο νωρίτερα σε άλλο βήμα (5ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου) και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Στο μέτρο που η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πυρήνα της Ε.Ε. και με έναν εξαιρετικά ισχυρό λόγο στο ΝΑΤΟ, με συμμαχίες περιφερειακές και διεθνείς, οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας, είναι προφανές ότι θα εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο. Δεν νοείται να υπάρχει, υπό οποιαδήποτε εκδοχή, εμπλοκή μιας χώρας όταν αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας των κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Η ΑΤΑΚΑ
«Δεν θέλω να κακολογήσω τον Δημήτρη Νατσιό, βλέπω ότι ο καημένος δεν μπορεί να πάρει απόφαση. Εδώ και δύο μήνες τού λέω “έλα να μιλήσουμε”. Ετρεχα πίσω του, τρομάρα μου, έλεγα ο δάσκαλος του γένους, ότι πηγαίναμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο για μια καλύτερη πατρίδα». Αυτά είπε (τ/σ Mega) ο άρτι διαγραφείς από τη Νίκη Νίκος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον μέχρι πρότινος πρόεδρό του. Ετσι είναι αυτά, κάποια μέρα ο ρομαντισμός υποχωρεί και οι σχέσεις περνούν στα υπαρξιακά. Δεν πειράζει. Θα περάσει…