ΤΟ ΘΕΜΑ
Η Ελλάδα προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, να κρατήσει στην επιφάνεια το ζήτημα της αντιμετώπισης των χριστιανικών πληθυσμών της Συρίας από τη μεταβατική κυβέρνηση του Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σάρα. Επειτα από πρωτοβουλία της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, όπου και τέθηκαν όλες οι βασικές απόψεις της Αθήνας για την κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χριστιανών. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η Ελλάδα έλαβε άμεσα την απόφαση για παροχή συνδρομής στα θύματα αυτής της επίθεσης, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του ιερού ναού. Ενώ πρόσθεταν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας στην Ελλάδα για όσους τραυματίες κριθεί απαραίτητο.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέπεσε με την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις στη Συρία, σε μια κίνηση που συνδέεται εμφανέστατα και με τη σχέση Τραμπ – Ερντογάν. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προωθηθούν η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση της χώρας, ωστόσο η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη λογοδοσία, τη συμμετοχικότητα και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και υπενθύμιζαν ότι η άρση των κυρώσεων είναι αναστρέψιμη. Από την Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τις μεταβατικές αρχές της Συρίας ώστε να αποδείξουν με απτό τρόπο τη δέσμευσή τους για πλήρη προστασία και ενσωμάτωση όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων της Συρίας.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν θεωρώ ότι απειλούμαστε από μια πηγή στην οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 5». Αυτή τη λακωνική και εξαιρετικά περιγραφική απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) σε ερώτηση που του τέθηκε στο πλαίσιο της 29ης Συζήτησης Στρογγύλης Τραπέζης του Economist, στο Λαγονήσι, σχετικά με το εάν η Ελλάδα ανησυχεί από όλη αυτή τη συζήτηση περί του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη συλλογική αντίδραση της Συμμαχίας σε περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας ενός εκ των μελών. Η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε ο κ. Δένδιας απλώς περιέγραψε τη γειτονική χώρα χωρίς να την κατονομάσει. Βέβαια, νωρίτερα ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις ενστάσεις της Αθήνας για πρόσβαση της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς πόρους για τα αμυντικά σχέδια. Στο πλαίσιο πάλι της εκδήλωσης του Economist, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είναι απαράδεκτο να μπλοκάρουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο φθηνά και αξιόπιστα αυτοκίνητα από την Κίνα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι προτείνουν να σχεδιάσουμε από κοινού την αμυντική μας αρχιτεκτονική και να διοχετεύσουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε χώρες που εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλα τμήματα εδάφους κράτους-μέλους της Ε.Ε. και απειλούν ένα άλλο με πόλεμο», τόνισε η κ. Μπακογιάννη κάνοντάς το «ταλιράκια» για τους δύσπιστους δυτικούς εταίρους. Και πρόσθεσε ότι «όσο η Τουρκία κατέχει την Κύπρο και απειλεί την Ελλάδα, δεν υπάρχει –και δεν μπορεί να υπάρξει– θέση γι’ αυτήν στο τραπέζι της Ε.Ε., ειδικά στον τομέα της άμυνας».
Ο ΤΟΠΟΣ
Η άμυνα θα παραμείνει στο οπτικό πεδίο για τα πολλά επόμενα χρόνια και η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έχει το διακριτό ενδιαφέρον της. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) επανέρχεται αυτές τις ημέρες με διάφορες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες η ανάγκη για σύσταση διακριτής κυβερνητικής δομής με αποκλειστική ευθύνη τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υποστήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ουσιαστικά ο ΣΕΚΠΥ προτείνει κάτι που παλαιότερα θα περιγραφόταν ως υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, συνδεδεμένο με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο με αρμοδιότητες που θα το καθιστούσαν περισσότερο οικονομικό-αναπτυξιακό υφυπουργείο. Οι προτάσεις είναι πολλές και το μόνο βέβαιο είναι ότι η εγχώρια βιομηχανία δεν πρέπει να χάσει τους άνευ προηγουμένου πόρους που φαίνεται πως θα επενδυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με υφυπουργείο ή χωρίς υφυπουργείο.
Η ΑΤΑΚΑ
«Ο μεγάλος χαμένος (πριν από την κοινωνία στο σύνολό της) είναι οι έντιμοι αγρότες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς. Οταν τα δικαιώματα διπλασιάζονταν (με τεχνάσματα και πρακτικές “συμμοριακού” τύπου, όπως αυτές που αποκαλύπτει η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας), τότε υποδιπλασιάζεται η χρηματοδότηση του έντιμου αγρότη. Τόσο απλά». Αυτά δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών Πάρις Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και αγρότες που ασκούν το επάγγελμα και ζουν από αυτό χωρίς παράνομες επιδοτήσεις…