Εντός και Εκτός: Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία και Εμιράτα κοντά και στην πράξη​​​​​​

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού έδεσε στη Βομβάη, όπου και θα παραμείνει πριν επιστρέψει (15 Ιουλίου) εκ νέου στα καθήκοντά της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» στον κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο Π.Ν. ο ενθουσιασμός για την αποστολή δεν κρύβεται, καθώς είναι η πρώτη φορά έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες που ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε λιμάνι της πολύ σημαντικής αυτής χώρας που είναι η Ινδία. Μάλιστα προχθές, στην πορεία προς τη Βομβάη, η φρεγάτα «Ψαρά» έκανε συνεκπαίδευση Passex (Passing Exercise) με τη φρεγάτα «Tarkash» του ινδικού ναυτικού, με γυμνάσια πυρών, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών. Αυτές οι ασκήσεις ανάμεσα στις ελληνικές και τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι, πάντως, παρά μια από τις πολλές πτυχές της σχέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Νέο Δελχί, που φαίνεται να αναπτύσσεται, αν και όχι πάντα με τον απαραίτητο ρυθμό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μιλώντας για στρατηγικούς εταίρους εκτός των ευρωατλαντικών δομών, χθες η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μιρί Ρεγκέβ επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με υπουργούς (Μεταφορών Χρίστο Δήμα και Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια), καθώς και με επικεφαλής σημαντικών αεροπορικών εταιρειών. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι, όπως το έθεσε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Νόαμ Κατζ, η επίσκεψη ήταν αφορμή να συζητηθούν θέματα αεροπορικών και θαλασσίων μεταφορών ανάμεσα σε δύο «γειτονικά κράτη στη Μεσόγειο». Αθήνα και Ιερουσαλήμ έχουν, βεβαίως, πολλά να συζητήσουν για τις διμερείς τους σχέσεις, αλλά και μελλοντικά σχέδια, όπως είναι ο Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), τον οποίο στηρίζουν όχι μόνο η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, αλλά και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία και Εμιράτα κοντά και στην πράξη​​​​​​-1

Μένουμε στην περιοχή, καθώς όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, ταυτόχρονα. Είναι γνωστό ότι την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτογραφία), προκειμένου να καλύψει και το δυτικό κομμάτι της Λιβύης. Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι εξαιρετικά ρευστή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτοφυλακών που υποστήριζε την κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, πλέον την υπονομεύει. Πρακτικά, ο Ντμπέιμπα είναι ένας πρωθυπουργός σε ομηρία, με πολύ μικρές δυνάμεις να του απομένουν πιστές. Εφόσον, λοιπόν, η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην Τρίπολη, από όπου όμως δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά θα απογειωθεί με προορισμό τη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί θα πραγματοποιηθεί (16-17 Ιουλίου) η επόμενη άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό. Δεδομένου ότι στα Κατεχόμενα το ψευδοκράτος διοργανώνει τις εκλογές του τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη συζήτηση εις βάθος, ωστόσο η πενταμερής είναι σημαντική. Οκτώ χρόνια μετά την αποτυχία να υπάρξει αποτέλεσμα στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, οι νέες συζητήσεις δημιουργούν ξανά κάποια κινητικότητα, αν και είναι απολύτως σαφές ότι από την κίνηση έως τις ουσιαστικές εξελίξεις η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Αυλώνας Αττικής, όπου χθες αποφοίτησαν ακόμη 207 νέα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από ένα πρόγραμμα ειδίκευσης σε αεροπορικά αντικείμενα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει υπογραφεί πριν από χρόνια ανάμεσα στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την εκπαίδευση έως και 2.875 στελεχών. Οι Εμιρατινοί είχαν αναλάβει και ανακαίνισαν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διαμένουν οι συμπατριώτες τους που φοιτούν στην Τανάγρα. Στην τελετή, πέρα από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Θανάση Δαβάκη, ήταν παρών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Αλέξανδρος Διακόπουλος, καθώς και αξιωματούχοι και αξιωματικοί από τα ΗΑΕ. Αυτή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σημασίας που έχει οι καλές σχέσεις να μετουσιώνονται και σε πράξεις, που κρατάνε τις δύο χώρες κοντά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Για την Ελλάδα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και έχουμε κάνει άλματα προόδου την τελευταία 20ετία, εν μέσω μάλιστα μιας σφοδρής οικονομικής δεκαετούς κρίσης». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης των 27 αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε., που διεξήχθη στο Ααλμποργκ της προεδρεύουσας Δανίας. Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «η χώρα μας από τη σχεδόν πλήρη εξάρτησή της από τον λιγνίτη το 2005, έφτασε σήμερα σε απολιγνιτοποίηση κατά 90% και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό που προσεγγίζει το 60%», υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το πλάνο για καθαρότερη ενέργεια.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

«Ανθρώπινο λάθος ή σκόπιμη πράξη» – Τι δείχνει η έκθεση για την συντριβή του Dreamliner της Air India

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση, η τροφοδοσία καυσίμου στους κινητήρες του αεροσκάφους της Air India που συνετρίβη τον περασμένο μήνα φαίνεται να διακόπηκε λίγο μετά...

Tελευταία Nέα