Φόρτωση Text-to-Speech…
ΤΟ ΘΕΜΑ
Από τις 14 έως και τις 18 Ιουλίου βρέθηκε ελλιμενισμένο στη Ρόδο ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke του αμερικανικού ναυτικού. Το πλήρωμα του DDG-51 Arleigh Burke (ομώνυμο με την κλάση του) βρέθηκε στη Ρόδο προκειμένου να ξεκουραστεί και να «γεμίσει μπαταρίες» έπειτα από πολύμηνες αποστολές και ασκήσεις ετοιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί ναύτες σίγουρα ευχαριστήθηκαν την όμορφη Ρόδο, ωστόσο η σημαντική λεπτομέρεια αφορά την ίδια την επιλογή για ελλιμενισμό ενός αντιτορπιλικού στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, που –εμμέσως πλην σαφώς– αποτελεί και μια συμμαχική απάντηση στον ισχυρισμό των Τούρκων περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος του νησιωτικού συμπλέγματος. Δεν πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά που αμερικανικό πολεμικό πλοίο «δένει» σε λιμάνι των Δωδεκανήσων.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ολα τα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκείνο που του έλειπε είναι να ασχολείται και με τα… κρουαζιερόπλοια. Ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε χθες ένα τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει στη Σύρο, όπου το κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», γεμάτο από Ισραηλινούς τουρίστες, αδυνατούσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Ερμούπολης λόγω των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Οι –περίπου 300– διαδηλωτές κρατούσαν πανό με μηνύματα κατά του Ισραήλ και με αναφορές στη Γάζα, γεγονός το οποίο θορύβησε κάποιους από τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που επικοινώνησαν με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους. Τελικά το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς να αποβιβαστούν οι επιβάτες στο λιμάνι της Σύρου, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες το πρωί στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας προκειμένου να είναι παρών στην τελετή επαναπατρισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα των ταυτοποιηθέντων λειψάνων έξι ακόμα πεσόντων οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στην Ελευσίνα έγινε μια μικρή τελετή και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των εφέδρων ανθυπασπιστών Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλου, Στέφανου Κουτρούλη, Λάμπρου Νικητόπουλου, Θεόδωρου Ξένου, Γεωργίου Ρούση και Θεόδωρου Χαραλαμπίδη. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, και οι αρχηγοί ΓΕΣ Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης. «Η υπόθεση των αγνοουμένων της Κύπρου υπενθυμίζει ότι για τον Ελληνισμό δεν υφίστανται ανώνυμες απώλειες και η ταυτοποίηση των πεσόντων υπέρ Πατρίδος συνιστά οφειλόμενη πράξη τιμής. Και η επιστροφή στην Πατρίδα αποτελεί υπόθεση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πραγματικών Ελλήνων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη σύντομη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας, ο οποίος παρατήρησε, επιπλέον, ότι οι τιμώμενοι νεκροί είναι όλοι έφεδροι. Ο κ. Δένδιας τόνισε το γεγονός ακριβώς προκειμένου να αναδείξει ότι διαχρονικά ο κορμός του Ελληνικού Στρατού αποτελείτο από εφέδρους. Ηταν διαχρονικά ένας στρατός πολιτών, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Δένδιας.
Ο ΤΟΠΟΣ
Χθες η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, δέχθηκε στην πρεσβεία μια αντιπροσωπεία καραμπινιέρων. Οχι, δεν πήγε κάτι στραβά. Αντιθέτως, οι καραμπινιέροι προέρχονταν από την αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρέδωσαν στην κ. Σουρανή ένα αρχαίο μεγαρικό σκύφος, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους Ελληνιστικούς χρόνους. Δεν είναι η πρώτη συμφωνία που γίνεται ανάμεσα στην Αθήνα και στη Ρώμη για την παράδοση κάποιων αρχαιοελληνικών αντικειμένων. Αλλωστε, σε ό,τι αφορά την αρχαιότητα τι ακριβώς έχουν να χωρίσουν οι δύο μήτρες του ευρωπαϊκού πολιτισμού;
Η ΑΤΑΚΑ
«Οσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, τόσο η προοπτική της μεταρρυθμιστικής κόπωσης γίνεται και πιο ορατή». Αυτά ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) Νίκος Ρώμπαπας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας για την πολύ χαμηλή συναίνεση της αντιπολίτευσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έρευνα, στο μέσον της θητείας της κυβέρνησης που εκλέχθηκε τον Ιούλιο του 2023, η νομοθετική συναίνεση (υπερψήφιση επί της αρχής) της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (Ιούλιος 2023 – Ιούλιος 2025) είχε ως εξής: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 31% των νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 13,8%, οι Σπαρτιάτες το 12,9%, η Νίκη το 6%, η Πλεύση Ελευθερίας το 6%, η Νέα Αριστερά το 4,2%, η Ελληνική Λύση το 2,6% και το ΚΚΕ ένα ολοστρόγγυλο 0. Κατά τους αναλυτές του ΚΕΦίΜ, η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 12,8%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου 2004-2025. Κατά τους ίδιους, η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση μπορεί να ερμηνευθεί ως αύξηση της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οπως προχωρούν, πάντως, τα πολιτικά πράγματα, αυτός ο δείκτης είναι μάλλον αδύνατον να κινηθεί προς τα πάνω.