ΤΟ ΘΕΜΑ
Η καλή χημεία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, είναι γνωστή. Ο κ. Φιντάν, μάλιστα, το επιβεβαίωσε μιλώντας ενώπιον βουλευτών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα εθνικά θέματα. Οπως είπε, «έχουμε έναν καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών» (ακόμα «νέος» σχεδόν δύο χρόνια μετά), ενώ πρόσθεσε ότι «και οι κόκκινες γραμμές τους και οι κόκκινες γραμμές μας είναι σαφείς. Επιδιώκουμε το πώς μπορούν και οι δύο πλευρές να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους τηρώντας αυτές τις κόκκινες γραμμές». Ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και πρόσθεσε πως «δεν τίθεται ποτέ λόγος να υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο». Εν ολίγοις, τα γνωστά…
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Στα ευρωτουρκικά, πάντως, η κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. παραμένει στον «πάγο», καθώς το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά ότι, παρά τη γεωπολιτική σημασία της, η δημοκρατική οπισθοδρόμησή της δεν συνάδει με τα κριτήρια προσχώρησης στο «μπλοκ». Και μπορεί η σύλληψη του Εκρέμ Ιμά-μογλου να προστέθηκε ως επιχείρημα από το Ευρωκοινοβούλιο αυτή τη φορά για το «μπλόκο» στην επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, όμως η σχετική έκθεση που υιοθετήθηκε χθες από την ολομέλεια με 367 ψήφους (74 κατά και 188 αποχές) υπενθυμίζει εκ νέου ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αφορούν –ανάμεσα σε άλλα– και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Γίνονται εξάλλου εκ νέου αναφορές στο casus belli, στην παραβίαση της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ η Αγκυρα καλείται να επιδείξει πολιτική βούληση έναντι της επανέναρξης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. Επικρίνεται επίσης η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Οπως ήταν αναμενόμενο, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για θεσμό «που παρέχει έδαφος προπαγάνδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ορισμένους κύκλους που έχουν κάνει λόγο ύπαρξης τα αντιτουρκικά αισθήματα, σχετικά με την πολιτική δυναμική στη χώρα μας, την εξωτερική πολιτική μας και την επίσκεψη του προέδρου μας στην “ΤΔΒΚ”».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Μάθιου Μπόιλ, διευθυντής του γραφείου του Breitbart στην Ουάσιγκτον, γνωστός πλέον και στο ελληνικό κοινό από τη συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωστοποίησε μέσω X ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (φωτογραφία) αποφοίτησε από τη Σχολή Πρεσβευτών και σύντομα θα επικυρωθεί ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού επίκειται και ακολουθούν κάποια ακόμα θεσμικά βήματα, που αφορούν την επικύρωσή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια την ολομέλειά της. Το φωτογραφικό ενσταντανέ είναι χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού της κ. Γκίλφοϊλ, η οποία με βάση το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα θα αφιχθεί στην Ελλάδα με τη νέα ιδιότητά της μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός υπολογίζεται ότι η ακρόαση της κ. Γκίλφοϊλ θα έχει πραγματοποιηθεί, και στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου θα αφιχθεί στην Αθήνα. Μέχρι τότε θα εξακολουθήσει να ασκεί καθήκοντα πρέσβειρας η Μαρία Ολσον, η επιτετραμμένη της πρεσβείας, μια πολύ σοβαρή και αποτελεσματική διπλωμάτης.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Βουλή των Ελλήνων, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας μίλησε για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην έντονη συζήτηση που έγινε, με την αντιπολίτευση (Νίκος Ανδρουλάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου) να προσπαθεί να βγάλει «λαβράκια», προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Σε γενικές γραμμές η στελέχωση των νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλή (80% στους γιατρούς, 94% στους νοσηλευτές), ενώ υπάρχουν ειδικότητες, όπως οι κτηνίατροι, όπου η στελέχωση είναι 183%. «Ζήτησα στοιχεία γιατί όταν το είδα εξεπλάγην, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Στους ψυχολόγους η στελέχωση είναι 174%, στους φαρμακοποιούς 122% και στους οδοντιάτρους 115%… Πέρα από αυτές τις αβελτηρίες, θύμισε πάντως χθες ο κ. Δένδιας και την ουσιαστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της υγείας, διανέμοντας ένα χάρτη που δείχνει πως οι στρατιωτικοί γιατροί και οι γιατροί θητείας στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, με παρουσία ακόμα και στο πιο μικρό κατοικημένο νησί…
Η ΑΤΑΚΑ
«Είμαστε στη φάση της ενίσχυσης του μηχανισμού επιστροφών. Τώρα θα πρέπει οι παράνομοι μετανάστες να φεύγουν από την Ελλάδα. Γυρνάμε περίπου 6.500 τον χρόνο και εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε πολύ περισσότερους. Οποιος είναι παράνομος στην Ελλάδα δεν θα νομιμοποιείται ποτέ». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης, πιστός στη σκληρή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα.