ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυξήσει εσχάτως τις δημόσιες παρεμβάσεις του, επιχειρώντας προφανώς να παραμείνει στη δημοσιότητα. Στο τελευταίο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε ένα γνώριμο σε αυτόν ύφος, αναδεικνύοντας κατά κύριο λόγο τον διεθνή χαρακτήρα των κρίσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, αναφερόμενος στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στις μεταναστευτικές ροές ανά την υφήλιο και στην έκρηξη των γεωπολιτικών κινδύνων. Ο κ. Τσίπρας καταλήγει υποστηρίζοντας ότι το μόνο πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι η επιστροφή σε πολιτικά συστήματα που βασίζονται στην ισορροπία Αριστεράς – Δεξιάς. «Είναι σαφές ότι ο διαχωρισμός Κέντρο – Ακρα έχει συμβάλει στην υπονόμευση της Δημοκρατίας και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, καθώς μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών επιλογών όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη δεύτερη», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η συμμετοχή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων επί θεμάτων που υπό φυσιολογικές συνθήκες δύσκολα θα έρχονταν στην επιφάνεια. Κυρίως όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τις περίπλοκες σχέσεις που αυτές μπορεί να δημιουργήσουν. Είναι ήδη γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη θαλάσσια ασφάλεια, όπου και θα προεδρεύσει. Εν τω μεταξύ, πάντως, μετά και την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) που σήκωσε κάποιο θόρυβο, η Αθήνα ενημερώνει για τις κινήσεις της και, κυρίως, για την απόλυτη υπαγωγή τους στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί προσεχώς με πρέσβεις χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (του χώρου ASEAN), όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, και των αρχιπελαγικών κρατών Ινδονησίας και Φιλιππίνων, που βεβαίως λόγω γεωγραφίας ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για ό,τι έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Το Πάσχα αποτέλεσε αφορμή για μία ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (φωτογραφία) και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι παρακολούθησε το συγκινητικό μήνυμά του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄, ενώ εξέφρασε και τη συγκίνησή του για όλα όσα ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος για το έργο του αποβιώσαντος προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο και μάλιστα ανέφερε ότι ήλπιζε πως θα τον υποδεχόταν στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε ευχές και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Πρόκειται, εν ολίγοις, για τη δεύτερη επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ελπιδοφόρο μέσα στον τελευταίο μήνα. Στο μέτωπο της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η οποία είναι πάντα δαιδαλώδης και πολυπλόκαμη, προγραμματίζονται και άλλες επαφές σε διάφορα επίπεδα.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αρκετή κινητικότητα, μια και, μετά τις ανακοινώσεις του νέου 12ετούς προγραμματισμού αμυντικών εξοπλισμών, ουσιαστικά είναι δυνατόν να ανοίξει η διαδικασία για μια σειρά από προγράμματα. Από το υπουργείο και συγκεκριμένα το γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Θανάση Δαβάκη προγραμματίζεται να περάσουν διάφοροι, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν καταθέσει μια αρκετά ανταγωνιστική πρόταση για τμήμα της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι σχετικές γαλλικές απόψεις. Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η εγχώρια συμμετοχή και σε αυτό έχουν δώσει βαρύτητα τόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά. Οι λεπτομερείς προτάσεις για τη λεγόμενη «συμπαραγωγή» αναμένονται με ενδιαφέρον.
Η ΑΤΑΚΑ
«Γενικά για οτιδήποτε είναι υπέρ των πολιτών και είναι για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν θετικά. Βέβαια, η Ν.Δ. έχει κάνει το εξής πολλές φορές τα τελευταία χρόνια: μπορεί να φέρει σε ένα άρθρο το οποίο είναι αυτές οι παροχές και μια ιδιωτικοποίηση ή κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα την εκχώρηση των χρεών στον ΕΦΚΑ σε εισπρακτικές εταιρείες, και διάφορες άλλες πονηριές που κάνει και υποχρεώνει με αυτόν τον τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίζουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι τεχνικό θέμα. Προφανώς είμαστε θετικοί σε ό,τι μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι προβληματικά τα μέτρα». Αυτά ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά), μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος για τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης.