Εντός και Εκτός: Κλείνει το γενικό προξενείο ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη;

Κοινοποίηση

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μια σειρά από οκτώ ακόμα κεφάλαια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. αναμένεται να ανοίξει αύριο, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανοίγουν, συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της «Ανταγωνιστικότητας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης» και τα κεφάλαια 10 (ψηφιακός μετασχηματισμός και ΜΜΕ), 16 (φορολογία), 17 (οικονομική και νομισματική πολιτική), 19 (κοινωνική πολιτική και απασχόληση), 20 (επιχειρήσεις και βιομηχανική πολιτική), 25 (επιστήμη και έρευνα), 26 (παιδεία και πολιτισμός) και 29 (τελωνειακή ένωση). Λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του Εντι Ράμα στην πρωθυπουργία της Αλβανίας, η Ε.Ε. ανοίγει ένα ακόμα ενταξιακό πακέτο κεφαλαίων.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Χθες η Τζιν Σαχίν, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, ενώ η Κίνα επεκτείνει το διπλωματικό της αποτύπωμα, η Αμερική να «υποχωρεί από τη διεθνή σκηνή». Μάλιστα, για να επισημάνει το επιχείρημά της αναφέρθηκε στο σχέδιο –όπως είπε– της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει συνολικά 27 αποστολές ανά την υφήλιο. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη και ανάμεσά τους φιγουράρει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο αλλά και μεγάλα προξενεία, όπως αυτά των ΗΠΑ στο Εδιμβούργο, στο Στρασβούργο, στη Μασσαλία, στη Φλωρεντία, στη Λυών κ.α. Αν και είναι πασιφανές ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να μειώσει τις περιττές δαπάνες, δεν είναι καθόλου σαφές πώς αυτό θα δρομολογηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Με ορίζοντα πενταετίας, έως το 2030, η κυβέρνηση οραματίζεται η Ελλάδα να γίνει μία από τις είκοσι καλύτερες χώρες της Ευρώπης ως προς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Το «υπερφιλόδοξο» αυτό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 14 συνολικά μέτρα και πρωτοβουλίες για βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα –περιλαμβανομένης και της συνταγματικής αναθεώρησης–, παρουσίασαν χθες στον αρμόδιο επίτροπο Μάικλ ΜακΓκραθ στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, τα δύο κυβερνητικά στελέχη έθεσαν και το ζήτημα της υπουργικής ασυλίας, στη λογική να μην «υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων» όσον αφορά τις διώξεις. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών με τον νέο Ιρλανδό επίτροπο, που ουσιαστικά έγινε ενόψει της νέας έκθεσης για το κράτος δικαίου που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν αρχές Ιουλίου. Η κυβέρνηση παρουσίασε όλα τα βήματα που έχει κάνει αναφορικά με τις συνολικά έξι συστάσεις που δέχθηκε πέρυσι από το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. και αφορούσαν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου, ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και τα ευρύτερα ζητήματα θεσμικών αντίβαρων για την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, την καλύτερη νομοθέτηση και τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, όπου βρέθηκαν στις αρχές Μαΐου δύο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ και προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Ολοι αυτοί συμμετείχαν στην άσκηση «Global Sentinel Capstone 2025» της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command), η οποία υλοποιείται ετησίως και έχει ως σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και επαύξησης των επιχειρησιακών ικανοτήτων των συμμετεχόντων. Μαζί με το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ισπανία, η ελληνική αντιπροσωπεία στελέχωσε την Ομάδα Επιχειρήσεων Διαστήματος περιοχής Μεσογείου. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις εμπλουτίζουν τις εμπειρίες της Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο, στο οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να κάνει πιο θαρραλέα βήματα.

Η ΑΤΑΚΑ

Ενώ αρχίζουμε να μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην τουριστική περίοδο, έρχεται ξανά στην επιφάνεια ένα πολύ μεγάλο στοίχημα –και όχι εύκολο να κερδηθεί–, αυτό της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Πάντως, χθες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα στις διάφορες άλλες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 637% και στην εστίαση κατά 55%. Βεβαίως, η κ. Κεραμέως εστιάζει και στη μείωση της ανεργίας, ενώ υπογραμμίζει και τη συμβολή της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και στην εστίαση το 2024.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα