ΤΟ ΘΕΜΑ
Με ευρεία αποδοχή και μόνη αποχή από την Ουγγαρία εγκρίθηκε επισήμως χθες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το SAFE, το νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής, που ανοίγει τον δρόμο στη συμμετοχή και τρίτων χωρών σε κοινά αμυντικά πρότζεκτ. Από την Κομισιόν θεωρούν πάντως ότι έδωσαν όλες εκείνες τις «εγγυήσεις» στην Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμμετοχή τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Τουρκίας, με τον αρμόδιο εκπρόσωπό της Τομά Ρενιέ να δίνει έμφαση χθες κυρίως στο άρθρο 16 του σχετικού κανονισμού, όπου «η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας», χωρίς να κατονομάζεται και σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, «μπορεί να περιοριστεί, εάν αυτή η τρίτη χώρα αποτελεί ευθεία απειλή για την άμυνα και τα συμφέροντα ασφαλείας κάποιου κράτους-μέλους ή ολόκληρης της Ε.Ε.».
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, η «μπάλα» πια είναι στο «γήπεδο» των κρατών-μελών, που έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες να καταθέσουν τα αρχικά σχέδιά τους στο πεδίο των εξοπλισμών, ώστε να αξιολογηθούν από την Κομισιόν και να εκδοθεί η πρώτη αρχική πληρωμή (μάξιμουμ 15% του συνολικού κόστους) για την έναρξή τους. Εν συνεχεία, κάθε έξι μήνες τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν εκθέσεις προόδου των εν λόγω έργων για να συνδεθούν με νέα αίτηση πληρωμής. Το SAFE μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή με την προϋπόθεση ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα επιμείνει να ζητάει από την Κομισιόν να περάσει από την αντίστοιχη κοινοβουλευτική διαδικασία. Πηγές από το γραφείο της Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρουν ότι η σχετική επιστολή της δεν έχει ακόμη απαντηθεί, ενώ αναμένουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα επιμείνει στο αίτημα, διαφορετικά θα φέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο… Ιδωμεν…
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως για την πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, ως εισηγήτριας για τη Μέση Ανατολή και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, να ζητήσει ψήφισμα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Η πρόταση της κ. Μπακογιάννη υιοθετήθηκε και στο ψήφισμα περιλήφθηκαν ορισμένες διατυπώσεις, όπως για παράδειγμα ότι «η συνεχιζόμενη καταστροφή της Γάζας και το ενδεχόμενο πλήρους επανακατοχής, απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια». Παρών ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), ο οποίος δεν υπερψήφισε το κείμενο της «Διακήρυξης της Κρήτης», διότι, όπως ανέφεραν συνεργάτες του, ζήτησε να προστεθεί αναφορά για κυρώσεις στο Ισραήλ, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ. Αν δεν κάνουμε το ίδιο που κάναμε για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της. Πώς μπορούμε να μιλάμε ξανά για διεθνές δίκαιο ή για αξίες, αν δεν δηλώσουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ειδικά σε σχέση με στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μέχρι να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις;», είχε διερωτηθεί νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η στήλη έχει αναδείξει επανειλημμένως την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει πολιτική για τον Καύκασο και να μην επαφίεται στους διάφορους γραφικούς του πληκτρολογίου. Η επιτάχυνση του γεωπολιτικού χρόνου ήδη σπρώχνει την Ε.Ε. στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τρόπους ενίσχυσης της ενεργειακής και εν γένει της ασφάλειάς της στην εν λόγω περιοχή, καθώς και της προώθησης συγκεκριμένων έργων και κρίσιμων υποδομών μέσω τριών βασικών πρωτοβουλιών για τη διασυνδεσιμότητα, την ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, τις θαλάσσιες μεταφορές κ.λπ. Και γι’ αυτό, «ασφαλώς ο ρόλος της Τουρκίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός», επισημαίνουν σχολιάζοντας σχετικά διπλωματικές πηγές, καθώς «διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή μετά την Ουκρανία». Στις Βρυξέλλες αναμένουν πάντως να δουν το τι είδους αποδοχή θα έχει στην Αγκυρα η στρατηγική τους για τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ για την Ελλάδα είναι σημαντική λόγω και της «πρωτοβουλίας των τριών θαλασσών», αλλά και του «κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου».
Η ΑΤΑΚΑ
«Θυμίστε μου μία δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής ή στη Βουλή που να λέει ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας». Αυτά είπε χθες (ΕΡΤ) ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε τουρκοφάγοι για να το λέμε αυτό, ούτε προσπαθούμε να πουλήσουμε πατριωτισμό», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία «κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου» και «απειλεί την Ελλάδα με casus belli». Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε, εν ολίγοις, την κομματική άποψη, υπενθύμισε ωστόσο και ποια είναι η εθνική γραμμή στα δύσκολα και μεγάλα.