Εντός και Εκτός: Μπιμπίλας για υπουργός Πολιτισμού

Κοινοποίηση

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μας θυμίζει ότι στηρίζει το έργο της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί «την παλαιότερη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Ολα αυτά καταγράφηκαν με αφορμή την 98η επέτειο από την ίδρυσή της συγκεκριμένης οργάνωσης. «Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Η ελληνική πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη. Επιφυλάσσει, δε, στους Ελληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία», αναφέρεται στην τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Αν και η παραπάνω ανταλλαγή ανακοινώσεων είναι μάλλον συνήθης, αντιθέτως απορία προκαλούν οι τουρκικές αντιδράσεις για αυτονόητες δηλώσεις. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι για την Ελλάδα η βασική εξωτερική απειλή είναι η Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κρίσης οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να επέμβουν εντός πενταλέπτου σε ολόκληρη την επικράτεια. «Σκανδαλώδη λόγια του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ», ήταν ο τίτλος της τουρκικής «Χουριέτ» επί του συγκεκριμένου θέματος, μάλιστα με πολλά θαυμαστικά προκειμένου να δοθεί έμφαση στο πρωτοφανές αυτό θέμα. Λιγότερο ή περισσότερο ακραίες διατυπώσεις χρησιμοποιήθηκαν και από άλλα ΜΜΕ, που έχουν άμεση σύνδεση με την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι ο βαθμός ανεξαρτησίας του τουρκικού Τύπου είναι μάλλον περιορισμένος, η επένδυση με τόσο φορτισμένο σχολιασμό των σχεδόν αυτονόητων δηλώσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας (νυν, προηγούμενων και επόμενων) δείχνει ότι η Αγκυρα δεν έχει ξεχάσει πώς παίζεται το παιχνίδι της τεχνητής έντασης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Μπιμπίλας για υπουργός Πολιτισμού-1

Στο Λουξεμβούργο, πάντως, όπου συνεδρίασε –ως είθισται– το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε., ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτογραφία) βρήκε ένα καταφύγιο από την πολύ έντονη δημόσια συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά με επίκεντρο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Μια συζήτηση που ο ίδιος κράτησε ψηλά την προηγούμενη εβδομάδα με συνεντεύξεις του σε συνέδριο (10ο Φόρουμ των Δελφών) και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Στο Λουξεμβούργο, πάντως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιο «σκληρές» κρίσεις. «Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών. Οικουμενικές κρίσεις, οι οποίες διακινδυνεύουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας αλλά και τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού. Η Ευρώπη θα πρέπει να αρθρώσει μια ενιαία φωνή, η οποία θα στηρίζεται στις αξίες της Ευρώπης, στις διαχρονικές αξίες οι οποίες έχουν αναδείξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: η αξία της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της διακοπής των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, της προσήλωσης στις αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο ΣΕΥ, σημειώνοντας ότι μόνο μια πιο ενωμένη Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό το διεθνές περιβάλλον.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Τουρκία διαχρονικά διεκδικεί τη δικαιοδοσία για επιχειρήσεις Eρευνας και Διάσωσης (SAR) σε όλη την περιοχή στο Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Eτσι και χθες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που είχαν ναυαγήσει λίγο έξω από το Φαρμακονήσι, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (Α1373/25) με την οποία απέρριπτε εκείνη που είχε εκδώσει κάποιες ώρες νωρίτερα η Αθήνα για να γνωστοποιήσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες διάσωσης. Σκοπός αυτών των ΝΟΤΑΜs (Notice To Airmen) είναι να ειδοποιούνται παραπλέοντα σκάφη και ελικόπτερα ή μικρά αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή για τις δραστηριότητες διάσωσης ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα ή όσοι περνούν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια ρουτίνα από πλευράς Τουρκίας, η οποία, ωστόσο, φέρνει τους κυβερνήτες των παραπλεόντων εμπορικών πλοίων αντιμέτωπους με αντικρουόμενα μηνύματα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας οργασμός στην Πλεύση Ελευθερίας, πάρα πολύς κόσμος θέλει να ενταχθεί στους κόλπους της και γίνονται συζητήσεις. Σιγά σιγά το κόμμα οργανώνεται ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει, γιατί είμαστε ακόμη λίγοι». Αυτά ανέφερε (ρ/σ «Παραπολιτικά») ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μπήκε στην πολιτική μέσα από τη μεγάλη του αγάπη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την πίστη του σε αυτήν. Φαίνεται, πάντως, ότι στην Πλεύση Ελευθερίας έχουν πιστέψει ότι θα γίνουν κυβέρνηση, διότι σε ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Μπιμπίλας ανέφερε «δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις, εμένα με ενδιαφέρει να βοηθάω όσο μπορώ από όποιο πόστο αποφασιστεί».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα