ΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν είναι άγνωστη η άποψη της Αγκυρας περί μειονοτήτων. Ως εκ τούτου, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δεν πρωτοτύπησε όταν αναφέρθηκε σε τουρκικές μειονότητες «σε όλες τις χώρες που συνορεύουν» με την πατρίδα του. Ο κ. Φιντάν έκανε αυτές τις αναφορές μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Ιράκ, με στόχο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα έχει δικαίωμα υποστήριξης της εκεί κοινότητας των Τουρκμένων, σε μια προφανή προσπάθεια να τους αντιπαραβάλλει με τους Κούρδους της χώρας. «Εχουμε τουρκική μειονότητα σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία: στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Γεωργία, στη Συρία, στο Ιράκ. Αν κοιτάξετε όλα αυτά, οι τουρκικές κοινότητες εδώ δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε αυτονομιστικά κινήματα. Δεν υπήρξαν ποτέ απειλή για τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, έπαιζαν πάντα εποικοδομητικό ρόλο», είπε ενδεικτικά ο κ. Φιντάν.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει την ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Μαθαίνω, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετές αλλαγές και αυτές οφείλονται στον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει και βοήθησε στη διάλυση κάποιων διλημμάτων. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά διλήμματα αφορούσε το πυραυλικό πυροβολικό. Η Αθήνα προσανατολιζόταν αποκλειστικά στα ισραηλινά συστήματα Puls (περί τα 700 εκατ. ευρώ), ωστόσο πλέον η αμερικανική πλευρά επανήλθε με μια σειρά προτάσεων που αφορούν τους ήδη υφιστάμενους πολλαπλούς εκτοξευτές (M-270) που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς. Υστερα από προσεκτική εξέταση των προτάσεων, φαίνεται ότι το ΓΕΣ καταλήγει στην απόφαση να πουλήσει τους μισούς M-270, να αναβαθμίσει τους άλλους μισούς και να προμηθευτεί και 16 συστήματα Himars, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας (φωτογραφία) εγκαινίασε χθες το 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος, στην –εκ των πραγμάτων– διεθνή συγκυρία, που κάθε άλλο από ενθαρρυντική είναι. «Οφείλει η χώρα μας να αγρυπνά, να προστατεύει την κοινωνική της συνοχή, να είναι πάντα έτοιμη διά παν ενδεχόμενο, να πείθει τους εταίρους και τους φίλους, αλλά και τους άλλους για την αξιοπιστία της πολιτικής της, αλλά κυρίως να διαθέτει ορθή κρίση, ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών ώστε να διαγιγνώσκει με νηφαλιότητα και ακρίβεια τις διεθνείς εξελίξεις και να προσαρμόζεται με ταχύτητα σε αυτές. Στην προετοιμασία ήρθε και ένα άλλο προσόν, ίσως σημαντικότερο πλέον, η προσαρμοστικότητα». Αυτά ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Τασούλας, ο οποίος υπογράμμισε, επιπλέον, ότι σε αυτό που λέγεται «ανακατατάξεις» έχουμε δείξει προσαρμοστικότητα ξανά στο παρελθόν. «Συνεπώς μπορούμε και τώρα», κατέληξε, παραθέτοντας έναν στίχο του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα «Στα 200 π.Χ.», με αναφορά στην αγαπημένη ελληνιστική περίοδο του ποιητή.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας 22, όπου σήμερα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά με τίτλο «Ελλάδα – Αλβανία. Αλήθειες και σκιές». Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Αγγελος Συρίγος. Την εισαγωγή έχει γράψει ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και το επίμετρο ο Φρέντης Μπελέρης. Η υπόθεση του ευρωβουλευτή, πλέον, της Ν.Δ., του πρώτου από τη Χειμάρρα που βρίσκεται στο Eυρωκοινοβούλιο, αποτέλεσε το έναυσμα για τον κ. Μαλλιά, ο οποίος γνωρίζει τις ελληνοαλβανικές υποθέσεις πολύ καλά.
Η ΑΤΑΚΑ
«Η εποχή της Μέρκελ έχει φτάσει στο τέλος της». Αυτή ήταν η ατάκα που σε σημαντικό βαθμό συμπεριέλαβε όλα όσα ήθελε να εννοήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, λίγη ώρα μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς. Οποιος έχει γνωρίσει Βαυαρούς δεξιούς καταλαβαίνει ότι η αποστροφή του κ. Βέμπερ ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η αποστροφή του, όμως, δεν αφορούσε τη νέα εποχή υπό τον Μερτς, αλλά την προσπάθειά του να εξηγήσει την επιλογή του για υποψήφια γενική γραμματέα του ΕΛΚ την Ισπανίδα ευρωβουλευτή Ντολόρες Μονσεράτ, στο επικείμενο συνέδριο στη Βαλένθια. «Χρειαζόμαστε νέα προσέγγιση, όχι πια τεχνοκρατική, αλλά πολιτική και ένα νέο αφήγημα προς τους πολίτες», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του Λαϊκού Kόμματος Ισπανίας Αλμπέρτο Φεϊχό, ενώ σημείωσε ότι η Καταλανή πολιτικός θα γίνει το νέο «πρόσωπο» του κόμματος. Τα «καρφιά» ήταν ευδιάκριτα για τον έως και πρόσφατα «συνοδοιπόρο» του Θανάση Μπακόλα, για τον οποίο δεν βρήκε χώρο μισής αναφοράς, παρά το ότι υπενθύμισε τις 18 συνολικές εκλογικές επιτυχίες του ΕΛΚ τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ντολόρες Μονσεράτ, πάντως, συμπληρώνει –κατά τον Βέμπερ– μια σημαντική γυναικεία «τριάδα» του κόμματος, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη Ρομπέρτα Μέτσολα.