ΤΟ ΘΕΜΑ
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας γνωστοποίησαν χθες την περίληψη της απαντητικής επιστολής του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ προς εκείνη που του είχε στείλει ο Νίκος Δένδιας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η απάντηση δεν περιλαμβάνει κάποιους φοβερούς νεωτερισμούς, καθώς είναι αρκετά γραφειοκρατική και δίνει βάση στις σταθερές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας πάνω από το 2% του ΑΕΠ, στην υποστήριξη στη στάθμευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη ναυτική βάση της Σούδας, αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, καθώς προχωράει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35. Ο κ. Χέγκσεθ υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην ευρωπαϊκή άμυνα και αναφέρει μάλιστα ότι η Ελλάδα, ένα εκ των παλαιοτέρων μελών του ΝΑΤΟ, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους άλλους εταίρους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια. Ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται, πάντως, σήμερα στη Βοστώνη –για άλλο λόγο– καθώς θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και στελέχη ερευνητικών κέντρων. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης σχετικών προϊόντων διττής χρήσης.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και χώρες που ήταν μέχρι πρότινος στη γραμμή της κατανόησης της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, η επικοινωνία ανάμεσα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κάποιες κυβερνήσεις στη Δύση, κυρίως στο Παρίσι και στο Λονδίνο, φαίνεται να έχει βραχυκυκλώσει για τα καλά. Και αναμένονται διάφορα, όπως η διάσκεψη στο Ριάντ Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μαζικές αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους, ως μιας προσπάθειας να τεθούν κάποια όρια στο Ισραήλ. Ολα αυτά, βέβαια, έχουν μια δική τους δυναμική, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί, δίχως να μετακινείται από τη βασική γραμμή της περί της ανάγκης να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και, κυρίως, να ανοίξει ξανά η γραμμή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ελλάδα μάλλον ταυτίζεται με τη γραμμή που ακολουθεί η Γερμανία και, σε κάθε περίπτωση, με τον εθνικό στόχο που είναι η διατήρηση της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ, παρά τις προφανείς προκλήσεις. Δύσκολοι είναι οι καιροί για ισορροπίες και ακόμη δυσκολότεροι για ελιγμούς.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Δεν νομίζω ότι βρέθηκε έστω ένας ανάμεσα στους περίπου 70 κοινοβουλευτικούς της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διαφώνησε με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη συνεδρίαση του οργάνου στο Κολυμπάρι των Χανίων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα και αρκετοί από τους βουλευτές από 28 χώρες της Ευρώπης «κόλλησαν» και το Σαββατοκύριακο, ώστε να επωφεληθούν από την –κάπως σκονισμένη ελέω νοτιά– κρητική φιλοξενία. Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Βασικά θέματα είναι –τι άλλο– οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Η κ. Μπακογιάννη, ως οικοδέσποινα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πόλεμο της Γάζας, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να κατανοήσει ότι η σημερινή του πολιτική κινδυνεύει να δημιουργήσει μια δεύτερη γενιά τρομοκρατών της Χαμάς», ενώ υπογράμμισε ότι εκείνο που προηγείται είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Μάλιστα, τόνισε ότι η κατάληξη των εργασιών του συμβουλίου θα είναι μια ουσιαστική παρέμβαση υπέρ των αμάχων.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα. Και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε να το αντιληφθούν, καθώς, μέσα σ’ αυτή την αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το –πάλαι ποτέ– κόμμα εξουσίας, αναζητεί απαντήσεις στο παρελθόν. Ο Πάνος Ρήγας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χθες (ρ/σ «Παραπολιτικά») ότι «είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει όλη αυτή την ιστορία την οποία έζησε και ταυτόχρονα να έχει συγκροτημένη πολιτική η οποία θα απαντάει στις αγωνίες του λαού». Και στη συνέχεια υπονόησε ότι η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι μια επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. «Θεωρώ ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πολιτική ιστορία της χώρας. Αυτή τη στιγμή είναι στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Ευρώπης, παρεμβαίνει και δικαίως παρεμβαίνει και έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει με την τεράστια εμπειρία που έχει», σημείωσε ο κ. Ρήγας, ο οποίος προφανώς ελλείψει εναλλακτικής, τι να κάνει, κοιτάει προς τα πίσω. Ανθρώπινο.
Η ΑΤΑΚΑ
«Εμείς θέλουμε αξιολόγηση, θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε να τηρούνται οι νόμοι και θέλουμε όσοι αξιολογούν να μην είναι κομματικά τοποθετημένοι στις θέσεις τους. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην κομματοκρατία που ενισχύει σήμερα με τις πρακτικές της η κυβέρνηση». Αυτά είπε (ρ/σ 9,84) ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς για την… κομματοκρατία.