ΤΟ ΘΕΜΑ
Αναφέραμε προχθές ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) έχει κάνει μια πρόταση για τη δημιουργία μιας κυβερνητικής δομής για την αμυντική βιομηχανία. Από το ΠΑΣΟΚ μού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έχει προηγηθεί, καθώς προ κάποιου χρονικού διαστήματος κατέθεσε μια ανάλογη πρόταση. Στάθηκε, δηλαδή, στην ανάγκη για δημιουργία μιας γενικής γραμματείας αμυντικών επενδύσεων και αμυντικής βιομηχανίας. Ολες αυτές οι προτάσεις είναι ξεκάθαρα χρήσιμες και, σε κάθε περίπτωση, όταν συζητείται η πιθανότητα μιας μεταρρύθμισης, σημασία δεν έχει ποιος τη σκέφτηκε πρώτος, αλλά ποιος θα την υλοποιήσει.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Είναι κοινό μυστικό σε όλους όσοι ασχολούνται με την κυβέρνηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας δεν τρέφουν αισθήματα βαθιάς συμπάθειας μεταξύ τους. Ο θεσμικός ρόλος τους επιβάλλει βεβαίως τη συνεργασία, ωστόσο και αυτή προκύπτει μάλλον διεκπεραιωτικά. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ακούγονται και κάποιες δημόσιες «μπηχτές», οι οποίες έως τώρα δεν έχουν οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση, αλλά καταγράφονται. Οπως η χθεσινή του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση (protothema.gr) σχετικά με την κριτική που δέχεται. «Ολοι εκείνοι οι οποίοι μου προσάπτουν κατηγορίες, κάποια στιγμή άσκησαν εξουσία», ανέφερε μεταξύ άλλων, καθώς επίσης ότι «αυτό που έχουμε καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια, να μην προκαλούνται κρίσεις, να μην έχουμε καμία παραχώρηση, να υπάρχει μια λειτουργική σχέση που προλαμβάνει τις εντάσεις και, κυρίως, να μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς κραυγές και φωνασκίες, δεν έχει συμβεί πριν». Είναι βεβαίως εύκολο στον κ. Γεραπετρίτη να αρνηθεί ότι οι αιχμές ήταν κατ’ ανάγκη για τον προκάτοχό του, καθώς δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά, ωστόσο είναι κάπως σαφής η προσπάθειά του να αναδείξει τη διετή θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ως διακριτή από την προηγούμενη.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έκανε, ωστόσο, άλλου τύπου ασκήσεις, μάλλον ψυχραιμίας, καθώς χθες στο Ανατολικό Αιγαίο είχε αρκετά μποφόρ. Ο κ. Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη εν πλω στο Ανατολικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα επί του πλοίου γενικής υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων «Περσέας», με το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας (αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) καθώς και τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές για τους εξοπλισμούς και τον οικονομικό σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ουσιαστικά ο κ. Δένδιας μάζεψε τους αρχηγούς για μια –άνευ οχλήσεων– συζήτηση σχετικά με το πού βρίσκεται έως τώρα η «Ατζέντα 2030» και ποια είναι τα επόμενα βήματα της συνολικής μεταρρύθμισης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός έχει αναλάβει ξανά ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μάζεψε πάλι τους αρχηγούς, εκείνη τη φορά στο κρύο και στα χιόνια, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο. Το πλοίο «Περσέας», το οποίο έκανε και μία στάση στους Λειψούς, είναι δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», υποναυάρχου ε.τ. Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος χθες έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία (onalert.gr), ότι ο ίδιος και άλλοι εφοπλιστές προτίθενται να συνδράμουν το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που μόλις εγκρίθηκε και από το ΚΥΣΕΑ.
Ο ΤΟΠΟΣ
H «Κ» σάς είχε ενημερώσει με αποκλειστικό ρεπορτάζ της (στις 12 Ιουνίου) ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου συνολικά 13 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ113. Τα 13 ΤΟΜΠ αποτελούν μέρος των συζητήσεων που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και η παραχώρησή τους εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλά, κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου –όπως ήταν φυσιολογικό– συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι πολύ σοβαρές εξελίξεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή. Οπως μου αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Αθήνα θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, με σκοπό την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, η σταθερότητα του οποίου είναι από τις πολύ βασικές προτεραιότητες και άλλων συμμαχικών χωρών στην περιοχή, και κυρίως του Ισραήλ.
Η ΑΤΑΚΑ
«Το μεταρρυθμιστικό αφήγημα με το οποίο εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης, ότι “θα αλλάξει τα πάντα, βγαίνουμε από τα μνημόνια και την κρίση, θα κάνει ένα καινούργιο κράτος, μια νέα σχέση με τον πολίτη”, αυτό καταρρέει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατέρρευσε με τα Τέμπη και τώρα καταρρέει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Αυτά επισήμανε χθες (τ/σ Mega) η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και προανήγγειλε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα είναι η αιχμή του δόρατος στην ατζέντα του κόμματος ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.