ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Παρίσι όπου βρέθηκε χθες, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» σχετικά με τους όρους της Αθήνας για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο έδαφος της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας “συμμαχίας προθύμων”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Η «Κ» είχε αναφέρει στο χθεσινό ρεπορτάζ ότι για την Αθήνα «η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως ήταν η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη του κόσμου και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να συμβάλουν με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της αποκαλούμενης “συμμαχίας των προθύμων”, χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία». Και, βεβαίως, σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια δύναμη (προς το παρόν δεν συντρέχουν), υπάρχει σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων είτε στο έδαφος της Ουκρανίας είτε με κάποιο μικρό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Για κάποιο χρονικό διάστημα, στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια υπήρχε ένα δίλημμα σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου που σήμερα καλύπτεται πλέον από την Κιβωτό Εθνικής Μνήμης. Τελικά ο κ. Δένδιας επέλεξε τη λύση που είχε προτείνει ο γ.γ. του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου, δηλαδή την ανάθεση ενός έργου σύγχρονης τέχνης στον διάσημο γλύπτη Κώστα Βαρώτσο. Ο κ. Δένδιας θυμήθηκε προχθές το βράδυ τον κ. Οικονόμου, τον οποίο και ανέφερε ονομαστικά κατά τα εγκαίνια της Κιβωτού. Ο κ. Οικονόμου ήταν βεβαίως παρών και περιχαρής, ωστόσο δεν πρόκειται για το μόνο θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί. Είναι γ.γ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το 2019 και την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πέρασε από εκεί και κατά την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (2012-2015), γεγονός που τον καθιστά περίπου τη ζωντανή θεσμική μνήμη του υπουργείου.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Οπως ενημερώνομαι, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (CES) στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να καταθέτει τις προτάσεις του, μεταξύ άλλων, για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να συγκροτηθεί ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στην Ε.Ε. που θα εκδίδει κοινό χρέος για στήριξη ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών, να αυξηθεί το όριο χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες στο 100%, με αφορμή το νέο γερμανικό πρόγραμμα 900 δισ., να καταστεί στρατηγικά αυτόνομη η Ευρώπη και να αλλάξει η στρατηγική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Να έχουν αυτές οι χώρες προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ. Εν ολίγοις, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, να εκπεμφθεί ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν μεταχειρίζεται τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το μήνυμα προς την Αγκυρα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με συντονιστή τον καθηγητή Πίτερ Χολ, πρέπει να είναι ευκρινές και απλό: Αυτό που συμβαίνει με τον Ιμάμογλου είναι απαράδεκτο και θα έχει συνέπειες.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Νέα Υόρκη, όπου χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θερμή, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την πρωτοβουλία του να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι «θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας γιατί η Ορθοδοξία ήταν και θα είναι ο πυλώνας ενότητας της ελληνικής ομογένειας». Ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, υποδέχθηκε «τον πρόεδρο ενός ιστορικού κινήματος, ενός κόμματος που διαδραμάτισε πολύ ιστορικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας». Στον ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό του ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε σίγουρος ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι «άξιος συνεχιστής» των προκατόχων του.
Η ΑΤΑΚΑ
«Δεν μου αρέσει ο όρος Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά. Δημοκρατικές, αριστερές δυνάμεις είναι ο όρος, αλλιώς είναι γελοιότητα το προοδευτικό κέντρο. Χαίρομαι που κατάλαβαν ότι συνεργασία δεν σημαίνει να μπούμε όλοι στο ίδιο κόμμα. Δεν συμφωνώ στο να φτιάξουμε ένα γραφειοκρατικό πρόγραμμα. Πρέπει να δεθεί με το κίνημα. Σε θέματα όπως η στέγαση, η ενέργεια, το τραπεζικό, τα εθνικά, η αλλαγή του Συντάγματος, πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μέτωπο. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την εμπειρία των λαϊκών δυνάμεων. Πρέπει η Αριστερά να ανοίξει τη θεματολογία της». Αυτά ανέφερε (ρ/σ 9,84) ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής τού «Πράττω», για όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται στις παρυφές τής πάλαι ποτέ Αριστεράς.