ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στη Βαρσοβία για το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας που αφορά τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης (ReArm Europe). Ωστόσο, αύριο ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει έως το αγαπημένο του Λονδίνο όπου θα παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και του Imperial War Museum. Μαθαίνω ότι ο κ. Δένδιας προετοιμάζεται για την προώθηση και άλλων συνεργειών με πολεμικά μουσεία του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το διασυμμαχικό στο Ρίμινι. Συζητήσεις υπάρχουν και με τις αρχές της Νότιας Κορέας, σε συνεργασία μάλιστα με τους Αμερικανούς, προκειμένου να αναδειχθεί η παρουσία των Ελλήνων που πολέμησαν και σ’ αυτό το μακρινό μέτωπο.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Σοβαρό ζήτημα στον δρόμο προς τη Βαλένθια και το συνέδριο, στα τέλη του μηνός, ανάδειξης (εκ νέου) του Μάνφρεντ Βέμπερ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχει ανακύψει – όχι μόνο λόγω του εδώ και καιρό «φλερτ» εντός του Ευρωκοινοβουλίου με ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά πλέον και της «σιωπής» του, όταν στενοί του «σύμμαχοι», όπως ο επικεφαλής των Γάλλων Ρεπουμπλικανών Ξαβιέ Μπαλαμί, χαρακτηρίζουν «μαύρη μέρα» για τη δημοκρατία την καταδίκη της Λεπέν. Η «στροφή» έρχεται σε αντίθεση –αν όχι σε αντίφαση– με την προεκλογική εκστρατεία ανάδειξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξασφάλιση της «υγειονομικής ζώνης» (cordon sanitaire) – του αποκλεισμού δηλαδή συνεργασίας του ΕΛΚ με ακροδεξιές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για την οποία εργάστηκε επιτυχώς ο νυν γραμματέας του κόμματος Θανάσης Μπακόλας. Αυτός άλλωστε είναι και ο κυριότερος λόγος που ο ίδιος δεν επιθυμεί πλέον ανανέωση της θητείας του.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αμηχανία» χαρακτήριζε πάντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και σήμερα γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής συγκυρίας. Διόλου τυχαία η Κομισιόν κάνει λόγο πλέον για την ανάγκη επίτευξης «ισορροπίας» στις σχέσεις με την Αγκυρα και στο πλαίσιο αυτό μάλλον εξηγείται η διεξαγωγή σήμερα υψηλού επιπέδου δια-λόγου για την οικονομία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, με «οικοδεσπότες» τους αρμόδιους επιτρόπους Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μάρτα Κος (φωτογραφία), αλλά και η ακύρωση της μετάβασης της τελευταίας στην Αττάλεια για το Φόρουμ Διπλωματίας και τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, η επίτροπος Κος δεν περιορίστηκε στη γνωστοποίηση της απουσίας της από την Αττάλεια, αλλά «κατακεραύνωσε» την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη, με αφορμή τη σύλληψη Ιμάμογλου. Σήμερα πάντως θα στρωθεί «κόκκινο χαλί» στην Κομισιόν για τον διάλογο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Αγκυρα –έπειτα από εννέα χρόνια–, με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. να υπενθυμίζει χθες μέσω εκπροσώπου του ότι έχει τη σχετική «εντολή» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη Δευτέρα που πέρασε τρία νομοθετήματα για την προστασία των καταναλωτών από τις χημικές ουσίες, τα οποία είχε εισηγηθεί ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο ευρωβουλευτής, τo πρώτο νομοθέτημα για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας χημικών δεδομένων εγκρίθηκε με 482 ψήφους στους 673 παρόντες (72%). Το δεύτερο νομοθέτημα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα χημικά εγκρίθηκε με 485 ψήφους (72%). Και το τρίτο νομοθέτημα για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με χημικά στην Ε.Ε. εγκρίθηκε με 486 ψήφους (72%).
Η ΑΤΑΚΑ
«Εμείς μιλάμε για δημοκρατική συνεργασία απέναντι στη Δεξιά, στο πλαίσιο της οποίας τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. Να υπάρξει ένας φορέας ο οποίος θα διεκδικήσει την πρωτιά και το μπόνους στις επόμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν το θέλει αυτό. Δεν θα κάτσουμε να περιμένουμε το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, που μιλάει σε εμάς με τον τρόπο που μας μιλάει η Ν.Δ. Θα προχωρήσουμε την ανασύνθεση του χώρου με όσους το επιθυμούν». Αυτά ανέφερε (ρ/σ 9,84) ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Με την ευκαιρία ο κ. Ζαχαριάδης επέκρινε και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Προσωπικά, δεν θεωρώ αντισυστημική την κ. Κωνσταντοπούλου. Τι αντισυστημικό είναι –για παράδειγμα– να έχεις την ίδια άποψη με τον κ. Σαμαρά για τη συμφωνία των Πρεσπών ή να μην έχεις πρόγραμμα;». Οι διατυπώσεις του κ. Ζαχαριάδη έχουν το ενδιαφέρον τους για κάποιους λόγους. Κυρίως διότι αντιλαμβάνεται τι συζητείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι προφανές ότι παρουσιάζει πια χαρακτηριστικά πολιτικής νεκροφάνειας.