Εντός και Εκτός: Ο Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές στις ΗΠΑ

Κοινοποίηση

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια όλη αυτή η συζήτηση για τους εξοπλισμούς και την αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που είναι, κατά κοινή παραδοχή, κρίσιμη για την ουσιαστική εξέλιξη οποιασδήποτε προσπάθειας ανάπτυξης εγχώριων δυνατοτήτων. Υπάρχουν παραδείγματα που δημιουργούν αισιοδοξία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα που θυμίζουν τον παλιό κακό εαυτό. Οπως μου υπενθύμιζε συνομιλητής μου, δεν είναι μακριά η περίοδος που από μεγάλη κρατική αμυντική βιομηχανία αποκλειόταν πρόταση από συμμαχική χώρα με την οποία οι σχέσεις έχουν αγγίξει το ζενίθ για συμπαραγωγή πυρομαχικού με μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τότε με συνοπτικές διαδικασίες και η μεγάλη κρατική βιομηχανία προσπαθεί ακόμα να σταθεί στα πόδια της. Πράγματι, ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης προσφέρει ευκαιρίες και για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να τις αρπάξει.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το ΚΚΕ έχει έναν μοναδικό τρόπο να δημιουργεί συγκρούσεις, ακόμα και όταν αυτές δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Σας ανέφερα πρόσφατα ότι η Ευρωβουλή ενέκρινε το πακέτο κανονισμών με εισηγητή τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Τσιόδρα. Μάλιστα, είχε και στήριξη από τους ευρωβουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση Ελευθερίας. Το ΚΚΕ, λοιπόν, εντόπισε σε αυτή την περίπτωση συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη «βολική αντιπολίτευση», ώστε να στηριχθούν τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων της χημικής βιομηχανίας. «Με την κοινή ψήφο τους, τα κόμματα που ξεπλένουν την Ε.Ε. και δοξολογούν το δήθεν “κράτος δικαίου” της, έμπρακτα αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι άλλο από τον επίσημο ορισμό που του δίνει η ίδια η Ε.Ε.: “Το κράτος δικαίου καθορίζει τις συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς” και “συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας”», αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι με κάθε αφορμή διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Με τον κίνδυνο η στήλη να μετονομαστεί «Εντός και εκτός με τον Αλέξη Τσίπρα», αναγκάζομαι και σήμερα να ασχοληθώ με τις υπερατλαντικές βόλτες του πρώην πρωθυπουργού, καθώς, όπως μαθαίνω, είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους φοιτητές του Χάρβαρντ, ως προσηνής παρότι πρώην ηγέτης μιας χώρας. Χθες, πάντως, ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε το Center for American Progress με εκπροσώπους του Brookings Institute, όπου αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά της εποχής. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση τουρκικών πολεμικών πλοίων απέναντι στην πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να ασκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου. Τόνισε, επίσης, ότι η πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επανέλαβε την πρότασή του για επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη Χάγη και διασύνδεσή τους με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για μια νέα οικονομική συμφωνία. Στο Κογκρέσο ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνιας, Ρο Κάνα, και στο Καπιτώλιο συναντήθηκε με τον προοδευτικό, Δημοκρατικό γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και εισηγητή της νέας Πράσινης Ατζέντας στη Γερουσία, το 2019, Εντ Μάρκεϊ. Ο διάλογός τους επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής δασμών Τραμπ στην παγκόσμια και αμερικανική οικονομία, στις ενεργειακές εξελίξεις και στη σημασία της δίκαιης μετάβασης στην πράσινη ατζέντα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Λονδίνο. Σας είχα προϊδεάσει για την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με το Imperial War Museum, η οποία τελικά έγινε χθες, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Το κείμενο υπέγραψαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης και από πλευράς Imperial War Museum η γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλός του Κάρο Χάγουελ. Παρών ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Γιάννης Τσαούσης, ο οποίος, υπενθυμίζω, ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Δένδια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-23).

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν τίθεται θέμα συνοχής, και αυτό αποδείχθηκε κιόλας, πριν από λίγο καιρό είχαμε πρόταση μομφής, δεν έχει κλείσει ούτε μήνα. Στηρίχθηκε απόλυτα η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όταν βλέπεις ότι παγιώνεται μια κατάσταση και σε επίπεδο ποσοστών που δεν σε ικανοποιούν, μπορεί να είσαι μεν η πρώτη δύναμη με διαφορά από τον δεύτερο, να μη φαίνεται ότι υπήρχε εναλλακτική, αλλά οπωσδήποτε απέχουμε από τα ποσοστά τα οποία είχαμε το 2023, αυτό για μένα είναι μια γόνιμη κουβέντα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφερθεί –υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, αλλά δεν πρέπει– σε κουβέντα εσωστρέφειας». Αυτά είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης (ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα).

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα