Εντός και Εκτός: Οι μεγάλοι της Ε.Ε. και η Τουρκία

Κοινοποίηση

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ανέβει τη σκάλα του αεροπλάνου το οποίο θα τον μεταφέρει στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα διεξαχθεί (14 και 15 Μαΐου) η άτυπη σύνοδος του ΝΑΤΟ. Πέρα από το αμιγώς νατοϊκό ενδιαφέρον, η μετάβαση του κ. Γεραπετρίτη έχει ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί σχεδιάζεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, προκειμένου να συζητήσουν το πώς και –κυρίως– το πότε θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την τουρκική πλευρά δεν φαίνεται, πάντως, κάποια φοβερή σπουδή, ιδίως καθώς, όπως φαίνεται, η Αγκυρα αυτή την εποχή είναι στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων, με τα ελληνοτουρκικά να περνούν σε σαφώς χαμηλότερη προτεραιότητα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι και σήμερα θα επισκεφθεί τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Η σχέση του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι γνωστή, ενώ –παρά την απόσταση σε κάποια θέματα– ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μόνη παραφωνία στην πεντάδα των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης είναι η σχέση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, που και λόγω της διαφορετικής πολιτικής οικογένειας δεν είναι και η ιδανική. Οι προσωπικές σχέσεις και το διπλωματικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού θα χρειαστούν, πάντως, διότι με εξαίρεση τον κ. Μακρόν, οι υπόλοιποι από τους Big Five της Ε.Ε. δεν είναι και πολύ αρνητικοί στο να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα για τη συμμετοχή των Τούρκων στην ευρωπαϊκή άμυνα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Οι μεγάλοι της Ε.Ε. και η Τουρκία-1

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι σκληρός, και έτσι πρέπει. Ωστόσο, ορισμένες φορές είναι αποκαλυπτικός για την ιδεολογική κατεύθυνση των κομμάτων. Η Πλεύση Ελευθερίας προσδιορίζεται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, όμως, όπως φαίνεται από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Καζαμία, στα εθνικά θέματα δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. Αυτό προκύπτει από την επίκαιρη ερώτησή του για τη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό, ιδίως μετά τις νέες κορώνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, ουσιαστικά υπονοώντας ότι η Αθήνα ήταν μάλλον υποτονική. «Να πατάτε πόδι», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καζαμίας. Στην ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (φωτ.), η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, τόνισε τα βασικά. Οπως, για παράδειγμα, ότι «η Ελλάδα απορρίπτει και καταδικάζει κάθε ενέργεια που αντιστρατεύεται την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» και πως «τη θέση μας τη διακηρύττουμε με σαφήνεια και με κάθε ευκαιρία σε όλα τα βήματα, όπως το πράξαμε και προσφάτως». Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, ούτε είναι αποδεκτή η συζήτηση για σενάριο δημιουργίας δύο κρατών, και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω ούτε μία τελεία…». Και δεν είμαστε ακόμη καν σε προεκλογική περίοδο…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, όπου σε λίγες ημέρες (22-23 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων «Athena-2025», το οποίο διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με θέμα «Ενοπλες συρράξεις και διαχείριση κρίσεων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (Τ.Ν.)». Ο γενικός διευθυντής, πρέσβης ε.τ. Μιχάλης Σπινέλλης, είναι τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά δραστήριος και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις με διεθνείς συνομιλητές, που αγγίζουν τον πυρήνα των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της αποτροπής. Η διοργάνωση του συνεδρίου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εστιάζοντας την προσοχή του στη ραγδαία ανάπτυξη και ενσωμάτωση της Τ.Ν. στον στρατιωτικό τομέα, η οποία μετασχηματίζει θεμελιωδώς τον τρόπο διεξαγωγής των συγκρούσεων και της διαχείρισης κρίσεων. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο η προεγγραφή των συμμετεχόντων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συνεδρίου. Οσοι πιστοί προσέλθετε…

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει παθητικά το ζήτημα των αυξημένων ροών στην Κρήτη. Οι μειωμένες ροές από τα νησιά του Αιγαίου λόγω της ενίσχυσης των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων κάνουν τους λαθροδιακινητές να αναζητούν άλλες διεξόδους. Αμεσα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών θα επισκεφθούμε τη Λιβύη, προκειμένου να εξετάσουμε τους όρους μιας συμφωνίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε αποτροπή και έλεγχο των ροών από τη στιγμή που ξεκινούν». Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης από την Κρήτη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο μίλησε και για την εξεύρεση χώρου καταγραφής των αφίξεων στο νησί. Δεν θα είναι εύκολη για κανέναν από τους δύο η χωροθέτηση…

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα