ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ενδεχόμενο άρσης του casus belli για την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σε ανύποπτο χρόνο, προ περίπου δύο μηνών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συζήτησή του με τον Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του 10ου μεγάλου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, είχε κληθεί να αναφερθεί στη μορφή που μπορεί να έχουν πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες θα ήταν δυνατόν να ζητήσει η Ελλάδα από την Τουρκία, και είχε, μάλιστα, προτάξει την άρση του casus belli. Και είχε απαντήσει τα εξής: «Να έχουν τη μορφή που μας απασχολεί, δηλαδή το casus belli, τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ένταξη των νησιών που έχουν προβλήματα στον αμυντικό σχεδιασμό, τον προσανατολισμό των εξοπλισμών». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είχε πει τότε (18 Μαρτίου) ότι είναι ρεαλιστικό το αίτημα για «σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας» ειδικά για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, οι οποίες, βεβαίως, δεν θα είχαν σχέση με τις προϋποθέσεις, τα ενταξιακά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ενδιαφέρουσα η σύμπτωση.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν κορυφαίο διπλωματικό επίτευγμα, γι’ αυτό άλλωστε και το Ινστιτούτο του απονέμει βραβείο Ειρήνης Πρεσπών. Φέτος, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βραβείο θα απονεμηθεί στους τέσσερις συντελεστές του ντοκιμαντέρ «No Other Land». Οι δημιουργοί είναι δύο Ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι και το ντοκιμαντέρ τους χαρακτηρίζεται «πράξη αντίστασης και ελπίδας τεσσάρων γενναίων νέων δημιουργών». Από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνουν ότι «οι τέσσερις γενναίοι δημιουργοί που υπέστησαν απειλές, σωματική βία και χαρακτηρίστηκαν “προδότες”, γιατί αν και “αιώνιοι εχθροί” βρήκαν την “αόρατη” δίοδο που τους έφερε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια, είναι η απτή απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών μπορεί να είναι εφικτή». Υπογραμμίζεται ότι «το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη με την απονομή του βραβείου Ειρήνης που θα παραλάβουν ο Γιουβάλ Αμπραχάμ και ο Μπαζέλ Αντρά, κατά τη 2η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου, συμμετέχει στην ανάδειξη της σημασίας της αλήθειας, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της γενναιότητας».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Η Ιστορία μπορεί να παίζει πολύ περίεργα παιχνίδια. Επειτα από 80 χρόνια ο γερμανικός στρατός επιστρέφει στην Ανατολική Πρωσία, ή –τέλος πάντων– μικρό μέρος αυτής, που σήμερα ανήκει στη Λιθουανία. Οι κοινές ανακοινώσεις για την πρώτη μεταπολεμική μόνιμη ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών σε έδαφος άλλης χώρας, του καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς (φωτ.) και του προέδρου της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η 45η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «Λιθουανία» θα έχει αναπτυχθεί πλήρως έως το 2027-28 με 5.000 προσωπικό και θα έχει στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες της Λιθουανίας, με κύρια κατεύθυνση την απειλή που συνιστά ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, δηλαδή της παλαιάς πρωσικής μητρόπολης του Κένιγκσμπεργκ. Το σημερινό Κλαϊπέντα της Λιθουανίας (το άλλοτε γερμανικό Μέμελ) αποκόπηκε από την Ανατολική Πρωσία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1923) και οι τελευταίοι Γερμανοί κάτοικοι του λιμανιού έφυγαν το 1945 λίγο πριν από την επικράτηση του σοβιετικού στρατού. Στη μεταπολεμική Γερμανία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτικών κομμάτων ήταν η ενσωμάτωση και η διαχείριση αυτού του τεράστιου όγκου εκατομμυρίων προσφύγων από την Ανατολική Πρωσία, που ανέστιοι ως ήταν νοσταλγούσαν την επιστροφή στις βαλτικές εστίες τους. Ενώ εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, κάθε μικρή λεπτομέρεια «ταράζει» τη λιμνάζουσα επιφάνεια της Ιστορίας και την ξαναφέρνει, από διαφορετική διαδρομή, στο προσκήνιο. Ο,τι έως χθες φάνταζε περίεργο, σήμερα είναι φυσιολογικό και αύριο ποιος ξέρει…
Ο ΤΟΠΟΣ
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η υπόθεση των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα έργα και στις ημέρες του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αρχίσει να γίνεται πολιτικός βραχνάς. Γι’ αυτό και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας αποφάσισε να αποπέμψει τον προσωρινό πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαο Σαλάτα «για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος». Των ανακοινώσεων Τσιάρα είχε προηγηθεί η πολύ σκληρή στάση που είχε κρατήσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ουσιαστικά αρνούμενος να παραιτηθεί, απαιτώντας, μάλιστα, από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα, τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Πασχάλη, να ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί «μη ειλικρινούς συνεργασίας» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ΑΤΑΚΑ
Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσιάρας καρατόμησε τον κ. Σαλάτα, έχοντας, μάλιστα, αιτιολογήσει και την κίνησή του. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι ο καρατομηθείς από πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ «απευθύνθηκε με έναν τρόπο που δεν προσιδιάζει στη λογική της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Απευθύνθηκε με λάθος τρόπο». Η ουσία, βέβαια, της υπόθεσης παραμένει στο αποτέλεσμα των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία διαπίστωσε την εμπλοκή μελών του Δ.Σ. και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οργανωμένη απάτη και διαφθορά στις αγροτικές επιδοτήσεις.