Εντός και Εκτός: Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τα θαλάσσια πάρκα

Κοινοποίηση

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες, με διάφορες αφορμές, έχουν βρεθεί στην επιφάνεια ζητήματα που συνδέονται με την ελληνοτουρκική ατζέντα. Κρατήστε και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων πάρκων. Σήμερα ξημέρωσε η 23η Μαΐου, ο πρωθυπουργός σε περίπου δύο εβδομάδες θα βρεθεί στη Νίκαια για την ετήσια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean από τις 9 έως και τις 13 Ιουνίου) και στενεύουν αρκετά τα περιθώρια για την ανακοίνωση της χωροθέτησης των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπουργοί σιγά σιγά επιστρέφουν ξανά στα ανελαστικά καθημερινά καθήκοντά τους στην Αθήνα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα περιμένουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Την Ολομέλεια της Λέσχης της Βενετίας φιλοξένησε το προηγούμενο διήμερο η Αθήνα, με σκοπό την ανάδειξη ορισμένων από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που την κάνουν ελκυστική σε συμμάχους και φίλους. Η Λέσχη της Βενετίας είναι ένα άτυπο φόρουμ για τη Θεσμική Επικοινωνία, όπου εκπροσωπούνται πάνω από 30 χώρες – μεταξύ αυτών τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα όργανα της Ε.Ε. και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Δεν υπήρξε δίλημμα για το ποιος έπρεπε να διοργανώσει την εκδήλωση, καθώς η γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, έχει συγκεντρώσει πολύτιμη εμπειρία πάνω στο θέμα. Θεματικές υπήρξαν αρκετές, με την τεχνητή νοημοσύνη στη σύγχρονη επικοινωνία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται στον σημερινό κόσμο η ταυτότητα μιας χώρας, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τα θαλάσσια πάρκα-1

Τα κόμματα της εξ αριστερών αντιπολίτευσης επιχειρούν, όπως ήταν αναμενόμενο, να εμφανιστούν, καθένα με τον τρόπο του, ως εκείνα που εκφράζουν κατ’ εξοχήν την αντίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Ετσι, κατ’ αρχάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος (φωτογραφία) θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαΐου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα με σκοπό να τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του κόμματος. Ο κ. Φάμελλος ζητεί επίσης, με επιστολή του προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να απευθύνει ομιλία στη Βουλή. Ζήτησε, μάλιστα, στήριξη της πρότασής του και από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ώστε να ενισχυθεί η πολιτική πίεση. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, πρόκειται για γενοκτονία. Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης έστειλε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ώστε να διαμορφωθεί κείμενο προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή –και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ– να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ζητεί μεταξύ άλλων να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, να ανοίξουν όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι και η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει καταδικαστική στάση. Θετικά στην πρόταση του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, με τον Αλέξη Χαρίτση να επισημαίνει πως πρέπει να απαιτηθεί επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. «14.000 παιδιά απειλούνται με θάνατο άμεσα και είναι πολύ σημαντική η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Παλαιστινίους», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο ποταμός Κλάιντ στη Σκωτία, όπου χθες η Κέιτ Μίντλετον, πριγκίπισσα της Ουαλλίας, «βάφτισε» τη φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού με το όνομα «HMS Glasgow», την πρώτη από τις οκτώ που θα ναυπηγηθούν με σκοπό να αυξηθούν οι –μάλλον περιορισμένες– δυνατότητες του Βασιλικού Ναυτικού. Το πλοίο θα ενταχθεί πλήρως και επιχειρησιακά στο Βασιλικό Ναυτικό του χρόνου. Το «HMS Glasgow» είναι το ένατο στο Βασιλικό Ναυτικό με αυτό το όνομα. Και έχει κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το πρώτο πολεμικό με αυτό το όνομα είχε ναυπηγηθεί το 1697, ανήκε στο Σκωτσέζικο Βασιλικό Ναυτικό και πέρασε στο Βασιλικό Ναυτικό, δέκα χρόνια μετά, το 1707, όταν ενώθηκε με το βασίλειο της Αγγλίας. Συμβολισμοί ενότητας, σε ένα έθνος που αναζητεί τον δρόμο του στον 21ο αιώνα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σχετικά με τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις. Οι αιτήσεις εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή, την ΕΘΑΑΕ με αυστηρά κριτήρια, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να παρακολουθείται ο συνεχής έλεγχος του προγράμματος σπουδών. Η προοπτική είναι, εάν δοθεί πιστοποίηση, ορισμένα να λειτουργήσουν με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά». Αυτά ανέφερε χθες στη Βουλή, σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα για την Ανώτατη Παιδεία.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα