Φόρτωση Text-to-Speech…
ΤΟ ΘΕΜΑ
Η στήλη έχει καλύψει με θρησκευτική ευλάβεια τη δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα στο Χάρβαρντ, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η επίσκεψη ενός φοιτητή από το αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Ο –αυστριακής καταγωγής– Καρλ Μόλντεν ήλθε στην Αθήνα για πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, περνώντας ένα μήνα στην πρωτεύουσα. Μάλιστα χθες φωτογραφήθηκε με τον –περιχαρή– πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος με την ευκαιρία γνωστοποίησε ότι αυτές τις ημέρες έγινε μια άτυπη επανένωση –ένα reunion όπως ανέφερε ο ίδιος– φοιτητών που γνώρισε ο κ. Τσίπρας στο Χάρβαρντ και συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία πλέον βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η ερώτηση αναφερόταν στην τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε και η οποία αφορά στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου για όσους προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική. Ερωτών ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας. Προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης. Ο διάλογος εξελίχθηκε με τρόπο αντιπροσωπευτικό της… ηπιότητας που χαρακτηρίζει τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα: Ο ερωτών είπε ότι στην κυβέρνηση είναι «διεφθαρμένοι», ότι είναι «περισσότερο ακροδεξιοί» από τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ότι ο υπουργός έλεγε «ανοησίες» και είναι «φασίζων πολιτικός». Απαντώντας ο κ. Πλεύρης είπε αρχικά ότι «συνήθως ο κ. Καζαμίας είναι ευγενής». Και πρόσθεσε: «Βέβαια, έκανε χαρακτηρισμούς για μένα. Δεν με ενοχλούν, οφείλω να σας πω, κύριε Καζαμία. Θα ενοχλούμουν, αν ποτέ η Πλεύση Ελευθερίας έλεγε κάτι θετικό για εμένα. Αν έλεγε κάτι θετικό, τότε θα είχα μια ανησυχία ότι δεν κάνω κάτι σωστό». Για να συνεχίσει: «Απευθύνεστε και σε έναν άνθρωπο ο οποίος εκλέγεται από τον ελληνικό λαό με το κόμμα της Ν.Δ. Κύριε Καζαμία, όσους σταυρούς έχετε πάρει όλοι οι βουλευτές μαζί στην Πλεύση Ελευθερίας, είναι κάτω από τους μισούς που έχω πάρει εγώ στην Α΄ Αθηνών».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Από Νοέμβριο αναμένονται τα επόμενα «σπουδαία» στο Κυπριακό, όταν υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αποκαλούμενες εκλογές στο ψευδοκράτος. Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτογραφία), ο οποίος, άλλωστε, έχει τεράστια γνώση του εθνικού θέματος λόγω της μακρόχρονης διπλωματικής εμπειρίας του, τοποθετήθηκε, εξαίροντας τη δέσμευση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επί της ουσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, παρόντων των υπουργών Εξωτερικών που εκπροσώπησαν Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν κατόρθωσαν καν να έρθουν σε κοινό τόπο για την ανακοίνωση κάποιας συμφωνίας σε χαμηλό επίπεδο πολιτικής (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) για όσα είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη. Φυσικά, περιττό να ειπωθεί ότι δεν υπήρξε κάποια επί της ουσίας εξέλιξη και ως προς την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η διαδικασία, όπως εξελίσσεται, αποτελεί στην πραγματικότητα απλά μια μικρή παράταση, ώσπου οι δύο πλευρές να βρεθούν ξανά, συζητώντας για θέματα όχι ουσιαστικής αξίας. «Υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα», είπε ο κ. Γκουτέρες. «Ωστόσο είμαι χαρούμενος για τα βήματα που έχουν γίνει, αν και θα ήθελα περισσότερα», συνόψισε στο καταληκτικό του σχόλιο.
Ο ΤΟΠΟΣ
Στην τουρκική πλευρά τα πράγματα είναι κατανοητά από διαφορετική οπτική γωνία. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Οντζού Κετσελί, την ευθύνη για τη στασιμότητα έχουν οι… «άλλοι». Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι η έλλειψη νοοτροπίας συνεργασίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά αποκαλύπτει «γιατί δεν είναι δυνατή καμία άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση των δύο κρατών», που, όπως ανέφερε ο κ. Κετσελί, «οραματίζεται» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ… Ο κ. Κετσελί σημείωσε, πάντως, ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει «και το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες καλοπροαίρετα και σε στενή συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την ανάπτυξη της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».
Η ΑΤΑΚΑ
«Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός πως ελεγκτής και ελεγχόμενος θα συνυπάρχουν υπό την ίδια στέγη. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιλέγεται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΔΟΕ, αντιθέτως ολοκληρώνεται η διαδικασία αποδυνάμωσής του, η οποία ξεκίνησε το 2016, όταν θεσπίστηκε η ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή. Δυστυχώς, οι πρακτικές εξελίξεις των δέκα ετών που μεσολάβησαν, έχουν επιβεβαιώσει τις έντονες αντιρρήσεις που από την αρχή εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ». Αυτά ανέφερε χθες ο Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική για την υπαγωγή ΣΔΟΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον έλεγχο της ΑΑΔΕ.
