ΤΟ ΘΕΜΑ
Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, η Αγκυρα δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Γιοχάνες Χαν στη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Οντζού Κετσελί, περιέγραψε χθες την τοποθέτηση του Γιοχάνες Χαν στη συγκεκριμένη θέση ως «εσωτερικό θέμα της Ε.Ε.». Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έχασε την ουδετερότητά της στο πλαίσιο του Κυπριακού αποδεχόμενη την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέλος της Ε.Ε., παρά την απόρριψη του Σχεδίου Συνολικής Λύσης του ΟΗΕ το 2004». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας παρατηρεί, όπως αναφέρει, ενίσχυση της «μεροληπτικής προσέγγισης της Ε.Ε.». Και υπογραμμίζει ότι «αναμένουμε από τον εν λόγω αξιωματούχο να παροτρύνει την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει τους Ελληνοκυπρίους να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει στο μέλλον δεν θα διεξάγεται πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυρίαρχη ισότητα». Δύσκολη η δουλειά που έχει μπροστά του ο Γιοχάνες Χαν…
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Χθες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών με πόρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και δικαιούχους όχι μόνο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και εκπαιδευτικούς και γιατρούς που υπηρετούν στη Θράκη ή στα νησιά του Αιγαίου. Εως το τέλος του 2026 θα έχουν παραδοθεί συνολικά 1.059 κατοικίες στους δικαιούχους και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει την ανέγερση ακόμα 4.000 μέχρι το 2030, με πόρους οι οποίοι θα προκύψουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και το κλείσιμο των άχρηστων στρατοπέδων.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Δημήτρης Καιρίδης (φωτογραφία), αυτή τη φορά από τη θέση του εισηγητή της πλειοψηφίας, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης για το υπό διαμόρφωση κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ε.Ε. Ο κ. Καιρίδης, παρόντος του νέου υπουργού Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, σημείωσε ότι, όπως όλα στην Ε.Ε., έτσι και ο προτεινόμενος κανονισμός είναι προϊόν συμβιβασμού, γι’ αυτό και υπάρχουν πάρα πολλές αντιτιθέμενες απόψεις. Διαπίστωσε, πάντως, ο κ. Καιρίδης ότι υπάρχει μια σύγκλιση προς το ρεαλιστικό, συγκρίνοντας την κατάσταση με όλα όσα επικρατούσαν μέχρι πρότινος. «Εάν ακούγατε την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία αρίστευσαν μερικά από τα στελέχη της αντιπολίτευσης, τη γνωστή Libe, και είχατε την υπομονή, όπως την είχα εγώ όταν ήμουν υπουργός να ακούσω επί ώρες τις ανοησίες που λέγανε διάφοροι, στο ροζ συννεφάκι που ζούσαν, θα τραβούσατε τα μαλλιά σας και θα αναρωτιόσασταν, όχι για την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά γιατί η Ακροδεξιά δεν έγινε 80% με τις ανοησίες που λένε κάποιοι από την άλλη πλευρά και κυριαρχούσαν μέχρι χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η στροφή «επί το ρεαλιστικότερον» φαίνεται, πάντως, ήδη σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σκοπός είναι να φέρει και αποτελέσματα. Ιδωμεν.
Ο ΤΟΠΟΣ
H Τρίπολη της Λιβύης, όπου τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Μαθαίνω ότι το –ολιγάριθμο– προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της διχασμένης χώρας είναι ασφαλές και η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρέσβη Νίκο Γαριλίδη. Δεδομένης της κατάστασης, είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον οι εξελίξεις στο έδαφος εκτραχυνθούν, να δίδεται στον εκάστοτε πρέσβη ελευθερία πρωτοβουλιών και κινήσεων ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού. Ο κ. Γαριλίδης είναι ένας από τους πιο έμπειρους της διπλωματικής υπηρεσίας και θα βρίσκεται στην Τρίπολη για λίγο καιρό ακόμα, καθώς επίκειται η συνταξιοδότησή του. Αναζητείται αντικαταστάτης του για μια πρεσβεία η οποία είναι και δύσκολη αλλά και κρίσιμη για την Ελλάδα. Η κατάσταση στην παρούσα φάση είναι έκρυθμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα μένει απλός παρατηρητής των γεγονότων.
Η ΑΤΑΚΑ
«Μου κάνει εντύπωση που πολλοί μπαίνουν στο μετρό χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Το δικό μας μετρό είναι πανομοιότυπο με το μετρό της Κοπεγχάγης. Εκεί τα ασανσέρ δεν σταματούν στον χώρο με τα εισιτήρια, αλλά κατευθείαν στην αποβάθρα. Κανένας δεν διανοείται να μπαίνει μέσα στο μετρό χωρίς να πληρώνει εισιτήριο, είναι έξω από την κουλτούρα του». Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος (ρ/σ Status), ο οποίος εκτός από Αρειανός (κανείς δεν είναι τέλειος) είναι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός και σοκάρεται διότι οι συμπολίτες του δεν συμπεριφέρονται όπως εκείνοι στην Κοπεγχάγη. Πραγματικά ανήκουστο.