Φόρτωση Text-to-Speech…
ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι πολύ σημαντικός για την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε. και, ενίοτε, οι δύο χώρες κάνουν και δουλειές μαζί. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, όπου η Γαλλία (Nexans) έχει αναλάβει την εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων και η Γερμανία (Siemens) τους σταθμούς μετατροπής. Αυτή την άριστη γαλλογερμανική συνεργασία ανέδειξαν χθες διά της κοινής παρουσίας τους στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, οι πρέσβεις Γαλλίας και Γερμανίας, Λοράνς Αουέρ και Αντρέας Κιντλ.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Στον απόηχο επίμονων δημοσιευμάτων που τις τελευταίες ημέρες τον έβαζαν στο κάδρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Αντωνόπουλος, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ζητώντας παράλληλα αναστολή της κομματικής ιδιότητάς του. Ο κ. Αντωνόπουλος εμφανιζόταν στα εν λόγω δημοσιεύματα να έχει λάβει επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δήλωσε σε Τήνο και Εύβοια. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι μόνο μία χρονιά, το 2020, πήρε χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαδικασία που θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί απολύτως νόμιμη. Η παραίτηση ήρθε σε συνέχεια της απόφασής του να επιστρέψει τα χρήματα που είχε λάβει, συνολικά 15.667,68 ευρώ. Ο ίδιος αναφέρει ότι προχώρησε στην επιστροφή της επιδότησης «αποκλειστικά για λόγους ευθιξίας». Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Αντωνόπουλος από την πρώτη στιγμή εμπλοκής του ονόματός του ενημέρωσε το κόμμα ότι δεν είναι παράνομη η επιδότηση που έχει λάβει. Λένε επίσης ότι η παραίτηση, που προφανώς του ζητήθηκε, υποβλήθηκε για να μη διαμορφωθεί πεδίο πολιτικού συμψηφισμού για την κυβέρνηση απέναντι στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους δύο πρώην υπουργούς.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να αναδεικνύει διαρκώς τις θετικές σχέσεις που έχει οικοδομήσει με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφερόμενος μάλιστα σε αυτούς ονομαστικά (Πέδρο Σάντσεθ, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ). Στόχος του κ. Ερντογάν είναι, βεβαίως, να προωθήσει διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα. Χθες μάλιστα αναφέρθηκε στο νέο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας (αντίγραφο του ισπανικού), το οποίο υποστηρίζει η κυβέρνηση της Μαδρίτης. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «το συντομότερο δυνατόν» η Τουρκία θα αποκτήσει και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter, καθώς οι συζητήσεις –όπως είπε– προχωρούν. «Στις συναντήσεις μου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γερμανό καγκελάριο Φριντριχ Μερτς παρατήρησα τη θετική τους προσέγγιση στο θέμα και, αν θέλει ο Θεός, θα κάνουμε και εμείς αυτά τα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν ερωτήθηκε επίσης αν σκοπεύει να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2026, περίοδο κατά την οποία η Λευκωσία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. Δεν αποτελεί, βεβαίως, είδηση ότι ο κ. Ερντογάν όχι απλώς αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά με την ευκαιρία τόνισε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε οποιαδήποτε άλλη λύση για το Κυπριακό πλην αυτής που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί.
Ο ΤΟΠΟΣ
Τα Χανιά, όπου χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Δήμας βρέθηκε προκειμένου να ανακοινώσει παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε σημεία που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα στην καρμανιόλα που ονομάζεται Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Οι εργασίες θα αρχίσουν σε δύο σημεία ήδη μέσα στο καλοκαίρι (Χανιά – Κολυμπάρι και ΧΥΤΑ Ηρακλείου – Λινοπεράματα) και μέχρι το επόμενο θέρος σε ακόμα πέντε τμήματα. Ο κ. Δήμας έχει ήδη αρκετές «καυτές πατάτες» στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά ο ΒΟΑΚ είναι πρόβλημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου, καθώς πολλές κυβερνήσεις επιχείρησαν να τον μετατρέψουν σε δρόμο, αλλά ουδέποτε καμία το πέτυχε. Η στήλη τού εύχεται καλή τύχη.
Η ΑΤΑΚΑ
«Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι χιλιάδες Ελληνες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ που έλαβαν τη σχετική κρατική στήριξη ως δανειολήπτες, προχωρώντας στη διαγραφή του 100% των οφειλών και επιστρέφοντάς τους όσα χρήματα κατέβαλαν έως σήμερα στην προσπάθεια αποπληρωμής της κρατικής στήριξης». Ο «κ. υπουργός» είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο ερωτών βουλευτής ο Χρήστος Τσοκάνης του ΚΚΕ. Η ερώτηση αφορά τους «παλιννοστούντες», όπως χαρακτηρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι ποντιακής καταγωγής ομογενείς που εγκατέλειψαν τη διαλυμένη Σοβιετική Ενωση για να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Τσοκάνη, το κράτος «τους οδήγησε σε επιχορηγήσεις από τις τράπεζες με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου, που έως και σήμερα τις αντιμετωπίζει ως δανειακές οφειλές». Πλέον, όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται ως δανειολήπτες από τους οποίους ζητείται πίσω το σύνολο της επιχορήγησης.