Επίσκεψη Δένδια – Λεκορνί σε γαλλική φρεγάτα με φόντο την Κάσο

Κοινοποίηση

Διευρυμένες συνομιλίες θα έχουν τη Μεγάλη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν τη γαλλική φρεγάτα Alsace (Αλσατία). Το πλοίο που ανήκει στη δύναμη κρούσης της ναυαρχίδας του γαλλικού ναυτικού, του πυρηνοκίνητου Charles de Gaulle, θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στον φαληρικό όρμο αναμένεται να αγκυροβολήσει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Οι δύο πλευρές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των συνομιλιών. Θεωρείται δεδομένο, όμως, ότι θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των οποίων τα εξοπλιστικά, οι δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και η υποστήριξη του Παρισιού στις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.


Στην ατζέντα των δύο υπουργών θα βρεθεί ακόμη, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον επανεξοπλισμό των κρατών-μελών. Η Αθήνα αναμένεται να διατυπώσει τη θέση ότι τρίτες χώρες που κατέχουν παράνομα εδάφη ευρωπαϊκών κρατών και δεν σέβονται το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, «φωτογραφίζοντας» φυσικά την Τουρκία. Η ίδια γραμμή αναμένεται να τηρηθεί και αναφορικά με το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, με την ελληνική πλευρά να αναδεικνύει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την πάγια απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας του casus belli.

Εξοπλιστικά

Η συνάντηση Δένδια – Λεκορνί λαμβάνει χώρα στον απόηχο της παρουσίασης του 12ετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή και στη συνέχεια ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Ωστόσο, Αθήνα και Παρίσι έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς». Στο επίκεντρο βρίσκεται η παραγγελία της 4ης φρεγάτας FDI (Belharra), οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια της οποίας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρωθεί. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν στην «Κ» ότι σε τεχνικό επίπεδο, όλα τα βήματα έχουν ολοκληρωθεί και η γαλλική πλευρά έχει κοινοποιήσει στη ΓΔΑΕΕ τα προσχέδια των συμβάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εναπόκειται πλέον στην ελληνική πολιτική ηγεσία να δώσει το πράσινο «φως» ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να ξεκινήσει η ναυπήγηση του πλοίου.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί θα εμβαθύνουν σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, με την Ελλάδα να επιδιώκει την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Λεκορνί αναμένεται να μεταφέρει και επίσημα την πρόταση της Group Naval, η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για δημιουργία γραμμής παραγωγής μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων και USV στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση αυτή, για την οποία εγκαίρως ενημέρωσε η «Κ», συνοδεύεται από την απόκτηση ακόμη τριών φρεγατών FDI, ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει στόλο επτά σύγχρονων γαλλικών φρεγατών.

Η Ελλάδα δεν έχει κρύψει και το ενδιαφέρον της για την αγορά ακόμη έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale εντός των επόμενων ετών. Ο σχεδιασμός του αεροπορικού επιτελείου προβλέπει τη δημιουργία δύο πολεμικών μοιρών στην Τανάγρα (331 και 332) και συνολικά οροφή 200 σύγχρονων μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία.

Με το βλέμμα στην Κάσο

Χωρίς αμφιβολία η ταυτόχρονη παρουσία του Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στο Αιγαίο, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Παρισιού στην Αθήνα, ενόψει της επανεκκίνησης των ερευνών για πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο πλαίσιο του έργου GSI (Great Sea Interconnector).

Καθώς αναμένεται η έκδοση των σχετικών NAVTEX για τον νέο γύρο ερευνών, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων με το Παρίσι και την Ιερουσαλήμ ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των συμμάχων απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, η οποία ισχυρίζεται πως κανένα έργο δεν προχωρά χωρίς την άδειά της. Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει και η παρουσία του τουρκικού πλοίου συλλογής πληροφοριών Ufuk στα νότια της Κρήτης.

Από την Αθήνα διαμηνύεται πως οι έρευνες θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ ετοιμότητα καταγράφεται και στο Πολεμικό Ναυτικό για την έκδοση των σχετικών οδηγιών αλλά και για το ενδεχόμενο που θα απαιτηθεί η ανάπτυξη μονάδας του στόλου.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα