Ο Συνασπισμός του «Στόλου της Ελευθερίας» (Freedom Flotilla Coalition), κατηγόρησε σήμερα Κυριακή τη Μάλτα ότι παρεμπόδισε την πρόσβαση σε πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα.
Το πλοίο Conscience, το οποίο διαχειρίζεται ο συνασπισμός, υπέστη ζημιές στο μπροστινό τμήμα του, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ισχύος, όταν χτυπήθηκε λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας στη νότια Μεσόγειο, ανέφερε η ΜΚΟ.
Περίμενε να επιβιβάσει περίπου 30 ακτιβιστές της ειρήνης από όλο τον κόσμο πριν προσπαθήσει να πλεύσει στη Γάζα, στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, για να παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα.
Ο στρατός της Μάλτας εμπόδισε την πρόσβαση των ακτιβιστών
Η ΜΚΟ δήλωσε ότι εθελοντές από 13 χώρες που προσπάθησαν να φτάσουν στο πλοίο από τη Μάλτα την Παρασκευή και το Σάββατο αναχαιτίστηκαν από τον στρατό της Μάλτας, ο οποίος τους ανάγκασε να επιστρέψουν στη Μάλτα υπό την απειλή της σύλληψης.
«Το ανθρωπιστικό πλοίο Conscience έχει μπλοκαριστεί στα διεθνή ύδατα από τότε που δέχθηκε επίθεση από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίς το πρωί της 2ας Μαΐου», ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του.
BREAKING: At 00:23 Maltese time, a #FreedomFlotilla ship was subjected to a drone attack. The front of the vessel was targeted twice, resulting in a fire and a breach in the hull. The ship is currently located in international waters near #Malta. An #SOS distress signal was sent. pic.twitter.com/J6oEQafuOb
— Freedom Flotilla Coalition (@GazaFFlotilla) May 2, 2025
«Το πλοίο, το πλήρωμα και οι εθελοντές που επιβαίνουν σε αυτό αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές και τους αρνούνται κρίσιμη βοήθεια. Αφού έσβησε τις φωτιές στο πλοίο και περιέθαλψε τους τραυματίες, ο καπετάνιος άρχισε να κατευθύνεται προσεκτικά προς τα χωρικά ύδατα της Μάλτας τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου, ενημερώνοντας τις μαλτέζικες αρχές για το φόβο του πληρώματος για νέα επίθεση. Παρά τις επείγουσες κλήσεις κινδύνου SOS και την άμεση επικοινωνία του Conscience με τις μαλτέζικες αρχές, η Μάλτα εμπόδισε τη διέλευση του πλοίου και συνεχίζει να αρνείται την είσοδο στα ύδατά της ή την άδεια να φέρει το βομβαρδισμένο πλοίο στο λιμάνι» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του.
Τραυματισμοί 4 ατόμων
«Τέσσερα άτομα επί του Conscience τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση της 2ας Μαΐου, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν εγκαύματα και κοψίματα. Οι Αρχές της Μάλτας δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για την άρνησή τους να επιτρέψουν στο πλοίο να δέσει στα λιμάνια τους ή για το μπλοκάρισμα των εθελοντών που ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια», συμπληρώνει η Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας.
«Η διεθνής κοινότητα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν άμεση ασφαλή διέλευση στο Conscience στα μαλτεζικά ύδατα και να προσφέρουν κάθε αναγκαία βοήθεια και προστασία στο πλοίο και σε όλους τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τα κράτη δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και οφείλουν να διευκολύνουν τις προσπάθειες ανακούφισης των αμάχων στη Γάζα, όπου αυτό είναι εφικτό», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η πλευρά της Μάλτας
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε ότι η Μάλτα συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στο πλοίο, αλλά ότι η ασφάλεια της Μάλτας πρέπει να διαφυλαχθεί. Είπε ότι ο καπετάνιος του πλοίου συνέχιζε να αρνείται να επιτρέψει την είσοδο ενός επιθεωρητή και της αστυνομίας της Μάλτας στο πλοίο.
Μόλις εξακριβωθεί ότι το φορτίο του πλοίου ήταν αποκλειστικά ανθρωπιστικό, η Μάλτα θα διευκολύνει τις επισκευές ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γάζα, δήλωσε ο Αμπέλα.
Το χρονικό
Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας πριν από δύο μήνες, λίγο πριν σπάσει την κατάπαυση του πυρός και ξεκινήσει εκ νέου τον πόλεμό στη Γάζα, η οποία έχει καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακα και έχει σκοτώσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και η Unrwa, η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσαν ότι είχαν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα της επισιτιστικής βοήθειας.
Εικόνες με σκελετωμένα από την πείνα παιδιά κάνουν τον γύρο του κόσμου.
«Η βοήθεια, και οι ζωές των αμάχων, δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί», προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ.
«Το μπλοκάρισμα της βοήθειας λιμοκτονεί τους αμάχους. Τους αφήνει χωρίς βασική ιατρική υποστήριξη. Τους στερεί την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Επιβάλλει μια σκληρή συλλογική τιμωρία. Το μπλοκάρισμα της βοήθειας σκοτώνει».