Να μην αρθεί η ασυλία των 14 βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρ. Τριαντόπουλο εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, το πρωί. Κατά της άρσης τάχθηκε η Ν.Δ., «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ Ελληνική Λύση, Κ.Ο. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι».
Πηγές της πλειοψηφίας έκριναν ότι η στάση, ακόμα και συστημικών κομμάτων, για ποινική αξιολόγηση της ψήφου των βουλευτών, δημιουργεί «κακό προηγούμενο», όταν μάλιστα το Σύνταγμα προβλέπει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».
Το αίτημα άρσης ασυλίας είχε υποβληθεί κατόπιν της από 10-4-2025 μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις α) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), β) της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) και γ) της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), λόγω του ότι οι εν λόγω βουλευτές «υπερψήφισαν και υπέγραψαν το από 04-04-2025 πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου».
Οι 14 βουλευτές για τους οποίους είχε κατατεθεί αίτημα άρσης ασυλίας είναι οι Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Η απόφαση για άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, σε συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
«Πυρά» Μαρινάκη κατά της αντιπολίτευσης
«Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το πώς ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ.
Τόνισε μάλιστα ότι «υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:
«Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία στην Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ εξέφρασαν τη γνώμη τους, ασκώντας το κατά το Σύνταγμα κοινοβουλευτικό τους καθήκον, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ψήφισαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα.
Και αυτό, ενώ το άρθρο 61 του Συντάγματος αναφέρει ρητώς ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ενώ η μόνη περίπτωση που η Βουλή μπορεί κατά το Σύνταγμα να χορηγήσει άδεια δίωξης αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης».
Με λίγα λόγια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η στάση των κομμάτων της «πάνω και κάτω πλατείας», όπως και των μετεξελίξεων τους, όσο θλιβερή και ενάντια στους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας μας κι αν είναι, δεν μας εκπλήσσει.
Ωστόσο, η ψήφος του ΠΑΣΟΚ συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού.
Καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του και, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσει τα προσχήματα.
Είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα, όπως είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.»
Απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει:
«Έχουμε επανειλημμένα τόσο εμείς όσο και σοβαροί συνταγματολόγοι επισημάνει ότι η μεθόδευση που εγκαινίασε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση Τριαντόπουλου, αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Και εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε αυτή την πρακτική.
Μια αρνητική ψήφος σήμερα θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς, το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει.
Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος και της δήθεν προστασίας των θεσμών ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει τις συνταγματικές διαδικασίες «κουρελόχαρτο».
Μαύρες μέρες για τον κοινοβουλευτισμό είναι οι μέρες που οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό την καθοδήγηση του κ.Μητσοτάκη καταπατούν συστηματικά το Σύνταγμα για να προστατεύσουν υπουργούς από τις ευθύνες τους για την τραγωδία των Τεμπών και την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.
Η καταπάτηση συνταγματικών διατάξεων δεν είναι καθήκον του βουλευτή. Το κόμμα που απορρίπτει δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εφευρίσκει απαλλακτικά κατηγορητήρια για τους πρώην υπουργούς της, τρέχει με fast track διαδικασίες να κλείσει την ποινική διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων και έχει διασύρει τη χώρα διεθνώς με τα σκάνδαλα αδιαφάνειας, διαφθοράς και ασυδοσίας, δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα θεσμικής προσήλωσης στο ΠΑΣΟΚ.
Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.