Άνοδο 35,7% σημείωσαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, σύφωμα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 1.475 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 454 εκατ. ευρώ οφειλές έναντι 1.087 ρυθμίσεων που αντιστοιχούσαν σε οφειλές 355 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Μάρτιο.
Σε υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων τον Μάρτιο 2025 που διαμορφώθηκαν σε 5.340 και 3.080 αιτήσεις αντιστοίχως.
Παράλληλα, 3.173 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα καταγράφοντας αύξηση 31% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2024. Επιπρόσθετα, 183 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα
Έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 33.432 και η συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών σε 10,90 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 117% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 που οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις ήταν 15.408 και οι ρυθμισμένες οφειλές ήταν αξίας 5,52 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε διαγραφή οφειλών προς Δημόσιο (Εφορία, ΚΕΑΟ κλπ) και χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες, servicers κλπ) άνω των 3,4 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς ανέρχεται στο 30,4%. Τέλος, περίπου 1 στις 2 ρυθμίσεις οφειλής προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε και κούρεμα οφειλής άνω του 30% μέσω του εξωδικαστικού.
Οι αλλαγές
Ο βασικός άξονας των αποφάσεων, της στρατηγικής και του σχεδιασμού της κυβέρνησης στην οικονομία είναι η οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για κάθε οικογένεια, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το οποίο προετοιμάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του στο Υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη νέα ομάδα του υπουργείου, εξήγησε ότι υπηρετεί αυτούς τους τρεις στόχους.
Η ρύθμιση
Ειδικότερα, επισήμανε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, καθώς επιτρέπει σε δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» να επανενταχθούν στην αγορά και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε δανεισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό αποκλεισμό λόγω αδυναμίας ρύθμισης των δανείων τους θα μπορούν πλέον να γίνουν ξανά δημιουργικοί πολίτες, στοιχείο που αποτελεί πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εγκλωβισμένοι δανειολήπτες θα έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποθέσεις, να διασώσουν τις περιουσίες τους και να επιστρέψουν στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, χαρακτηρίζοντάς την «ρύθμιση-υπερόπλο» με θετικές επιπτώσεις τόσο στο ατομικό και οικογενειακό πεδίο όσο και στην κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος σε ένα από τα τελευταία απομεινάρια της οικονομικής κρίσης και να στηρίξει τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, ενισχύοντας συνολικά τη συνοχή της.