Δεν επιφυλάσσει, ως φαίνεται, εκπλήξεις ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τον Κώστα Καραμανλή –και τον Χρήστο Σπίρτζη – στη Βουλή. Με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην υπουργού η προανακριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα έχει τυπικό χαρακτήρα και ο Κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί μέχρι το τέλος του μηνός στο δικαστικό συμβούλιο.
Προεξοφλείται, δε, ότι η κατηγορία που θα διερευνηθεί θα είναι με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να εξεταστεί πιθανό κακούργημα. Πώς θα επηρεάσει η παραπομπή Καραμανλή το πολιτικό σκηνικό; Η Ν.Δ. θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω το αφήγημα ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, μιας και ο Κ. Καραμανλής είναι σαφές πως έχει άλλο, σαφώς μεγαλύτερο, πολιτικό βάρος έναντι του Χρ. Τριαντόπουλου.
Επίσης, θετικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η έρευνα στο δικαστικό συμβούλιο θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε εάν τη «διαχειριζόταν» η Προανακριτική, όπου από την πρότερη εμπειρία προκύπτει πως οι συνεδριάσεις μετατρέπονται σταθερά σε «σόου» επιλεκτικών διαρροών, αλλά και αντιπαραθέσεων με επίκεντρο την κλήση συγκεκριμένων μαρτύρων.

Τέλος, η Ν.Δ. μπορεί να προσβλέπει βάσιμα στο ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσουν χαμηλότερους τόνους, καθώς μόνη ωφελημένη από την ακραία αντιπαράθεση με επίκεντρο τα Τέμπη αναδείχθηκε προ διμήνου η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πάντως, ο κυβερνητικός χειρισμός περί την παραπομπή του Κ. Καραμανλή εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους. Ο βασικότερος είναι το δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα –όπως έχει τη δυνατότητα–, οπότε θα επανέλθουν με ιδιαίτερη ένταση οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μεθοδεύσεων με στόχο τη συγκάλυψη.
Επίσης, με δεδομένο ότι η τραγωδία των Τεμπών επανέρχεται μέσω Καραμανλή στο προσκήνιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εξανεμιστούν τα δημοσκοπικά κέρδη που είχε η Ν.Δ. μετά το μπαράζ των θετικών μέτρων του τελευταίου διμήνου, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ρυθμίσεις για τα ενοίκια και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Ν.Δ., υπενθυμίζεται, κατέγραφε ανοδική πορεία μέχρι τις αρχές του χρόνου, με τα ποσοστά της να σημειώνουν μεγάλη πτώση μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.
Νέα χημεία με Μερτς
Νέα –η τρίτη από τα μέσα Ιανουαρίου– συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επόμενου Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς βρίσκεται στα σκαριά για τις 13 του μηνός. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να βραβευθεί από το Wirtschaftsrat der CDU, μια ένωση που εκπροσωπεί 12.000 μικρές, μεσαίες, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά διατηρεί στενούς «δεσμούς» με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της βράβευσης, ή εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει ορκιστεί και ο Μερτς έχει αναλάβει επισήμως καθήκοντα, στην καγκελαρία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί να «παίξει» το χαρτί της Γερμανίας μετά την αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο, καθώς, μάλιστα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η χημεία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Σολτς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, ενώ με τον Μερτς ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Επίσης, η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι στη Γερμανία –και σε επίπεδο κοινής γνώμης– η εικόνα είναι πλέον ιδιαιτέρως θετική για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την περίοδο Μέρκελ.

Μετά τις 17 Ιανουαρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε νέα σύντομη συνάντηση με τον Φρίντριχ Μερτς και την περασμένη Τρίτη στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν θέματα άμυνας και οικονομίας, ενώ η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στα «βαθιά νερά» του μεταναστευτικού. Μεγάλη προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι, εξάλλου, η οικονομία. Πάντως, το μεταναστευτικό –στο οποίο ο Μερτς έχει σκληρές θέσεις– είναι σαφές πως αποτελεί και θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, όμως, δεν αποτέλεσε μέρος της ατζέντας στη Βαλένθια, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα συζητηθεί σε επίπεδο «κορυφής» και στις 13 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μέσω του Μάκη Βορίδη έχει ήδη εκπέμψει το μήνυμα πως εάν το Βερολίνο ζητήσει επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία, «δεν θα είμαστε πολύ φιλικοί στο αίτημα».
Η θέα από το 6%
Τα αίτια της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ανιχνεύσουν στην Κουμουνδούρου, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) στην πρόθεση ψήφου υποχώρησε από το 6,5% τον Μάρτιο στο 6%. Βάσει της πρώτης –εύκολης– ανάγνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πληρώνει μια αλυσίδα αρνητικών γεγονότων που ακολούθησαν την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία μετά τις εκλογές του 2023, με «κορύφωση» την περίοδο της προεδρίας Κασσελάκη. Ορισμένοι πάντως εντοπίζουν σημαντικά προβλήματα και στη διαχείριση της τρέχουσας περιόδου: Η Κουμουνδούρου, όπως λέγεται, πρώτον, εξακολουθεί να έχει στη «βιτρίνα» της πρόσωπα που έχουν φθαρεί από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα εξ αυτών έχουν ταυτιστεί με γεγονότα που έχουν καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο, όπως η Ρένα Δούρου με το Μάτι και τη Μάνδρα και ο Χρήστος Σπίρτζης με τα Τέμπη.

Δεύτερον, οι κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος έπεσαν στο κενό, είτε αφορούσαν την προοπτική συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ είτε την κοινοβουλευτική σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά.
Τρίτον, τα σενάρια περί ολικής επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα εκ των πραγμάτων αποδυναμώνουν όχι μόνον τον Φάμελλο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, καθώς μεταδίδουν την αίσθηση πως πρόκειται για «μεταβατικό» σχήμα με την παρούσα μορφή του. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα έχει να διαχειριστεί το συνέδριο του κόμματος, που με τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πλειοψηφίας και Παππά, Πολάκη ίσως αποτελέσει πηγή πρόσθετης εσωστρέφειας.