Οι πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία του ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσουν σε από κοινού αγορά όπλων. Τα ποσά αυτά, που θα αντληθούν από τις κεφαλαιαγορές, θα εξασφαλιστούν με δανεισμό με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την πληροφορία μετέδωσαν οι Financial Times, που επικαλούνται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της απόφασης.
Η απόφαση για την αγορά όπλων με την εγγύηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης συνιστά συμφωνία ορόσημο για το «μπλοκ» των 27. Οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί ότι η Μόσχα συνιστά απειλή για την Ευρώπη, αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του για δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε ποσοστό 5%, ενώ έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει την αμερικανική αμυντική προστασία από την Ευρώπη. Επιχείρημά του είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια και την άμυνά της.


Το σχέδιο είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν τον Μάρτιο
Ευρωπαϊκός δανεισμός
Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δανείζονται χρήματα από τις Βρυξέλλες και να τα δαπανούν σε αγορά όπλων και αμυντικών συστημάτων μέσω κοινών προμηθειών. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε στις αρχές της άνοιξης. Στόχος του σχεδίου είναι να επιταχυνθεί ο επανεξοπλισμός της ηπείρου. Η πρόταση, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βασίστηκε στις συστάσεις Ντράγκι. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ειδική έκθεση ανταγωνιστικότητας του 2024 είχε μιλήσει με σαφήνεια για τη χρηματοδότηση των κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών έργων από κοινό δανεισμό.
Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times, είπαν επίσης ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το πώς μπορούν να δαπανηθούν τα χρήματα. Το σχέδιο θα επικυρωθεί επισήμως την Τετάρτη, είπαν επίσης.
Η Λευκή Βίβλος
Το σχέδιο για την από κοινού αγορά όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο. Εκεί περιγράφεται επίσης ακόμη ένα ζητούμενο: η δημιουργία μιας ισχυρής και καινοτόμου ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθούν επενδύσει σε τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αμυντική καινοτομία. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή αγορά αμυντικού εξοπλισμού.