Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την ανάγκη ελέγχου και ανακοπής των μεταναστευτικών ροών επιχειρεί να αξιοποιήσει η Αθήνα προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνολική κατάσταση στη Λιβύη. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της Αθήνας για την κατάσταση προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον συνομιλητή του ότι οι Αρχές της Βεγγάζης στην Ανατολική Λιβύη οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Κρήτη, προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός.
Δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Μπρούνερ θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα σε σημαντικό βαθμό. Βέβαια, όπως ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προτεραιότητα εφαρμογής του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο και συγκεκριμένα το ζήτημα των επιστροφών, αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές. Ο κ. Μπρούνερ υπογράμμισε ότι πράγματι, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, απουσιάζουν σημαντικές προβλέψεις από τη μεταναστευτική πολιτική όπως ο κανονισμός για τις επιστροφές και η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Το «κλειδί»
Σήμερα, ο κ. Μπρούνερ θα βρεθεί και στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, στο πλαίσιο του δεύτερου υψηλού επιπέδου διαλόγου για το μεταναστευτικό. Η Κομισιόν, πάντως, απέφυγε χθες να απαντήσει σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το πώς αξιολογεί την έως και σήμερα εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και εκείνης, της επανεισδοχής.
Για την Αθήνα, ωστόσο, αυτό που επείγει είναι να βρεθεί το «κλειδί» στη Λιβύη και στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού, το οποίο η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να συνδράμει τις λιβυκές αρχές να δημιουργήσουν. Και προφανώς θα αποτελέσει και αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Μπρούνερ στην Τρίπολη. Επί τούτω υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ιταλία και η Μάλτα έχουν εμπλακεί σε προχωρημένες διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη, μάλιστα και με συμφωνίες για οικονομική βοήθεια.
Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ.
Παράλληλα, όπως πληροφορείται η «Κ», η Αθήνα με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Ελλάδα και, βεβαίως, την Ιταλία και τη Μάλτα, έχει υπογραμμίσει προς την Ε.Ε. την ανάγκη όχι απλώς να παραμείνει σε ισχύ η επιχείρηση της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο με την επωνυμία «Ειρήνη», αλλά να ενισχυθεί. Η επιχείρηση έχει πάρει παράταση έως το 2027 και έχει ως κύρια αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στους αντιμαχόμενους με βάση και το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Η αποστολή ήδη περιλαμβάνει στην εντολή της και τη «διακίνηση ανθρώπων». Εν ολίγοις, εν καιρώ, η εντολή της επιχείρησης θα μπορούσε να προσαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Λίβυοι επιθυμούν τον τερματισμό της επιχείρησης, και υπενθυμίζεται πως ουκ ολίγες φορές ευρωπαϊκά πλοία έχουν επιχειρήσει νηοψίες σε πλοία συμφερόντων Τουρκίας και η Αγκυρα το έχει αρνηθεί. Στελέχη της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Ε.Ε. συναντήθηκαν προχθές στη Ρώμη, με σκοπό να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η επιχείρηση.
Θέμα ασφάλειας
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην εξίσωση για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη (με την 6η Ιουλίου να παραμένει μια πολύ πιθανή ημερομηνία) τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη, έχει αρχίσει να εισέρχεται ξανά ο παράγοντας της ασφάλειας.
Στην Τρίπολη έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε πολιτοφυλακές που σταμάτησαν πριν από μια εβδομάδα, ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Δυτική Λιβύη, η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και τα περίχωρα της πόλης θα μπορούσαν να μετατραπούν πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εκ των πραγμάτων μέχρι νεωτέρας αναβολή της επίσκεψης Γεραπετρίτη.