Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Υφαντής δεν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η τελευταία εκεχειρία που ανακοινώθηκε, αυτή τη φορά, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρηθεί για πολύ.
Η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όπως εξηγεί στο CNN Greece ο καθηγητής Κωνσταντίνος Υφαντής.
«Και πρόσφατα είχαμε εκεχειρία με ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, και Παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, η οποία κατέρρευσε μετά από λίγο», δηλώνει στο CNN Greece ο Κων. Υφαντής και προσθέτει:
«Από τη μία, η Χαμάς σταμάτησε την απελευθέρωση ομήρων γιατί θεωρεί ότι αυτοί είναι η “ασφάλειά” της απέναντι στο Ισραήλ και από την άλλη έχουμε το Ισραήλ που έχει διακηρύξει ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει αν δεν εξουδετερωθεί πλήρως η Χαμάς. Επί της ουσίας, λοιπόν, οι δύο πλευρές δεν φαίνονται έτοιμες να υποστηρίξουν μία εκεχειρία».

Ο Κώστας Υφαντής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Το σχέδιο εκεχειρίας 60 ημερών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπραγματευτούν τόσο έναν μόνιμο τερματισμό του πολέμου όσο και έναν οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Απουσία κινήτρου
Στο ερώτημα αν υπάρχει πραγματικό κίνητρο από το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που τον ερχόμενο Οκτώβριο θα κλείσει δύο χρόνια, έχοντας κοστίσει – μέχρι στιγμής – τη ζωή σε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου απαντά: «Νομίζω πως όχι».

Ένα μικρό κορίτσι στέκεται στα συντρίμμια του σπιτιού της που καταστράφηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Al-Zawaideh, στη Λωρίδα της Γάζας, 1 Ιουλίου 2025.
AP Photo/Abdel Kareem Hana
Και εξηγεί. «Εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την οριστική λύση με την πλήρη εκκαθάριση της Γάζας από τους Παλαιστινίους, στη λογική του σχεδίου Τραμπ για δημιουργία παλαιστινιακής ριβιέρας, ενώ σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, ο πόλεμος φαίνεται να την εξυπηρετεί διότι ριζοσπαστικοποιεί πληθυσμούς και δημιουργεί “μάρτυρες”».
Βάσει αυτών, λοιπόν, πρόκειται για μία πολύ εύθραυστη εκεχειρία. «Το πολύ σε μία εβδομάδα, θα έχουμε κατάρρευση της συμφωνίας», εκτιμά ο Κων. Υφαντής.

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφία αρχείου)
Israel Defense Forces via AP
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισημαίνει, παράλληλα, ότι δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που θα συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας.
«Αν κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας εκραγεί στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, ή ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβολήσει κάποιον Παλαιστίνιο, αυτό συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας; Δεν είναι σαφές. Όλα κρέμονται από μία κλωστή», μας λέει.