Το 38ο F-16 Viper αναμένεται να αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με το πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 μαχητικών αεροσκαφών να πλησιάζει στο ήμισυ της «ζωής» του. Η ΕΑΒ κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις καθυστερήσεις των πρώτων ετών και πλέον η αναβάθμιση του βασικού μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας εξελίσσεται εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.
Τον τελευταίο χρόνο (Μάιος 2024 – Μάιος 2025) οι παρεμβάσεις της ΕΑΒ και της κατασκευάστριας Lockheed Martin και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με την πρόσληψη εξειδικευμένων τεχνικών, επιτάχυναν σημαντικά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των μαχητικών, επιτρέποντας την παράδοση 19 αεροσκαφών σε διάστημα 12 μηνών. Μέχρι τα τέλη του 2025 η ΕΑΒ αναμένεται να αποδώσει ακόμη 9 F-16V, φτάνοντας τα 47 αναβαθμισμένα μαχητικά.
Στην εποχή Viper, έχουν μπει ήδη οι δύο πολεμικές μοίρες της Κρήτης, η 340 Μοίρα «Αλεπού» και η 343 Μοίρα «Αστέρι», ενώ αεροσκάφη παραλαμβάνει πλέον η 337 Μοίρα «Φάντασμα» της Λάρισας. Τα ελληνικά F-16V έδειξαν τις ικανότητές τους στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag 25» που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, αφήνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από τη «συνεργασία» τους με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς. Μαζί με τα Rafale και τα F-35, που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το 2030, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στο οπλοστάσιό της τρεις τύπους δικτυοκεντρικών μαχητικών.

Block 50
Εφόσον οι παραδόσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει το σύνολο των αναβαθμισμένων μαχητικών εντός του 2027, ίσως και νωρίτερα από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, θα ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση των 38 Block 50, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει έναν ομοιογενή στόλο 120 αναβαθμισμένων F-16. Τα Block 50 έχουν ήδη υποστεί δομικό εκσυγχρονισμό (MLU) από την ΕΑΒ και θεωρούνται κατάλληλα για να μετατραπούν σε Viper και να υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία για αρκετά χρόνια ακόμη.
Ωστόσο, η προσφορά της αμερικανικής πλευράς δεν ικανοποίησε την Αθήνα, καθώς το κόστος κρίθηκε υπέρογκο, υπερβαίνοντας κατά πολύ την «οροφή» που έθεσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές ξεκίνησαν νέο γύρο συζητήσεων, αναζητώντας τρόπους μείωσης του κόστους, ώστε να μην ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια. Oπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιλεκτική και κατά προτεραιότητα αναβάθμιση συστημάτων που θεωρούνται κρίσιμα ώστε τα αεροπλάνα να αποκτήσουν δικτυοκεντρικές ιδιότητες, ενώ, για άλλα συστήματα, όπως τα ατρακτίδια στόχευσης, θα υπάρχει η καλωδίωση ώστε να αγοραστούν και να εγκατασταθούν στο μέλλον.

Οπλα και αυτοπροστασία
Το αεροπορικό επιτελείο εξετάζει και την παραγγελία όπλων, ώστε τα F-16 να αποτελούν ολοκληρωμένα συστήματα. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ισραηλινά όπλα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Αθήνα έχει εξασφαλίσει την αποδέσμευση των πυραύλων αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς ΑΙΜ-120D AMRAAM από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπλο το οποίο αναμένεται να φέρουν και τα ελληνικά F-35. Ο ΑΙΜ-120D έχει διπλάσια εμβέλεια από τον C-7 που υπάρχει στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, διαθέτει διπλό data link, σύστημα πλοήγησης GPS και ταχύτητα 4 Mach. Η Αθήνα ενδιαφέρεται και για τους πυραύλους υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9Χ Sidewinder, καθώς και για την έκδοση Block II του ευρωπαϊκού IRIS-T.

Επιπλέον, η λίστα της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει τους υπερηχητικούς πυραύλους Rampage, με τους Ισραηλινούς να ολοκληρώνουν την πιστοποίησή τους στα ελληνικά μαχητικά, καθώς επίσης, τους αμερικανικούς RGM-84 HARPOON για αντιπλοϊκές επιχειρήσεις και τους AGM-88E AARGM για αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD/DEAD). Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η απόκτηση των ισραηλινών συλλογών καθοδήγησης SPICE 1000/2000 για τη μετατροπή των βομβών γενικής χρήσης σε κατευθυνόμενα όπλα.
Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock