Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν μεν να συναντηθούν αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει γνωστή καθώς υπάρχουν κάποιες… εκκρεμότητες που θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν.
Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συναντήσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες μέχρι σήμερα, δεν είχε καταστεί δυνατή μία συνάντηση με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξουν να συναντηθούν την «κατάλληλη στιγμή»
Ο εμπορικός πόλεμος που «άνοιξε» η αμερικανική πλευρά με την ΕΕ έχει προκαλέσει προστριβές και έχει διχάσει τους ηγέτες της Ευρώπης. Με τα διαφορετικά στρατόπεδα στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου να έχουν λάβει θέσεις οι κινήσεις στην σκακιέρα της «διπλωματίας» είναι προσεκτικές καθώς δεν αργεί η φωτιά να ανάψει το φιτίλι.
Η πρώτη -στο πόδι- επαφή
Το Σάββατο, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν ένα σύντομο τετ α τετ. «Kατά τη σύντομη συνομιλία τους, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν», ανέφερε η Πάουλα Πίνιο, εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν, σε ανάρτησή της στο Χ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Today, leaders from around the world gathered to pay their final tribute to His Holiness Pope Francis.
I had good exchanges with several of them. pic.twitter.com/POvdgaFRGe
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 26, 2025
Να σημειωθεί ότι ενώ ο Τραμπ έχει συναντηθεί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει καταφέρει να προγραμματίσει μια συνάντηση μαζί του από τον Ιανουάριο που ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική του μπλοκ και για ζητήματα όπως οι δασμοί, που αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στα αυτοκίνητα από την ΕΕ, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο τον Μάρτιο, και 20% σε άλλα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο.
Μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ο Τραμπ έκανε στροφή και συμφώνησε σε αναστολή 90 ημερών. Ως αποτέλεσμα, η εισφορά 20% μειώθηκε σε 10%. Η Φον ντερ Λάιεν απάντησε καθυστερώντας, επίσης για 90 ημέρες, την πρώτη δέσμη αντίμετρων της ΕΕ, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν προϊόντα αμερικανικής κατασκευής αξίας σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς επανέλαβε την προσφορά της για μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» δασμών για όλα τα βιομηχανικά αγαθά.
Στο σκοτάδι
Η αμοιβαία αναστολή άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν.
Όμως, παρά την προσπάθεια διατήρησης ενός συνεχούς διαλόγου με τον Λευκό Οίκο, η Επιτροπή, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίζει την εμπορική πολιτική του μπλοκ, εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με το ποιο ακριβώς μπορεί να είναι το τελικό παιχνίδι του Τραμπ και τι είδους παραχωρήσεις μπορεί να χρειαστούν για να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη.
Οι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διχάζεται μεταξύ των στόχων του να εξισορροπήσει τις εμπορικές σχέσεις, να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων και να προωθήσει την επαναβιομηχανοποίηση της Αμερικής, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς σε ποιον στόχο πρέπει να επικεντρωθεί.
Αν και ο Τραμπ έχει εκφράσει την προθυμία του να συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων χωρών και να συνάψει «δίκαιες» συμφωνίες, στέκεται στο ύψος του και υπερασπίζεται την ανατρεπτική πολιτική του. Τα πράγματα περιπλέκει περισσότερο η επιμονή του Λευκού Οίκου ότι τα «μη δασμολογικά εμπόδια» θα πρέπει επίσης να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν σχετίζεται με τις εμπορικές ροές και επομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από οποιονδήποτε συμβιβασμό. Έχει επίσης αποκλειστεί η ιδέα της αποσύνδεσης της ΕΕ από την Κίνα για να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ.
Ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το χάος που προκαλούν οι δασμοί ως «στρατηγική αβεβαιότητα» και κάλεσε τις χώρες να άρουν όλα τα εμπορικά εμπόδια.