Φόρουμ Δελφών – Αδ. Γεωργιάδης: Τι δήλωσε για myhealth app, clawback και ΕΟΠΥΥ

Κοινοποίηση

Την εκτίμηση ότι «το σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II», στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε καινούργια νοσοκομεία, ψηφιοποίηση των ιατρικών εργαλείων, δημιουργία του ατομικού φακέλου υγείας, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.ά.

Υπογραμμίζοντας την τεχνολογική πρόοδο που, όπως είπε, οδηγεί σε ολοένα και πιο αποτελεσματικές θεραπείες, προσέθεσε ότι χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. «Για αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Υγείας ακολουθεί μια στρατηγική, η οποία εστιάζει στην πρόληψη» είπε και εξήγησε: «Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια».

Τα καινοτόμα φάρμακα, για παράδειγμα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε την πολιτική μας, τόνισε επιπρόσθετα, αναφέροντας ότι «στόχος είναι οι πόροι, οι οποίοι πάντα είναι περιορισμένοι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μιλώντας για πρόληψη, αναφέρθηκε και στο «myhealth app», όπου υπάρχει ο ατομικός φάκελος υγείας. «Ολες οι προληπτικές εξετάσεις μπαίνουν εδώ. Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία», σημείωσε. 

Οσον αφορά το ζήτημα του clawback, αφού σχολίασε ότι τα λεφτά για τη φαρμακοβιομηχανία «ποτέ δεν είναι αρκετά», εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος. Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι οι επιστροφές είναι αρκετά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όχι επειδή γίνεται σπατάλη, αλλά «επειδή η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, την οποία υποστηρίζω, πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προανήγγειλε ότι η διαδικασία επιλογής από τον ΑΣΕΠ βαίνει προς ολοκλήρωση, τονίζοντας ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά ούτε να αλλάξει κάποιον νέο διοικητή, παρά μόνο μετά την παρέλευση δύο ετών.

Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, παραδέχθηκε ότι «έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε […] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Υγειονομικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εστίασε στο ζήτημα της έγκαιρης αναγνώρισης της χρόνιας νοσηρότητας, η οποία είναι και η πλέον κοστοβόρα για το σύστημα υγείας. «Για εμάς είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν δεν την ελέγξουμε, θα έχουμε πρόβλημα» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόληψη είναι κοινωνικο-πολιτικά πολύτιμη και απαραίτητη. Οπως ανέφερε, για να είναι οικονομικά προτιμητέα, πρέπει να είναι στοχευμένη, ο έλεγχος να είναι φθηνός και το αποτέλεσμα να αποδίδει. «Η πολιτική πρέπει να κινηθεί και στην έγκαιρη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόληψη θέλει υπομονή, προσήλωση και στοχοθεσία.

«H φαρμακευτική καινοτομία αναπτύσσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σύγχρονες σωτήριες θεραπείες. Ως εκ τούτου χρειάζεται η συστηματική και επαρκής χρηματοδότησή της. Η στήριξή της αποτελεί στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Είναι στρατηγική επένδυση» τόνισε η Ελενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

1.201 περιστατικά στη Θεσσαλία το 2024

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία το 2024, καθώς παρατηρείται αύξηση 105% στις συλλήψεις και έκρηξη της ανήλικης παραβατικότητας. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στην...

Tελευταία Nέα