Στο ζήτημα του υπερτουρισμού, το οποίο ανέπτυξαν διεξοδικά από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι δήμαρχοι τριών ευρωπαϊκών πόλεων, επικεντρώθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
«Το 2024, η Αθήνα υποδέχθηκε 8 εκατομμύρια τουρίστες, συγκριτικά με τα 2,5 εκατομμύρια την περίοδο της κρίσης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος. Ομως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού», επισήμανε ο κ. Δούκας.
Πρόσθεσε, όμως, πως «δεν παύει να είναι μια πόλη με περιοχές ευάλωτες στον υπερβολικό τουρισμό, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, που απαιτούν ειδικό χειρισμό. Πρέπει να δράσουμε αντιμετωπίζοντας την Αθήνα σαν τη Βαρκελώνη. Δηλαδή, να την αντιμετωπίζουμε, σαν να έχει ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή».

Εκανε δε λόγο για ειδική αντιμετώπιση ορισμένων γειτονιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την απαγόρευση της χρήσης ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές του ιστορικού κέντρου. «Η δημοτική Αρχή δεν έχει δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για όσα την αφορούν, όπως ισχύει σε πόλεις της Ευρώπης. Κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι που αποφασίζει και νομοθετεί. Νομίζω πως στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία», είπε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Πόρτο, Ρουί Μορέιρα, συνέδεσε τον «υπερτουρισμό» με την ενόχληση των κατοίκων μιας πόλης, αλλά «τελικά και τους επισκέπτες, με γειτονιές να μετατρέπονται σε Disneyland, όπου βλέπεις μόνο τουρίστες και όχι ντόπιους». Ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι το φαινόμενο έχει συμβεί στο Πόρτο καθώς υπήρχαν προληπτικά μέτρα, όπως ο τουριστικός φόρος. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται και το στεγαστικό πρόβλημα στις νεότερες γενιές. «Μία ακόμα πρωτοβουλία που πήραμε είναι η απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων από το κέντρο της πόλης», σχολίασε.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, τόνισε πως «βρισκόμαστε περίπου εκεί που ήταν η Αθήνα το 2015, όταν ξεκίνησε να γίνεται πόλος τουρισμού». Αναφερόμενος στη διχοτόμηση της πόλης ο κ. Προύτζος είπε ότι «είναι εμπόδιο, αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα και ενδιαφέρουσα για τους τουρίστες». Σημείωσε πως «σχέδιό μας είναι εκτός από τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Λευκωσίας να την αναδείξουμε και ως βιώσιμο προορισμό αλλά και ως κέντρο συνεδριακού τουρισμού».
Στο σημείο αυτό, ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας τη δυνατότητα που είχαν οι δήμοι σε άλλες χώρες να προχωρήσουν σε μέτρα, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και πόρους, τόνισε: «Το πιο σημαντικό είναι ο δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τα πράγματά του. Να έχει τη δύναμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ