Φρεγάτες FREMM και αμυντική συνεργασία στο ελληνοϊταλικό «μενού»

Κοινοποίηση

Συνάντηση με επίκεντρο τη στρατιωτική συνεργασία, τα εξοπλιστικά και την αμυντική βιομηχανία είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Γκροσέτο, στο περιθώριο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη. Η «επιθετική» διείσδυση της Αγκυρας στην ιταλική και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή άμυνα έχει κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας, η οποία θέλει να «ξαναπιάσει» το νήμα των σχέσεων με τη Ρώμη, επενδύοντας στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δύο ιταλικές φρεγάτες FREMM, θέμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών. Ωστόσο, προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων, ζητήματα για τα οποία ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του.


Οι φρεγάτες FREMM

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εισηγηθεί την απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM κλάσης Bergamini και η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει τα δύο πλοία όσο το δυνατόν συντομότερα, ενδεχομένως και πριν τα τέλη της δεκαετίας, οπότε και προγραμματίζεται να αποσυρθούν από το ιταλικό ναυτικό, με στόχο να τονωθεί ο στόλος του Π.Ν. Αν και η αποδέσμευση των δυο FREMM εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2027, η ελληνική πλευρά προσβλέπει έστω και στην προφορική δέσμευση των Ιταλών, ώστε όταν έρθει η στιγμή, η χώρα μας να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων πιθανών πελατών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιταλό υπουργό Αμυνας πως η Αθήνα θέλει τις δύο FREMM, για τις οποίες έχει προϋπολογιστεί συγκεκριμένο κονδύλι στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), που έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ. Επιπλέον, εκτός από τις δύο φρεγάτες (F-591 Virginio Fasan και F-590 Carlo Bergamini), η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για δύο ακόμη. Βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με την απόκτηση τεσσάρων FDI και έως τεσσάρων FREMM, αλλά και εφόσον εκσυγχρονιστούν οι τέσσερις ΜΕΚΟ, μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα καταστεί εφικτή η απόσυρση των παλαιότερων φρεγατών τύπου S. Σε πρώτη φάση προγραμματίζεται ο παροπλισμός των τριών μη εκσυγχρονισμένων, ο οποίος θα ξεκινήσει με την έλευση των FDI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για την απόκτηση των δύο ιταλικών FREMM δεν θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα όπλα και ο φόρτος κάθε πλοίου. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι προτού παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, θα αφαιρεθούν τα συστήματα επικοινωνίας και μέρος του οπλισμού. Οι Bergamini θα φέρουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster, όπως και οι FDI, ενώ για στόχους επιφανείας εξετάζεται η περίπτωση των Exocet αλλά και των Harpoon.


Εναέρια αστυνόμευση

Ελλάδα και Ιταλία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα αμυντικής καινοτομίας μέσω του ΕΛΚΑΚ, ενώ υπέγραψαν το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την εναέρια αστυνόμευση (Air Policing). Βάσει της συμφωνίας, η ελληνική και η ιταλική πολεμική αεροπορία θα περιπολούν ανά δεκαπενθήμερο τον εναέριο χώρο της Αδριατικής, για την αντιμετώπιση εναέριων μη στρατιωτικών απειλών αλλά και ασύμμετρων απειλών.


Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Διπλωματικό θρίλερ για Ουκρανία: Γρίφος η παρουσία Πούτιν στην Τουρκία – Τι λένε Ζελένσκι και Τραμπ

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η επικείμενη ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Πέμπτη (15/5), καθώς έληξε η διορία στη Μόσχα...

Tελευταία Nέα