Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η πρόεδρος της ομοσπονδίας, Micaela Pallini, «Τα μέλη μας έχουν δεχτεί προτάσεις από εισαγωγείς να αναβάλλουν τις αποστολές οίνου, και κανείς δεν θέλει να ρισκάρει την επιβολή δασμών στα προϊόντα του μόλις διασχίσουν τον Ατλαντικό. Μετά από μια δραστήρια περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να προλάβουν τις εξαγωγές η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στασιμότητα, με τους εισαγωγείς να φοβούνται ότι θα ξεμείνουν με προϊόντα που δεν μπορούν να πωλήσουν, σε τιμές που δεν είναι ανταγωνιστικές».
Η Pallini τόνισε παράλληλα ότι πολλά εστιατόρια στις ΗΠΑ ξεμένουν από φιάλες, ενώ οι τιμές για τα αποθέματα διαρκώς αυξάνεται.
Την Τρίτη 25 Μαρτίου, πολλοί Ιταλοί παραγωγοί prosecco, ανέφεραν σύμφωνα με το Reuters, ότι οι αποστολές τους προς τις ΗΠΑ, ενώ στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ruffino, με έδρα την Τοσκάνη, υποστήριξε ότι περίπου 1 εκατ. φιάλες έχουν ξεμείνει στο λιμάνι του Livorno, αφού όλες οι παραγγελίες οίνου από τις ΗΠΑ για το Μάρτιο ακυρώθηκαν.
Το φρενάρισμα των ιταλικών εξαγωγών οίνου έρχεται έπειτα από μια περίοδο εκτόξευσης των αποστολών κρασιού της Ιταλίας προς τις ΗΠΑ στα τέλη του έτους. Με επιστολή τους, τρεις επικεφαλής συνεταιρισμών prosecco ζήτησαν από τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, ζητώντας του να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για προστασία του κλάδου τους.
Πληροφορίες από Reuters