Κρατώντας έναν πίνακα με τους νέους συντελεστές, από 10% έως 49%, ο Τραμπ προχώρησε στις ανακοινώσεις από τον κήπο των Ρόδων
Αναλυτικά, στην Κίνα επιβλήθηκαν δασμοί 34%, στην ΕΕ 20%, στο Βιετνάμ 46%, στην Ταϊβάν 32%, στην Ιαπωνία 24%, στην Ινδία 26%, στη Νότια Κορέα 25%, στη Βρετανία 10%, στην Καμπότζη 49%, στην Ελβετία 31%, στη Νότια Αφρική 30%, στην Ινδονησία 32%, Βραζιλία 10%, στη Σιγκαπούρη 10%, στην Αλγερία 30%, στο Ομάν 10%, στην Ουρουγουάη 10%, στις Μπαχάμες 10%, στο Λεσότο 50%, στην Ουκρανία 10%, στη Μπαχρέιν 10%, στο Κατάρ 10%, στον Μαυρίκιο 40%, στα Φίτζι 32%, στην Ισλανδία 10%, στην Κένυα 10%, στο Λιχτενστάιν 37%, στη Γουιάνα 38%, στην Αϊτή 10%, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 35%, στη Νιγηρία 14% στη Ναμίμπια 21%,, στη Μπρουνέι 24%, στη Βολιβία 10%, στον Παναμά 10%, στη Βενεζουέλα 15%, στη Βόρεια Μακεδονία 33% και στην Αιθιοπία 10%.
LIBERATION DAY RECIPROCAL TARIFFS 🇺🇸 pic.twitter.com/ODckbUWKvO
— The White House (@WhiteHouse) April 2, 2025
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ “έτοιμη να απαντήσει” στους δασμούς των ΗΠΑ
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ΕΕ είναι “έτοιμη να απαντήσει” στους νέους αμερικανικούς δασμούς είπε ακόμα η φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που συνήθως καταλήγουν να πληρώνουν το επιπλέον κόστος για τα αγαθά μετά την επιβολή τέτοιων μέτρων. “Θα γίνουν αμέσως αισθητά [από τους καταναλωτές], πλήττοντας ιδίως τους πιο ευάλωτους πολίτες”, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι “όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, θα υποφέρουν από την πρώτη ημέρα”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε “το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί δραστικά”, είπε. “Και επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει τάξη στην αταξία – καμία ξεκάθαρη πορεία στην πολυπλοκότητα και το χάος που δημιουργείται, καθώς πλήττονται όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι”.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.