Περισσότερα από 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν και παρελήφθησαν από ομάδες του ΟΗΕ στη Γάζα, τρεις ημέρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τον αποκλεισμό της. Αλλά και έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς εξαιτίας της πολιτικής της απειλούνται με λιμό περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τρόφιμα παραδίδονται πρώτα στους απελπισμένους, λέει ο ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βοήθεια περιελάμβανε αλεύρι, παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό. Παρελήφθη από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ το βράδυ της Τετάρτης και μεταφέρθηκε σε αποθήκες για διανομή. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν ένα αρτοποιείο να παράγει ψωμί. Άλλα πλάνα έδειχναν σακιά με αλεύρι να ξεφορτώνονται σε ένα αρτοποιείο και εκατοντάδες πίτες να ξετυλίγονται από τους φούρνους του σε ιμάντες μεταφοράς.


Ετοιμάζοντας πίτες στον φούρνο του Παγκόσμιου Επισιστιστικού Προγράμματος στη Γάζα
Επικίνδυνη διαδρομή
Ο ΟΗΕ εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις για την είσοδο της βοήθειας οφείλονταν στην ανασφάλεια κατά μήκος της ενιαίας διαδρομής πρόσβασης στη Γάζα που είχε εγκρίνει ο ισραηλινός στρατός. Και επανέλαβε ότι αυτά τα φορτηγά δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που υπάρχουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), εξήγησε στο BBC ότι προέκυψαν προβλήματα με τη συλλογή της βοήθειας λόγω της διαδρομής. Ο ισραηλινός στρατός ήθελε τα φορτηγά να κινηθούν κατά μήκος μιας διαδρομής προς τη Γάζα που οι οργανισμοί παροχής βοήθειας θεωρούσαν επικίνδυνη. Η διαδρομή, εξήγησε, θα μπορούσε να τους εκθέσει σε κίνδυνο επίθεσης από απελπισμένα πεινασμένους πολίτες και ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.
Όσο λιγότερη η βοήθεια, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι και το άγχος
«Στις τιμές της αγοράς στη Γάζα αυτήν τη στιγμή, κάθε φορτηγό γεμάτο αλεύρι αξίζει περίπου 400.000 δολάρια (298.000 λίρες)», εξήγησε ο Αντουάν Ρενάρ. Και τόνισε ότι η λύση θα ήταν «εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά» που θα ταξιδεύουν κατά μήκος μιας ασφαλούς διαδρομής προς τις αποθήκες. «Όσο λιγότερα παρέχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και τόσο περισσότερο άγχος δημιουργείται» στον πληθυσμό, τόνισε.
Ο αξιωματούχος του WFΡ επισήμανε ότι οι οργανώσεις βοήθειας από την πλευρά της Γάζας δεν έχουν ένοπλους φρουρούς για να προστατευθούν, συνεπώς είναι επειγόντως απαραίτητη η κατάπαυση πυρός το συντομότερο. Αλλά και να δοθεί παράταση πέντε ημερών στο χρονικό περιθώριο για την είσοδο των τροφίμων.


Παλαιστίνιος μεταφέρει ένα σακί με αλεύρι από τις προμήθειες του ΟΗΕ
Πέθαναν από πείνα 29 παιδιά και ηλικιωμένοι
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για οξέα επίπεδα πείνας μεταξύ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για τον κίνδυνο να πεθάνουν άμεσα 14.000 παιδιά. Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από αιτίες που «σχετίζονται με την πείνα» τις τελευταίες δύο ημέρες. Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Επισιτιστική Ασφάλεια σε έκθεσή της αναφέρει ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα πεινάσουν τους επόμενους μήνες.
Η UNICEF ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν λάβει θεραπεία για υποσιτισμό στη Γάζα φέτος. Ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας λένε ότι αναμένονται χιλιάδες ακόμη κρούσματα τον επόμενο χρόνο.
«Οπουδήποτε κι αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε… Δείχνουν με το δάχτυλο το στόμα τους δείχνοντας ότι χρειάζονται κάτι να φάνε», δήλωσε ο Νέστορ Οβομουχάνγκι, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Τα χειρότερα έχουν ήδη φτάσει στη Γάζα».
«Τα παιδιά ήδη πεθαίνουν από υποσιτισμό και υπάρχουν περισσότερα μωρά στη Γάζα τώρα που θα βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο εάν δεν μπορέσουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στις σωτήριες προμήθειες διατροφής που χρειάζονται», είπε επίσης η Τες Ίνγκραμ της UNICEF.
Πρώτα στους απελπισμένους
Ο Αμτζάντ αλ-Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Γάζα, δήλωσε ότι τα αρτοποιεία που λειτουργούν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ θα παράγουν ψωμί το οποίο θα επεξεργάζεται το προσωπικό του οργανισμού. «Η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνους που είναι απελπισμένοι. Αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε στο Reuters.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι φορτίο με ιατρικά εφόδια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας στη Ράφα, αλλά χρειάζονται περισσότερα.
«Ένα μικρό κομβόι φορτηγών είναι θλιβερά ανεπαρκές. Μόνο η ταχεία, ανεμπόδιστη και διαρκής ροή βοήθειας μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες στην ολότητά τους», είπε.
Αλλά το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειψη βοήθειας στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι κλέβει προμήθειες για να τις κρατήσει η ίδια ή για να τις πουλήσει. Η Χαμάς το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά. Και ο ΟΗΕ αρνήθηκε ότι βοήθεια έφτασε αλλά διοχετεύθηκε αλλού. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να διασφαλίσει ότι τρόφιμα και φάρμακα θα φτάσουν στον πληθυσμό της Γάζας.
Νετανιάχου: Ανθρωπιστική βοήθεια ως διπλωματικό εργαλείο
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο διάγγελμά του, ισχυρίστηκε ότι επιτρέπει την εισαγωγή περιορισμένης ποσότητας τροφίμων στη Γάζα. Αλλά μόνο ως διπλωματικό εργαλείο για μη χάσει τη διεθνή στήριξη.
«Στο τέλος αυτού του ελιγμού, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας θα βρίσκεται υπό τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας και η Χαμάς θα ηττηθεί ολοκληρωτικά», δήλωσε. «Προκειμένου να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή μας ελευθερία και να επιτρέψουμε στους φίλους μας να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν, πρέπει να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση».
Το σχέδιο Νετανιάχου αντιβαίνει στις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές και «μετατρέπει τη βοήθεια σε όπλο»
Ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης το αμφιλεγόμενο σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ για τη βοήθεια στη Γάζα, που παρακάμπτει τον ΟΗΕ. Πρότεινε μια ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει τη διανομή τροφίμων από κόμβους στη νότια και κεντρική Γάζα που προστατεύονται από εργολάβους ασφαλείας και ισραηλινά στρατεύματα.
Έχουμε «ένα ακόμη εργαλείο για να κερδίσουμε τον πόλεμο», είπε. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με αυτό το σχέδιο. Επισημαίνουν ότι αντιβαίνει στις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές και φαίνεται να «μετατρέπει τη βοήθεια σε όπλο».
Επιπλέον, σύμφωνα με το WFP, θα αναγκάσει 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις για πάρουν τρόφιμα. «Αυτό το σχέδιο δεν είναι λύση, είναι πολιτική απόφαση», σύμφωνα με τον Αντουάν Ρενάρ. «Το φαγητό πρέπει να πηγαίνει στους ανθρώπους, όχι οι άνθρωποι στο φαγητό».