Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συζήτησαν την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να αναλάβει μια προσωρινής μεταπολεμική διοίκηση στη Γάζα, έως ότου ο παλαιστινιακός θύλακας αποστρατιωτικοποιηθεί και σταθεροποιηθεί. Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει προαναγγείλει κατάληψη της Λωρίδας, με στόχο τον εκτοπισμό των κατοίκων της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι το σχέδιο προβλέπει ότι Αμερικανός αξιωματούχος θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, μέχρι να αναδυθεί μια βιώσιμη παλαιστινιακή διοίκηση.
Tο σχέδιο θυμίζει την αμερικανική πρόταση για την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού στο Ιράκ το 2003
Οι υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις πηγές, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο και σταθερό χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η διοίκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό, ανέφεραν, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση επί τόπου. Επισημαίνουν ότι το σχέδιο θυμίζει την αμερικανική πρόταση για την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού στο Ιράκ που ίδρυσε η Ουάσιγκτον το 2003, λίγο μετά την εισβολή των δυτικών δυνάμεων και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Αρχή αυτή, που θεωρήθηκε από πολλούς Ιρακινούς κατοχική δύναμη, μετέφερε την εξουσία σε μια προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση το 2004, έχοντας αποτύχει να περιορίσει την εξέγερση των Ιρακινών εναντίον της.
Οι πηγές αναφέρουν ότι στην αμερικανική Αρχή στη Γάζα θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, χωρίς να προσδιορίζεται ποιες θα είναι αυτές. Επίσης ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί σε Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, αλλά θα αποκλείσει τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κατέχει περιορισμένη εξουσία στην κατεχόμενη από το Ισράηλ Δυτική Όχθη.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε σημείο να εξεταστεί ποιος θα μπορούσε να αναλάβει βασικούς ρόλους. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ υπέβαλε την πρόταση να αναλάβουν τον προσωρινό έλεγχο της Γάζας οι Αμερικανοί.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν άμεσα τις συνομιλίες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε ειρήνη και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Οι πυλώνες της προσέγγισής μας παραμένουν ακλόνητοι: να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη», είπε ο εκπρόσωπός του.
Το σχέδιο Τραμπ
Η ιδέα να αναλάβουν οι ΗΠΑ με κάποιο τρόπο τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου, δεν είναι νέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προτείνει να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι και να πάνε να ζήσουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που ήδη φιλοξενούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, και οι ΗΠΑ να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανάπλασή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η ιδέα έγινε δεκτή από το Ισραήλ, αλλά έχει απορριφθεί τόσο από τους Παλαιστίνιους, όσο και από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Επίσης καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και πολλές χώρες, ως απαράδεκτη και αντίθετη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη λύση των δύο κρατών.
Από τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» σε αμερικανική προσωρινή διοίκηση
Τον Απρίλιο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά τη σύγκρουση, στην οποία ένα διεθνές συμβούλιο επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένων «μετριοπαθών αραβικών χωρών», θα επιβλέπει τη Γάζα με τους Παλαιστίνιους να λειτουργούν υπό την καθοδήγησή τους. «Δεν επιδιώκουμε να ελέγξουμε την πολιτική ζωή του λαού στη Γάζα. Το μόνο μας ενδιαφέρον στη Λωρίδα της Γάζας είναι η ασφάλεια», είπε, χωρίς να κατονομάσει ποιες χώρες θα εμπλέκονταν.
Απορρίπτει η Χαμάς
Ο Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, απέρριψε την ιδέα μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός της Γάζας θα πρέπει να επιλέξει τους δικούς του ηγέτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
ΗΠΑ, κατοχική δύναμη;
Με δεδομένο το προηγούμενο του Ιράκ, μια προσωρινή αρχή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Γάζα θα εμπλέξει την Ουάσιγκτον βαθύτερα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μια τέτοια κίνηση θα ενείχε σημαντικούς κινδύνους αντίδρασης τόσο από συμμάχους όσο και από αντιπάλους στη Μέση Ανατολή, εάν η Ουάσιγκτον θεωρηθεί κατοχική δύναμη στη Γάζα.


Σκηνές εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έναν διεθνή συνασπισμό να επιβλέπει τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, με τον όρο τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και μια αξιόπιστη πορεία προς τη δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα υποστήριζε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δεν θα περιλάμβανε την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ωστόσο, το Ισραήλ, που ετοιμάζεται για να καταλάβει πλήρως τον παλαιστινιακό θύλακα, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα για την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία κατηγορεί ότι είναι αντιισραηλινή. Επιπλέον, δεν δέχεται τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Τι συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες
Η πρόταση για προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι μία από αυτές που συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες στο Τελ Αβίβ, ως πιθανή λύση για τη μεταπολεμική εποχή, χωρίς εκτοπισμό των Παλαιστινίων και παρά τις πιέσεις των ακροδεξιών του Ισραήλ, που ζητούν την εγκατάσταση εκεί εποίκων.
Στις προτάσεις που εξετάζονται, λένε οι πηγές, περιλαμβάνονται ο περιορισμός της ανοικοδόμησης σε καθορισμένες ζώνες ασφαλείας, η διαίρεση της επικράτειας και η δημιουργία μόνιμων ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων.