Από το πρωί της Κυριακής τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από νέες επιθέσεις του Ισραήλ.
«Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία που οδηγεί στην παράδοση και την προσάρτηση μεγάλων περιοχών» στη Γάζα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, η τελευταία χρονικά επίθεση έγινε στη γειτονιά Σάμπρα στην πόλη της Γάζας.
Ένα παιδί σκοτώθηκε μετά από επίθεση στο σπίτι της οικογένειας αλ-Ντάγια, ενώ σε άλλο πλήγμα στην ίδια περιοχή σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νουσεϊράτ, τρεις στην αλ-Μαουάσι και πέντε στη δυτική πλευρά της πόλης της Γάζας.
Το Σάββατο από ισραηλινές επιθέσεις είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 110 άνθρωποι, ανάμεσά τους 34 που περίμεναν να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε σημείο διανομής στη Ράφα του διαβόητου Ανθρωπιστικού Ιδρύματος στη Γάζα (GHF).
Δείτε σχετική ανάρτηση:
BREAKING: At least 10 Palestinians were killed, including children, in an Israeli airstrike on a house in Nuseirat refugee camp, central Gaza. pic.twitter.com/2fKNrAmnXq
— Quds News Network (@QudsNen) July 13, 2025
Τι γίνεται στις έμμεσες συνομιλίες στην Ντόχα
Ο Μουχάμαντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μία από τις ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα, δήλωσε στο AJ ότι οι τρέχουσες συνομιλίες αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας – πλαισίου που θα αφορά τρία βασικά ζητήματα: τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και τους μηχανισμούς για την ασφαλή διανομή της βοήθειας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει στη συζήτηση των λεπτομερειών της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τα κύρια ζητήματα.
«Αυτό που συζητάμε επί του παρόντος είναι μια συμφωνία – πλαίσιο», δήλωσε ο αλ-Χίντι.
«Η συμφωνία – πλαίσιο περιστρέφεται γύρω από τρία βασικά σημεία. Το πρώτο θέμα είναι η παύση της επιθετικότητας. Αυτό απαιτεί εγγυήσεις. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε καμία εγγύηση λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν εγγυήσεις, αλλά αφού το Ισραήλ πήρε τους ομήρους του, δεν συμμορφώθηκε», είπε.
«Το δεύτερο θέμα είναι η απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό έχει προς το παρόν καθυστερήσει. Οι Αμερικανοί λένε ότι θα αναβάλουμε τις συζητήσεις σε αυτό το σημείο και θα αρχίσουμε να μιλάμε για το θέμα των ομήρων. Αλλά το θέμα των κρατουμένων δεν είναι μέρος του πλαισίου. Στο πλαίσιο πρέπει να συμφωνήσουμε για την αποχώρηση που είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Γιατί αν το Ισραήλ θέλει να πάρει τη Ράφα και να στήσει σκηνές στα ερείπια της Ράφα για να στριμώξει, να λιμοκτονήσει και να καταπιέσει τους ανθρώπους, αυτό δεν είναι συμφωνία – πλαίσιο», συνέχισε.


Στιγμιότυπο μετά από βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σκηνές εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνίς.
Για τον μηχανισμό διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
«Το τρίτο ζήτημα είναι ο μηχανισμός διανομής της βοήθειας. Θα νομοθετήσουμε τις παγίδες θανάτου που όλοι βλέπουν στη συμφωνία; Θα πούμε ότι συμφωνούμε να παραμείνουν οι παγίδες θανάτου; Σήμερα, τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε ο αλ-Χίντι.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας, όχι να προσφέρουμε αυτά τα θύματα ως εύκολη λεία για τα ισραηλινά αεροπλάνα που τους βομβαρδίζουν και τους σκοτώνουν συνεχώς», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία που οδηγεί στην παράδοση και την προσάρτηση μεγάλων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας.