Η συνέχιση του περιορισμού του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, έχει ωθήσει του γιατρούς να προειδοποιήσουν για πολλοστή φορά ότι εκατοντάδες βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν εν μέσω κρίσιμης έλλειψης βρεφικού γάλακτος.
Απερίγραπτη η κατάσταση στη Γάζα
Ο Δρ Ahmad al-Farra, επικεφαλής της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, δήλωσε ότι στον θάλαμό του είχε απομείνει μόνο ένα βρεφικό γάλα για περίπου μία εβδομάδα. Ο γιατρός έχει ήδη εξαντλήσει το ειδικό σκεύασμα που προορίζεται για πρόωρα μωρά και αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το κανονικό σκεύασμα, μοιράζοντάς το μεταξύ των βρεφών που φροντίζει.
«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε φόρμουλα για περίπου μία εβδομάδα. Έχουμε όμως και βρέφη εκτός νοσοκομείου που δεν έχουν πρόσβαση σε γάλα. Είναι καταστροφικό», δήλωσε ο al-Farra στον Guardian.
Τα αποθέματα βρεφικών τροφών έχουν μειωθεί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, εκτός από μια μικρή ποσότητα. Η επισιτιστική βοήθεια που έρχεται μέσω της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής εταιρείας Gaza Humanitarian Foundation (GHF) που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα, σύμφωνα με τους γιατρούς.


Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται να περισυλλέξουν ό,τι έχει απομείνει από την ανθρωπιστική βοήθεια. REUTERS/Stringer
Η Hanaa al-Taweel, μια 27χρονη μητέρα πέντε παιδιών που ζει στον προσφυγικό καταυλισμό al-Nuseirat, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να θηλάσει καθώς η ίδια δεν έπαιρνε αρκετή τροφή. Αγωνίστηκε να βρει βρεφικό γάλα για το 13 μηνών παιδί της.
«Το πρόβλημα της εύρεσης γάλακτος ξεκίνησε από τη γέννηση του γιου μου, καθώς λόγω του υποσιτισμού μου και της γενικής αδυναμίας μου δεν μπορούσα να θηλάσω το μωρό μου», δήλωσε η al-Taweel.
«Νιώθω θλίψη και φόβο για τα παιδιά μου, φοβάμαι ότι θα πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες».
Οι γιατροί της είπαν ότι ο γιος της υποφέρει από καχεξία λόγω υποσιτισμού και παρατήρησε ότι αναπτυσσόταν πιο αργά από τα άλλα παιδιά της, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να μιλούν και να περπατούν στην ηλικία του.
«Προσπαθώ να κρατάω ένα μικρό κομμάτι ψωμί δίπλα μου όταν κοιμάται γιατί ξυπνάει συχνά ζητώντας φαγητό. Νιώθω θλίψη και φόβο για τα παιδιά μου, φοβάμαι ότι θα πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες», είπε.
Αναλγησία από πλευράς Ισραήλ
Ήδη 66 παιδιά από την Παλαιστίνη έχουν πεθάνει από την πείνα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου κατά των αμάχων στη Γάζα, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί τακτική που αποσκοπεί «στην πρόκληση γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων».
Η Cogat, η ισραηλινή αρχή που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι δεν περιορίζει την είσοδο παιδικών τροφών, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας, στη Λωρίδα της Γάζας. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 1.400 τόνοι παιδικών τροφών έχουν παραδοθεί στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες.
«Στο τέλος κατάσχεσαν όλες τις κονσέρβες με βρεφικό γάλα, το οποίο ήταν ειδικά γάλα για πρόωρα μωρά».
Οι γιατροί που εισέρχονται στη Γάζα έχουν καταφύγει στο να συσκευάζουν μεμονωμένα κουτιά βρεφικών τροφών στις προσωπικές τους αποσκευές. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν 10 κουτιά βρεφικού γάλακτος από τις αποσκευές ενός Αμερικανού γιατρού που εισήλθε πρόσφατα στη Γάζα για ιατρική αποστολή.
«Στο τέλος κατάσχεσαν όλες τις κονσέρβες με βρεφικό γάλα, το οποίο ήταν ειδικά γάλα για πρόωρα μωρά. Τι ακριβώς μπορεί να κάνει το βρεφικό γάλα ενάντια στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ;», δήλωσε η Δρ Diana Nazzal, μια Παλαιστίνια-Γερμανίδα οφθαλμίατρος που βοήθησε τον Αμερικανό γιατρό να συσκευάσει τις βαλίτσες του με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός από τις ισραηλινές συνοριακές αρχές.


Μία οικογένεια λαμβάνει τρόφιμα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. REUTERS/Khamis Al-Rifi
Η Nazzal πρόσθεσε ότι πολλοί ιατροί που εισέρχονται στη Γάζα γεμίζουν τις τσάντες τους με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως μπάρες πρωτεΐνης και ξηρούς καρπούς, αντί για ιατρικές προμήθειες.
Τα βρεφικά γάλατα έχουν γίνει πιο απαραίτητα καθώς η κρίση πείνας έχει επιδεινωθεί στη Γάζα, με σχεδόν 500.000 ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός βιώνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
Τα παιδιά τα πρώτα θύματα τις επισιτιστικής κρίσης
Οι μητέρες που υποσιτίζονται οι ίδιες σοβαρά ή έχουν σκοτωθεί δεν μπορούν να θηλάσουν, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανάγκη για φόρμουλα. Στην παράλληλη αγορά, η ελάχιστη προσφορά που υπάρχει έχει γίνει υπερβολικά ακριβή, με ένα κουτάκι φόρμουλας να κοστίζει περίπου 50 δολάρια – 10 φορές πάνω από την κανονική του τιμή.
«Κατάφερα να τη θηλάσω με φυσικό τρόπο για ένα μήνα, αλλά λόγω της έλλειψης τροφής δεν μπορούσα πλέον να συνεχίσω», δήλωσε η Nourhan Barakat, μια 25χρονη μητέρα τριών παιδιών που εκτοπίστηκε στο Khan Younis. «Γνωρίζω ότι ο θηλασμός ενισχύει τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού – αλλά τι μπορώ να κάνω;».
Στα τέλη Ιουνίου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι περίπου 112 παιδιά εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία της Γάζας για θεραπεία υποσιτισμού. Ο υποσιτισμός πριν από την ηλικία των τριών ετών μπορεί να προκαλέσει μόνιμα αναπτυξιακά προβλήματα.
«Ολόκληρη αυτή η γενιά βρίσκεται στο στόχαστρο. Θα υποφέρουν από προβλήματα μνήμης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις … Και το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν η διατροφή γίνει διαθέσιμη αργότερα, η ζημιά είναι μόνιμη», δήλωσε ο al-Faraa.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι γιατροί δήλωσαν ότι οι θάνατοι των βρεφών είναι ένα ανησυχητικό σημάδι της εν εξελίξει κρίσης πείνας στη Γάζα, καθώς τα μικρά παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του υποσιτισμού.
«Όταν βλέπεις μωρά να αρχίζουν να πεθαίνουν, πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται ο πανικός και η κινητοποίηση. Ουσιαστικά, τα παιδιά είναι τα πρώτα που πεθαίνουν σε κρίσεις πείνας», δήλωσε ο Δρ Thaer Ahmad, μέλος ιατρικής αντιπροσωπείας που προσπαθεί να παραδώσει βοήθεια μέσω της διεθνούς ομάδας Avaaz.
Το GHF στο στόχαστρο
Οι γιατροί έχουν κατηγορήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της βοήθειας για την έλλειψη, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο όλων των φορτηγών βοήθειας στο έδαφος, εκτός από μερικά φορτηγά, τα οποία είναι πολύ λιγότερα από όσα λένε οι ανθρωπιστές ότι απαιτούνται για τη σίτιση του πληθυσμού. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες, αλλά συχνά γίνονται δεκτά λιγότερα από 50.
Όση βοήθεια του ΟΗΕ περνάει συχνά κατάσχεται από πεινασμένα πλήθη και ένοπλες συμμορίες που έχουν αρχίσει να λεηλατούν τα φορτηγά από απελπισία.
Ανθρωπιστικές ομάδες έχουν καταδικάσει το GHF, λέγοντας ότι μπορεί να είναι συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου και ότι παραβιάζει τις βασικές αρχές της ανθρωπιάς.
Αν οι Παλαιστίνιοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που τους παρέχει η GHF, πρέπει να περιηγηθούν σε ένα περίπλοκο, διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνολο οδηγιών για να περιμένουν στην ουρά σε ένα από τα τέσσερα σημεία διανομής. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ βρίσκονταν στην ουρά για βοήθεια τον τελευταίο μήνα.


Γυναίκα κουβαλάει κουτί με ανθρωπιστική βοήθεια. REUTERS/Khamis Al-Rifi
Ανθρωπιστικές ομάδες έχουν καταδικάσει το GHF, λέγοντας ότι μπορεί να είναι συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου και ότι παραβιάζει τις βασικές αρχές της ανθρωπιάς. Προηγουμένως, το σύστημα βοήθειας στη Γάζα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ διατηρούσε περισσότερα από 400 σημεία διανομής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί σε σημεία ανάγκης. Το GHF δήλωσε ότι έχει παραδώσει περισσότερα από 52 εκατομμύρια γεύματα σε πέντε εβδομάδες και ότι άλλες οργανώσεις «παρακολουθούν αβοήθητες τη λεηλασία της βοήθειας».
Το Ισραήλ έχει πει ότι το σύστημα του ΟΗΕ χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να συσσωρεύει βοήθεια, μια κατηγορία για την οποία οι ανθρωπιστές λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί στην περιοχή λένε ότι ο χρόνος τελειώνει. «Θα έπρεπε να δείτε τα παιδιά που φτάνουν [στα νοσοκομεία]», δήλωσε ο al-Farra. «Ό,τι έχει απομείνει είναι μόνο δέρμα και κόκαλα. Είναι τρομακτικό. Η πραγματική λύση είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, να ανοίξουν τα περάσματα και να επιτραπεί η είσοδος βρεφικών τροφών».