Γάζα: Σχέδιο «μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων σε στρατόπεδο στη Ράφα, αποκάλυψε το Ισραήλ

Κοινοποίηση

 Σχέδιο για τη συγκέντρωση ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας σε νέο στρατόπεδο, το οποίο θα ανεγερθεί στα ερείπια της πόλης Ράφα αποκάλυψε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ.

Το σχέδιο, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, έχει χαρακτηριστεί από νομικούς και ακαδημαϊκούς ως «συστηματικό σχέδιο διάπραξης εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με την Haaretz, ο Κατζ δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημιουργία της λεγόμενης «ανθρωπιστικής πόλης» στο σημείο όπου βρισκόταν η Ράφα. Σε ενημέρωση Τύπου προς Ισραηλινούς δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας πριν εισέλθουν στον χώρο, χωρίς δυνατότητα αποχώρησης αργότερα.

Το σχέδιο προβλέπει τον έλεγχο της περιοχής από τις ισραηλινές δυνάμεις, με αρχική μετακίνηση περίπου 600.000 Παλαιστινίων, κυρίως εκτοπισμένων από την περιοχή Αλ-Μαουασί. Σε επόμενο στάδιο, ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας θα μεταφερθεί εκεί, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης από τον Κατζ «σχέδιος μετανάστευσης», η οποία — όπως δήλωσε — «θα υλοποιηθεί».

Ο Κατζ σημείωσε ότι οι εργασίες για τη δημιουργία της «ανθρωπιστικής πόλης» μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια πιθανής εκεχειρίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναζητά χώρες που θα δεχτούν Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα τους προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον».

Έντονες αντιδράσεις από Ισραηλινούς νομικούς

Από τον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάζονται με άλλες χώρες για την υλοποίηση του σχεδίου. «Όποιος θέλει να μείνει, μπορεί να μείνει. Όποιος επιθυμεί να φύγει, πρέπει να του επιτραπεί», είπε σε δείπνο που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ισραηλινούς νομικούς, όπως ο δικηγόρος Μάικλ Σφαρντ, που το χαρακτήρισε «επιχειρησιακό σχέδιο διάπραξης εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας». Ο Σφαρντ προειδοποίησε ότι πρόκειται για οργανωμένη απόπειρα μεταφοράς πληθυσμού στο νότιο άκρο της Γάζας ως προετοιμασία για τον εκτοπισμό του εκτός της περιοχής.

«Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό τεράστια πίεση, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι η έξοδός τους είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης», δήλωσε. Τόνισε ότι ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός πληθυσμού σε καιρό πολέμου συνιστά έγκλημα πολέμου και, όταν λαμβάνει μαζική μορφή, εξελίσσεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι δηλώσεις Κατζ έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες επίσημες τοποθετήσεις από το γραφείο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι οι επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στον εκτοπισμό ή στη συγκέντρωση των Παλαιστινίων σε μια περιοχή.

Ο Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Άμος Γκόλντμπεργκ, σχολίασε ότι οι δηλώσεις Κατζ «καταρρίπτουν πλήρως» τη μέχρι πρότινος επίσημη αφήγηση, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «σαφή έκφραση εθνοκάθαρσης».

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική πόλη δεν είναι στην πραγματικότητα πόλη. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας, παιδείας, υπηρεσιών, ούτε ελευθερία κίνησης. Δεν πρόκειται να προκύψει βιώσιμος τόπος», υπογράμμισε ο Γκόλντμπεργκ. Εξέφρασε δε ανησυχία για το ενδεχόμενο αντίστασης από τους Παλαιστινίους, αναρωτώμενος: «Τι θα συμβεί αν αρνηθούν και θελήσουν να αντισταθούν; Δεν είναι εντελώς ανίσχυροι».

Το Reuters υπενθυμίζει ότι παρόμοιο σχέδιο είχε κατατεθεί κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ, προτείνοντας τη δημιουργία «ανθρωπιστικών ζωνών διέλευσης» εντός ή εκτός της Γάζας υπό τη διαχείριση φορέα ονόματι «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας Γάζας». Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 2 δισ. δολάρια. Το εν λόγω ίδρυμα ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, τονίζοντας ότι τα έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο δεν προέρχονται από επίσημες πηγές του.

Σημειώνεται επίσης ότι, νωρίτερα φέτος, τρεις έφεδροι του ισραηλινού στρατού προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη — με τον Σφαρντ ως συνήγορο — ζητώντας την ακύρωση στρατιωτικών εντολών που αφορούσαν τη «μετακίνηση αμάχων» στη Γάζα και το «πάγωμα κάθε βήματος» που σχετίζεται με τον εκτοπισμό τους εκτός της περιοχής.



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Στη δίνη μιας ταραχώδους συγκυρίας ο αμπελοοινικός τομέας τα καμπανάκια της ΚΕΟΣΟΕ

Ο πολύπειρος πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, στην αρχή της εισήγησης του μίλησε για την δίνη του οικονομικού σκανδάλου…διαρκείας που ακούει στο όνομα «ΟΠΕΚΕΠΕ», σε βάρος...

Tελευταία Nέα