Γερμανία: Διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στο Βερολίνο

Κοινοποίηση

Με εμφανείς τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και την κατανόηση της ανάγκης για συνεννόηση, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στο Βερολίνο, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον καγκελάριο, ο κ. Γουάνγκ τόνισε την βούληση της Κίνας να ενισχύσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με την Γερμανία και να αξιοποιήσει πλήρως τους διάφορους μηχανισμούς διαβουλεύσεων, προκειμένου να προωθήσει βιώσιμη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνεται, εκτός από τις δύο χώρες, «θα ωφελούσε επίσης την Ευρώπη και συνολικά τον κόσμο».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα δει θετικά την ανάπτυξη της Κίνας και θα υιοθετήσει μια πραγματιστική πολιτική έναντί της, σεβόμενη τα κύρια συμφέροντα της Κίνας και την αρχή της «μίας Κίνας».

«Η Κίνα καλωσορίζει την ευημερία της Γερμανίας και τον ευρύτερο ρόλο της στην Ευρώπη και στον κόσμο και είναι προσηλωμένη στην δημιουργία μιας υψηλότερου επιπέδου ανοιχτής οικονομίας, ενώ θα ήταν διατεθειμένη να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις πόρτες της σε μεγαλύτερες ευκαιρίες με την Γερμανία», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του την βούληση της Γερμανίας για συνεργασία με την Κίνα προς το αμοιβαίο συμφέρον, για προώθηση του δίκαιου εμπορίου και για από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Ο Γερμανός ηγέτης επαναβεβαίωσε επίσης την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πολιτική της “μίας Κίνας”», τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες ο κ. Γουάνγκ και ο κ. Βάντεφουλ συμπροήδρευσαν του όγδοου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Γερμανίας – Κίνας για την Διπλωματία και την Ασφάλεια.

Ο κ. Βάντεφουλ τόνισε μεν την σημασία των προσωπικών επαφών και της ανταλλαγής απόψεων, επισημαίνοντας ότι «οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσω της συνεργασίας» και ότι «η αναζήτηση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις αποτελεί θεμέλιο λίθο της σχέσης μας με την Κίνα». Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει και την διαφορετική θέση του Βερολίνου σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών: «Το γεγονός ότι η Κίνα έχει εισαγάγει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών μας ανησυχεί πολύ. Αυτό βλάπτει επίσης την εικόνα της Κίνας στη Γερμανία ως αξιόπιστου εμπορικού εταίρου», δήλωσε και ανέδειξε την σημασία του περιορισμού της εξάρτησης των γερμανικών επιχειρήσεων από την Κίνα, «της μείωσης των μονόπλευρων εξαρτήσεων και της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού μας».

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ ζήτησε επίσης από την Κίνα να απέχει από την προμήθεια αγαθών τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. «Η Κίνα δεν πρέπει να προμηθεύει τέτοια αγαθά. Το έχω ξεκαθαρίσει. Η Κίνα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την ειρήνη και την ασφάλεια και να ασκήσει επιρροή στη Ρωσία», τόνισε, ενώ σχετικά με την Ταϊβάν, επανέλαβε την γερμανική θέση για «μία Κίνα», προτρέποντας ταυτόχρονα για ειρηνική διάθεση και υπογραμμίζοντας ότι «η απαγόρευση του ΟΗΕ για την χρήση βίας ισχύει και για το Στενό της Ταϊβάν». Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι «δεν συμφωνούμε πάντα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παραμένουμε σε διάλογο – η Κίνα και η Γερμανία θέλουν να συνεργαστούν».

Ο Γουάνγκ Γι από την πλευρά του εμφανίστηκε πολύ πιο διαλλακτικός και έκανε λόγο για «ολοκληρωμένο και ειλικρινή» διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, με διάθεση σεβασμού και συνεργασίας, ενώ χαιρέτισε την επαναβεβαίωση της πολιτικής «μίας Κίνας» και απηύθυνε πρόσκληση στον καγκελάριο Μερτς να επισκεφθεί την χώρα του. Αναφερόμενος στην διμερή οικονομική συνεργασία, ο κ. Γουάνγκ τόνισε ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους να εξαρτώνται από αυτή την σχέση. Ειδικά για το θέμα των σπάνιων γαιών, ο κινέζος αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν ήταν ποτέ και δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι εφόσον ακολουθούνται οι κανονισμοί ελέγχου των εξαγωγών και πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι, οι νόμιμες ανάγκες των ευρωπαϊκών εταιριών παραμένουν εγγυημένες».



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα