του Λεωνίδα Λιάμη
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφή που υπέστησαν βλέπουν όπως λένε το… τενεκεδάκι της αποζημίωσης να πηγαίνει όλο και πιο πίσω στο χρόνο, ενώ το μήνυμα θολώνει και από την πανσπερμία φημών ως προς το ύψος του ποσού που θα χορηγηθεί ανά στρέμμα, στους δικαιούχους.
«Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στον κόσμο, γιατί δεν ξέρει τί θα ισχύσει. Περιμέναμε αυτά τα χρήματα τα Χριστούγεννα, μετά μας είπαν για το Πάσχα, αλλά και αυτό είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί, με δεδομένο ότι οι δηλώσεις έχουν προθεσμία να υποβληθούν μέχρι τις 7 Απριλίου. Στο διάστημα που απομένει δεν βλέπω να προλαβαίνουν, καθώς θα πρέπει να γίνει και αξιολόγησή τους και φοβάμαι μην χρειαστεί να πάμε για πληρωμές το καλοκαίρι, καθώς στη διαδικασία έχει εμπλακεί πλέον και ο ΕΛΓΑ, για την ταχύτητα το οποίου και όχι μόνο έχουμε ενδοιασμούς εδώ στην Καστοριά», τονίζει με εμφανώς δηκτική διάθεση ο Δήμος Μωυσίδης, από την οργάνωση παραγωγών ΓΕΟΚΑ στην Καστοριά.
Για τους παραγωγούς του νομού, όπως μας λέει ο συνομιλητής μας, από τα 16 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα φέρεται να αποκάλυψε η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, αναλογούν περί τα 6 εκατ. ευρώ, καθώς η περιοχή είχε υποστεί μεγάλη ζημιά. Βάσει, δε, του ΦΕΚ που έχει εκδοθεί στα μέσα Μαρτίου, το ποσό που προβλέπεται να χορηγηθεί ανά δικαιούχο στην περιοχή, υπολογιζόμενο με το σχετικό μαθηματικό τύπο, ανέρχεται σε 473 ευρώ το στρέμμα. «Από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει, η δέσμευση των ιθυνόντων ήταν ότι η αποζημίωση θα δοθεί οριζόντια σε όλους τους πληγέντες, όπως έγινε και με τους παραγωγούς φασολιών του νομού. Ωστόσο, με βάση τους όρους που περιγράφονται στο ΦΕΚ, φαίνεται πως δεν θα έχουμε τελικά οριζόντια αποζημίωση και ελπίζω να μην έχουμε και τίποτε άλλες μεθοδεύσεις και το ποσό μειωθεί από τα 6 εκατ. ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΟΚΑ.
Παρόμοιες ανησυχίες, για τη συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις, εκφράζονται και από παραγωγούς στο παραγωγικό κέντρο που αναπτύσσεται περιμετρικά της Βεγορίτιδας στα σύνορα των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης.
«Δεν ξέρουμε τί ισχύει. Πραγματικά επικρατεί ένα αλαλούμ. Από το ΦΕΚ για παράδειγμα, μέσω του μαθηματικού τύπου, βγαίνουν κάποια ποσά, ως αποζημίωση, αλλά την ίδια στιγμή έρχονται τοπικοί βουλευτές, στις πληγείσες περιοχές, και δίνουν άλλα νούμερα. Όλη αυτή η φημολογία έχει πυροδοτήσει μια αγωνία στους παραγωγούς, όχι μόνο στην Πέλλα, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνονται στην ad hoc αποζημίωση και πρέπει κάποιος να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το τί πρέπει να περιμένουμε», τονίζει ο μηλοπαραγωγός, Νίκος Θεοδώρου, με κτήματα στην Άρνισσα.
Επί του παρόντος, σημειώνει ο ίδιος, είναι σε εξέλιξη η υποβολή των δηλώσεων, για τις οποίες ζητούνται μια σειρά δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν την απώλεια παραγωγής, αλλά και για την οικονομική κατάσταση των δυνάμει δικαιούχων, ενώ για το χρόνο χορήγησης του ποσού αναφέρει πως «η ενημέρωση που έχουμε ως πιθανή ημερομηνία καταβολής του είναι μεγάλη Τετάρτη. Να δούμε. Ελπίζουμε να είναι έτσι, γιατί και πέρυσι η χρονιά δεν ήταν καλή για το μήλο στην περιοχή και ο κόσμος περιμένει μέχρι αυτή τη στήριξη για να μπορέσει να αποπληρώσει υποχρεώσεις φετινές, αλλά και του 2024».