Γιατροί και νοσοκόμες στα όρια της εξάντλησης


Η είδηση του ατυχήματος μίας μόνιμης παθολόγου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με τον συρμό του προαστιακού στην Πάτρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου έπειτα από εφημερία, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που επιφυλάσσει στο υγειονομικό προσωπικό το ΕΣΥ. Η υποστελέχωση ακόμη και σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής», οι μετακινήσεις, η υπερεργασία και οι εξουθενωτικές εφημερίες είναι άλλωστε και η αιτία που παρότι προκηρύσσονται οι θέσεις αυτές καταλήγουν άγονες, με τους νέους επιστήμονες να γυρνούν την πλάτη τους σε ένα δημόσιο σύστημα που νομοτελειακά θα… ροκανίσει τις αντοχές τους.

Τόσο η ίδια η γιατρός, Βιβή Λουκοπούλου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου με πολλαπλά τραύματα, αλλά έχοντας ευτυχώς διαφύγει τον κίνδυνο, όσο συγγενείς της αλλά και ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί έχουν αφήσει σε δηλώσεις τους αιχμές αφενός για τα κενά ασφαλείας των συγκοινωνιών και αφετέρου για τις αντίξοες συνθήκες όπου ένας γιατρός εκτελεί το λειτούργημα του.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με σχετικές αναφορές η Β. Λουκοπούλου επέστρεφε το περασμένο Σάββατο στο σπίτι της ύστερα από πολύωρη εργασία, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για σχεδόν 30 ώρες συνεχούς υπηρεσίας. Εντούτοις σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) διευκρινίζει ότι τη Μεγάλη Παρασκευή το γενικό νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» βρισκόταν σε κλειστή εφημερία και «λόγω της αργίας στην Παθολογική Κλινική εφημέρευαν για 24 ώρες (08:00 Μ. Παρασκευής έως και 08:00 Μ. Σαββάτου) δύο ομάδες αποτελούμενες από ειδικευμένο ιατρό και ειδικευόμενο ιατρό εκάστη ομάδα. Οι ιατροί μετά το πέρας της εφημερίας τους αποχωρούν από το νοσοκομείο».

Επιπρόσθετα και όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ιατρικό προσωπικό προβλέπεται να ξεκουράζεται στα εφημερία εντός του νοσοκομείου και όταν παρουσιάζεται ανάγκη σπεύδει άμεσα στην κλινική».

Ζωές που χάνονται εν ώρα υπηρεσίας

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό, γεγονός που δίνει το στίγμα των απαιτητικών συνθηκών εργασίας που εντείνονται ακόμη περισσότερο τις ημέρες των αργιών, λόγω (και) των αδειών. Μόλις ένα 24ωρο πριν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) γνωστοποίησαν ένα ακόμη τραγικό γεγονός: τη Μεγάλη Παρασκευή στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ένας 57χρονος τραυματιοφορέας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας από ανακοπή, ο οποίος σημειωτέον ήταν σε υπηρεσία πρωί και νύκτα για να καλύψει τις ανάγκες.

«Γνωρίζουμε ότι τα επαγγέλματα υγείας είναι δύσκολα, με εξαντλητικά ωράρια και πολύ στρες. Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Εντούτοις και όπως ο ίδιος σημειώνει με νόημα «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την πολιτεία για εργατικό ατύχημα και ενίσχυση των οικογενειών, όπως συμβαίνει πολύ σωστά με τους ένστολους».

Εν τω μεταξύ, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εστιάζει σε τρεις ακόμη περιπτώσεις που μαρτυρούν την κούραση των γιατρών. «Το πρόσφατο τροχαίο συναδέλφου κατά την επιστροφή της από τη δουλειά, που την είχε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι από την υπερκόπωση, μετακινημένη από τις Σέρρες με υποχρεωτικό «εντέλλεσθε» για κάλυψη εφημερίας στη Δράμα. Υπενθυμίζουμε την πτώση άλλου ειδικευόμενου συναδέλφου από μεγάλο ύψος, που είχε λιποθυμήσει από την κούραση μέσα στο νοσοκομείο και σώθηκε από θαύμα. Επίσης την αναισθησιολόγο της Θεσσαλονίκης που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε συνθήκες εξοντωτικής υπερεφημέρευσης και υπερεργασία».\

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ



Πηγή

Tελευταία Nέα