Γλυπτά του Παρθενώνα: Προκλητικός ο Φάρατζ – «Αν είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα υπήρχαν»

Κοινοποίηση

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνεχίζουν να απασχολούν τον βρετανικό Τύπο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενεργά την επιστροφή τους. Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει η Αθήνα με το Βρετανικό Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση, με στόχο την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο στην Αθήνα, δεν έχουν καρποφορήσει αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Από το 2022, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, ιδιαίτερα με τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε λύσεις που δεν παραβιάζουν τον βρετανικό νόμο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το μουσείο.

Η επιστολή των «34αρων» και ο προκλητικός Νάιτζελ Φάρατζ

Μέσα σε ένα κλίμα καχυποψίας για μια ενδεχόμενη συμφωνία η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ Ντέιβιντ Στάρκεϊ και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ περιλαμβάνονται στη λίστα των 34 ανθρώπων που υπογράφουν επιστολή με την οποία ισχυρίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο συμμετέχει σε μια «κρυφή» και «εντεινόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», συμπεριλαμβανομένης της «επιδίωξης ασφαλιστικών μέτρων για την παύση κάθε τρέχουσας ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης έως ότου οι δικαιούχοι [το βρετανικό κοινό] ενημερωθούν πλήρως».

Η παρέμβαση από τους «34» δεν ήταν η μοναδική αφού επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο ακροδεξιός, επικεφαλής του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ. Σε δηλώσεις του στη βρετανική Sun υπήρξε αρκετά προκλητικός λέγοντας πως «αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα υπήρχαν» και «το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε ο πιο φανταστικός προστάτης για μερικούς από τους θησαυρούς του κόσμου και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι».

Έντονο παρασκήνιο

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δήλωνε στο podcast Political Currency ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει «ακόμη αρκετή απόσταση». Από τότε φαίνεται πως έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος.

Οπως αποκάλυψαν πρόσφατα «ΤΑ ΝΕΑ», ο άνθρωπος που διόρισε πέρυσι τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δρ Νίκολας Κάλιναν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, εκμυστηρεύθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλητές του ότι «η συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι έτοιμη κατά 95%». Ο ισχυρός άνδρας του λονδρέζικου ιδρύματος, ο οποίος εδώ και τριάμισι χρόνια διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον των αρχαιοελληνικών θησαυρών, τόνισε, ωστόσο, ότι «το 5% που υπολείπεται είναι το πλέον κρίσιμο και είναι άγνωστο πότε και εάν θα μπορέσουμε να το καλύψουμε. Θα προσπαθήσουμε, όμως, και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στη Γη βγαίνει στο «σφυρί» για δύο έως τέσσερα εκατ. ευρώ

Στο «σφυρί» βγάζει το μεγαλύτερο κομμάτι διαστημικού βράχου που έχει βρεθεί από τον πλανήτη Άρη στη Γη, ο οίκος δημοπρασίας Sotheby's την Τετάρτη (16/7). «Πωλείται: Ένας...

Tελευταία Nέα