Guardian: Αγώνας δρόμου στα ελληνικά νησιά που πνίγηκαν στα λασπόνερα για να προλάβουν το Πάσχα

Κοινοποίηση


Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, που τον Απρίλιο έχουν συνηθίσει στη θέα και τη μυρωδιά των ανοιξιάτικων λουλουδιών, έμειναν να ταλανίζονται από τις πλημμύρες οι οποίες προκλήθηκαν από θύελλες μεγέθους τυφώνα, με τις αρχές να κηρύσσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian στην ιστοσελίδα της.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωτική καταστροφή και συνέβη μέσα σε μόλις δύο ώρες», δήλωσε ο Κώστας Μπιζάς, δήμαρχος της Πάρου, του νησιού που επλήγη περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες που είχαν να εμφανιστούν εδώ και δεκαετίες. «Χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε».

Στην Πάρο και τη Μύκονο, τονίζει ο Guardian, δύο από τα πιο επισκέψιμα νησιά της χώρας, οι αξιωματούχοι έκαναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες καθαρισμού πριν από την άφιξη των τουριστών για τις διακοπές του Πάσχα.

Εικόνες «αποκάλυψης» στα νησιά των Κυκλάδων

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης στα κυκλαδίτικα νησιά και νοτιότερα, στη Ρόδο και την Κρήτη, ανέφεραν «αποκαλυπτικές» σκηνές, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το χάος μετά την ισχυρότερη βροχόπτωση των τελευταίων 20 ετών.

Στην Πάρο, οι άνθρωποι είδαν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και έπιπλα παραλιακών εστιατορίων να πέφτουν στη θάλασσα, καθώς η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε καταστήματα και σπίτια και μετέτρεψε τους δρόμους σε ρυάκια γεμάτα συντρίμμια. Το γραφικό λιμάνι της Νάουσας μετατράπηκε σε μια «λίμνη λάσπης», είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, με τη θάλασσα και τη στεριά να «γίνονται ένα». Μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν.

Μέσα στις λάσπες η Νάουσα της Πάρου

Στη Μύκονο, ένα άλλο «hotspot», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες το Πάσχα, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις, με τα λασπωμένα νερά να πέφτουν στα λευκά σοκάκια της. Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην πόλη-λιμάνι της Κρήτης, τα Χανιά, οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς εμφανίστηκαν εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους, νοσοκομεία και δικαστήρια.

Τα σχολεία σε πολλά νησιά παρέμειναν κλειστά και οι κάτοικοι εξακολουθούσαν να ψάχνουν το δρόμο τους μέσα σε δρόμους γεμάτους λάσπη.

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η βροχή που έπεσε στην Πάρο μέσα σε λίγες ώρες την Τρίτη ήταν περισσότερη από όση θα έπεφτε κανονικά σε έναν ολόκληρο μήνα. «Είναι απίστευτο, πραγματικά, που δεν υπήρξαν θύματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών»

Η κλιματική κατάρρευση προκαλεί ακραίες βροχοπτώσεις, που γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, με αποτέλεσμα οι πλημμύρες πιθανότατα να έχουν γίνει πιο συχνές και σοβαρές σε αυτές τις περιοχές.

Αλλά η καταστροφή σε τουριστικούς προορισμούς που, χάρη στην αύξηση των παγκόσμιων ταξιδιών, προσελκύουν όλο και περισσότερο έναν αριθμό-ρεκόρ τουριστών, ανέδειξε επίσης την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζει ο Guardian.

Οι επικριτές έχουν επισημάνει την απουσία κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης των πλημμυρών, καθώς και την άναρχη ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν βίλες, πισίνες και άλλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

«Ναι, η βροχόπτωση ήταν έντονη, αλλά αυτό που τη μετέτρεψε σε καταστροφή δεν ήταν μόνο η φύση – ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών μη βιώσιμης κατασκευής», έγραψε ο Έλληνας περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

«Η Πάρος έχει μία δραματική υπερδόμηση. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι πρώτη στις Κυκλάδες σε νέες οικοδομικές άδειες, ξεπερνώντας ακόμη και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Βίλες, ξενοδοχεία, δρόμοι και πισίνες έχουν αντικαταστήσει τις πεζούλες από ξερολιθιά, που κάποτε συγκρατούσαν το νερό, επιβράδυναν την απορροή και κρατούσαν ζωντανό το έδαφος», εξηγεί.

Στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει όλο και περισσότερους τουρίστες, οι φυσικές ρεματιές είχαν τσιμεντοποιηθεί, όπως είπε, προσθέτοντας πως «δεν συγκρατούν πλέον ούτε φιλτράρουν το νερό. Απλώς το επιταχύνουν – το σπρώχνουν προς τα κάτω με δύναμη, μέχρι να πλημμυρίσουν σπίτια ή να χαθούν στη θάλασσα».

Ήταν κρίσιμο να βρεθεί ένας τρόπος σε ένα τόσο έντονα δομημένο περιβάλλον να απορροφάται, να αποθηκεύεται και να απελευθερώνεται αργά το νερό της βροχής. «Αυτό δεν ήταν απλώς μια πλημμύρα. Ήταν μια αποτυχία του σχεδιασμού και η ίδια ιστορία εκτυλίσσεται σε όλες τις ακτές της Μεσογείου», υπογράμμισε.

Η αναφορά του Guardian στα Τέμπη

«Σε μια εποχή που η οργή για την εξαθλιωμένη κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών έχει επίσης προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών – με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βγαίνουν στους δρόμους, με οργή, στη δεύτερη επέτειο της σιδηροδρομικής καταστροφής των Τεμπών – άλλοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης στα νησιά, των οποίων ο πληθυσμός μειώθηκε δραστικά το χειμώνα», σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

«Προφανώς, δεν διατίθενται αρκετά χρήματα για την πολιτική προστασία», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς και τόνισε πως «για να διορθωθεί αυτό, τα κονδύλια πρέπει να σταματήσουν να κατανέμονται με βάση τον μόνιμο πληθυσμό ενός τόπου. Γι’ αυτό έχουμε τις σκηνές που βλέπουμε σήμερα – να καθαρίζουμε μετά από μια καταιγίδα, ενώ το Πάσχα απέχει μόλις λίγες εβδομάδες».



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα