H ανάπτυξη νέων γενετικών ποικιλιών καρότου στο επίκεντρο της Carrot Day στη Macfrut

Κοινοποίηση

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερες από 70 εκπρόσωποι του κλάδου από όλη την Ευρώπη.

Αναπτύσσεται διαρκώς ο ευρωπαϊκός κλάδος καρότου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο αναλυτής του ιταλικού αγροτικού ινστιτούτου ISMEA, Mario Schiano Lo Moriello, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία ενδεικτικά ενός κλάδου που αναπτύσσεται και χαρακτηρίζεται από την ανταγωνιστικότητα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις, χάρη σε μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών.

Κατά την περίοδο 2016-2024, η Ευρώπη σημείωσε μια μέση ετήσια παραγωγή καρότων 4,7 εκατ. τόνων, και κατανάλωση που έφτασε τους 4,68 εκατ. τόνους, γεγονός ενδεικτικό ενός αυτάρκους συστήματος παραγωγής. Ηγέτες από άποψης παραγωγής και κατανάλωσης είναι η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Όσον αφορά την Ιταλία, περίπου 110.000 στρέμματα (1.000 εκ των οποίων οργανικά) είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια καρότου, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Σικελία (27%), στο Lazio (19%), στο Abruzzo (16%) και στην Emilia-Romagna (15%). Η χώρα παράγει περισσότερα από 500 εκατ. κιλά καρότων ετησίως, και διατηρεί ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο 90 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εξαγωγών ύψους 13% την τελευταία δεκαετία. Η κατά κεφαλή κατανάλωση στην ιταλική χώρα είναι κατά μέσο 6 κιλά και το 20% της συγκομιδής προορίζεται για εξαγωγές, με σημαντικότερους προορισμούς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Τέλος, βάσει των δεδομένων που παρουσίασε ο Schiano, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καρότων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια είναι η προστιθέμενη αξία, τα διαρκώς αυξανόμενα πρότυπα ποιότητας που θέτουν τα μεγάλα καταστήματα λιανικής, η προσαρμογή σε πιο αυστηρούς κανονισμούς φυτοπροστασίας και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Έμφαση στην γενετική

Μια από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις της βραδιάς πραγματοποιήθηκε από τον καλλιεργητή καρότων της Cora Seeds, Jan De Visser, ο οποίος εστίασε στις τεχνικές δυσκολίες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η γενετική ανάπτυξη καρότων. Ο De Visser εστίασε στο πρόγραμμα ανάπτυξη που λάνσαρε η KWS Vegetables το 2010, το οποίο απέκτησε η Cora Seeds το 2013 για την ανάπτυξη υβριδικών καρότων υψηλής απόδοσης.

Αναλύοντας την προσέγγιση της Cora Seeds ως προς την ανάπτυξη νέων ποικιλιών που είναι σχεδιασμένες για να είναι γενετικά ανθεκτικές, προσαρμοστικές στην κλιματική αλλαγή και συμβατές με συστήματα παραγωγής μηδενικών υπολειμμάτων λέγοντας «Αναπτύσσουμε νέες γενετικές λύσεις σχεδιασμένες για καλλιέργεια με μηδενικούς ρύπους, η οποία είναι κατάλληλη για παραγωγή φρέσκων προϊόντων. Αυτό μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι αυστηρότερες νομοθεσίες της ΕΕ και η κλιματική αλλαγή».

Με τη σειρά του ο Διευθυντής Πωλήσεων του ομίλου Mazzoni Group, Matteo Mazzoni, εστίασε στην ανάπτυξη των προϊόντων σε κανάλια λιανικής και στην συνολική αλυσίδα παραγωγής. «Παρατηρούμε μια φάση μεταμόρφωσης της αλυσίδας παραγωγής καρότων, και της γεωργίας γενικότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών. Οι αγορές απαιτούν ακόμα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής και συντήρησης, και για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές πρέπει να επενδύσουμε σε τεχνικές, τεχνολογίες και ποικιλίες», τόνισε ο Mazzoni.

Απαραίτητη η ισορροπία βιωσιμότητας και γενετικής

Ο Massimo Pavan από το συνέδριο Consorzio Carota Novella IGP και ο Rodolfo Occhipinti (SATA) στάθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια καρότων. Όπως ανέφεραν η μειωμένη διαθεσιμότητα προϊόντων προστασίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση από ζιζάνιο και παθογόνα και την αυξημένη ζήτηση για καλλιέργεια μηδενικών ρύπων, πιέζουν σημαντικά τις αγροτικές επιχειρήσεις. Αμφότεροι οι ειδικοί στάθηκαν στην ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση που συνδυάζει τη γενετική, τη βιωσιμότητα και τις μεθόδους καλλιέργειας.

 

 

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα